Zacusca cu linte pentru iarna am facut-o zilele trecute din ultimele legume culese din gradina inainte de a veni frigul. Mi-am zis ca daca a fost tare buna zacusca de fasole de ce nu ar merge si o zacusca cu linte.
E o reteta la fel de simpla ca orice reteta de zacusca. E adevarat ca din punct de vedere al timpului de pregatire dureaza putin mai mult.
Tine cont insa ca daca vei gati zacusca cu linte acum, la iarna, cand vei fi in criza de timp pur si simplu vei lua un borcanel din camara si pranzul sau cina ta va fi gata.
Pentru reteta de zacusca cu linte, iti trebuie, ca la orice zacusca sa ai vinete coapte. Asta dureaza cel mai mult.
In ce priveste lintea o poti folosi fie din cea uscata, la pachet , fie chiar din conserva daca ai.
Eu am folosit linte verde uscata, cu bobul mare, ca aceasta de aici, pe care am pus-o la inmuiat peste noapte si apoi, a doua zi am fiert-o 15 minute.
Mai trebuie si sa tii cont ca exista soiuri de linte de diferite tipuri, care poate sa fiarba mai greu sau mai usor. In nici un caz sa nu cumperi linte rosie pentru ca aceasta fierbe foarte rapid si risti sa se transforme intr-o pasta.
Lintea rosie, cu bobul mic – ca aceasta de aici – mai degraba este potrivita pentru a face pateu din linte rosie, ca in reteta de aici.
Ingrediente pentru reteta de zacusca cu linte pentru iarna
- 500 grame de linte verde cu bob mare
- 1 kg de ceapa
- 1 kg de vinete coapte in prealabil si curatate de coaja
- 1 kg gogosari curatati de cotor si seminte
- 500 grame de morcov
- 700 ml suc de rosii
- 400 ml ulei
- o lingura cu sare
- o lingurita de piper
Mod de preparare pentru reteta de zacusca cu linte
- De cu seara punem lintea la inmuiat in apa rece cu putin otet (o lingurita).
- A doua zi, scurgem de apa in care a stat, adaugam apa proaspata si punem la fiert pentru 20 minute. Scugem si lasam la racit.
- Intre timp curatam si tocam ceapa marunt.
- Curatam morcovul si il radem po razatoarea mica
- Gogosarii ii taiem cubulete marunte sau ii dam prin masina de carne. Putem folosi chiar si mini chopperul daca avem in dotare. Doar sa avem grija sa nu ii transformam in pasta.
- Punem intr-o tigaie jumatate din cantitatea de ulei si cand acesta este incins adaugam ceapa pe care o calim putin, un minut, doua, cat sa isi schimbe culoarea.
- Adaugam morcovul ras si lasam sa se gateasca impreuna inca 10 minute dupa care punem gogosarii si mai lasam inca 15 minute la gatit.
- Adaugam restul de ulei si vinetele tocate, sarea si piperul dupa gust si mai lasam 10 minute sa se gateasca impreuna.
- Punem sucul de rosii si apoi lintea dupa care lasam totul sa fiarba pana cand vedem ca a iesit uleiul deasupra, moment in care zacusca noastra cu linte este gata si putem sa o punem in borcanele spalate bine inainte si sterilizate asa cum am aratat in reteta de rosii in suc de rosii. Sterilizam in cuptorul fierbinte si apoi punem in paturi ca sa se raceasca lent dupa care ducem borcanele in camara, la loc racoros.
La iarna, savuram cu pofta zacusca cu linte pregatita din timp.
Spor sa ai la facut zacusca cu linte pentru iarna!
Livrati si la domiciliul puturosilor? Sa-ti dau adresa mea de pe acum, sau mai la iarna? :)
Nu livrez decat retete, doamna :p Sau cu ridicare de la furnizor :))