Compot de piersici pentru iarna
Poate sa para ciudat ca va scriu acum reteta de compot de piersici pentru iarna. Insa abia acum cateva zile am facut compotul. Cum de asa tarziu? Pentru ca am asteptat sa se coaca piersicile din copacelul care miraculos creste la noi in gradina.
Spun miraculos pentru ca la noi nu prea e ea clima potrivita pentru cultivarea piersicilor. Dar probabil ca s-a adaptat si uite ca anul acesta a facut o recolta destul de bogata. Asa ca am profitat de ocazie si am facut cateva borcane mari cu compot de piersici pentru iarna.
Am preferat sa folosim piersicile intregi pentru ca le-am cules putin mai tari, mai crude. Fiind un capacel netratat cu diferite substante care sa il ajute in lupta impotriva daunatorilor, piersicutele lui incepeau sa se strice inainte de a ajunge la maturitate.
In felul acesta am ”salvat” recolta si am valorificat-o intr-un mod, zic eu placut si eficient. La iarna un borcan de compot de piersici prinde bine, cu siguranta.
Reteta de compot de piersici pentru iarna este una foarte simpla si usor de pus in practica. Practic se bazeaza pe acelasi principiu ca si reteta de compot de prune pentru iarna. Doar ca in loc de prune folosim piersici. Si in loc de sticle vom folosi borcane mari, de 1,7 litri, cu gura larga, pentru a incapea in ele piersicile noastre intregi.
La fel de bine se poate face acest compot si din caise daca aveti, nu doar din piersici sau nectarine. Ideea e sa le gasiti un pic mai mici si ceva mai tari, mai crudute, ca sa zic asa. Cele foarte coapte nu sunt bune pentru a face compot.
- piersici
- zahar
- apa
Mod de preparare pentru reteta de compot de piersici pentru iarna
- Spalam piersicile le punem in borcane
- Adaugam apa in borcane, peste piersici pentru a masura cantitatea de sirop de care o sa avem nevoie.
- Scoatem apa si adaugam zaharul tinand cont ca la un borcan ar ajunge patru linguri de zahar. Daca vreti mai dulce puteti pune mai mult.
Vezi mai jos cum se face compotul de cirese sau visine
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopoțel pentru a afla primul noutațile!
- Incalzim usor apa cu zaharul, doar cat sa-i permita acestuia sa see topeasca zaharul si apoi il punem in borcane
- Inchidem borcanele cu capacele lor si punem le la fiert asa cum am explicat si in reteta de rosii in bulion pentru iarna.
- Lasam sa fiarba 20-30 minute (in functie de cat sunt de coapte/crude piersicile) din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
- Scoatem borcanele cu grija (atentie ca sunt fierbinti!) si le invelim cu o patura pana se racesc dupa care le asezam frumos in camara pana cand le vine randul sa le consumam.
Spor la pregatit compot de piersici pentru iarna la borcan!
Liliana says
Eu mai pun și putina zeama de lămâie și zahăr după gust.Tot din copăceii noștri care ne- au răsplătit cu fructe coapte și dulci ,mai fac și gem deschis la culoare. Eu nu decojesc fructele, acolo sta închis soarele. ?
Claudia Vasilache says
Da, ai dreptate, in coaja lor sta inchis soarele :) Foarte frumos ai spus! :)
Iuliana says
Daca ai sti ce lupta se da in mine :)) Pe de o parte am alergie la piersici (la coaja lor), pe de alta parte mor de pofta!
Mai iau compoturi din comert cu piersici decojite, dar nu sunt ca un compot de casa, deh…
Claudia V says
Daca ai sti ce bun e compotul asta de piersici! Ce aromat! :p
Curata coaja si incearca sa faci macar acum cat mai gasesti pe piata ;)