Mâncare de fasole cu ciolan afumat (cu os)
Rețeta de mâncare de fasole cu ciolan afumat este una tradițională, specifică acestei perioade a anului și mai ales lunii decembrie. Cred că tot românul știe că, cel puțin de 1 decembrie fasolea cu ciolan afumat devine simbol național și e prezentă în mai toate meniurile acelei zile.
Nu pot zice că mă număr printre cei care gătesc fasole cu ciolan afumat de 1 decembrie pentru că noi, în casă, pe perioada postului Crăciunului încercă să nu includem în meniu carne, lapte sau ouă, cu alte cuvinte gătim rețete de post (vegane).
Așa că, atunci când am văzut la Selgros ciolan afumat mi-am zis ca putem face o mâncare de fasole cu ciolan afumat și în altă zi a anului, nu neapărat pe 1 decembrie și am cumpărat un ciolan afumat cu tot cu os, unul urmând să-l gătesc când ajung acasă.
Greu de făcut nu este doar că această mâncare nu se numără printre cele din categoria mâncăruri rapide deși am pe blog și o variantă mai rapidă, făcută cu niște carne de la un ciolan afumat pe care am găsit-o de cumpărat așa fără os.
Mâncarea de fasole, ca orice mâncare de fasole care se respectă durează ceva până când e gata și, cum nu o poți pregăti doar pentru una sau două persoane vei constata în final că ai prea multă mâncare. Dar acesta nu este un dezavantaj ci chiar lucru foarte bun!
Ce poți face cu ea? Pai, fie ai mâncare pentru mai multe zile și mănânci câteva zile doar fasole cu ciolan, ceea ce nu ți-aș recomanda, fie o pui la păstrare la congelator. Noi am optat pentru această metodă practică și în felul acesta am beneficiat de încă o porție de fasole cu ciolan și peste câteva săptămâni, într-o zi când nu am avut timp de pregătit ceva pentru prânz.
O să scriu imediat exact cum se prepară mâncarea de fasole când ai un ciolan întreg, cu os la dispoziție dar aș vrea doar să scot în evidență unele lucruri care de fapt sunt recomandări pentru ca mâncarea să iasă cât mai gustoasă.
În primul rând trebuie să ții cont că fasolea trebuie pusă la înmuiat cu 24 de ore înainte. Obligatoriu! Nu sări această etapă pentru că altfel vei avea probleme cu digestia acesteia. Ciolanul afumat cu os îl poți fierbe în orice fel de oală dar dacă vrei să economisești timp ți-aș recomanda să folosești o oală sub presiune (vezi aici mai multe modele recomandate).
În felul acesta ciolanul va fi fiert în 40 de minute iar mâncarea de fasole cu ciolan afumat va fi gata la timp pentru prânz. Evident, dacă te apuci de dimineață s-o pregătești.
- 600 grame de fasole boabe uscată
- 1 kilogram de ciolan afumat (cu os)
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 lingură de ulei
- 250 ml de suc de roșii (passata am folosit eu)
- sare, piper după gust
- puțin pătrunjel (opțional)
- apă pentru înmuiat și fiert fasolea plus ciolanul
Mod de preparare pentru mâncare de fasole cu ciolan afumat
- Punem fasolea la înmuiat cu o zi înainte după care o fierbem. Am explicat în detaliu aici cum se fierbe corect fasolea uscată.
- Punem ciolanul afumat la fiert în oala cu presiune adăugând apă suficientă, cât să îl acopere foarte bine.
- Fierbem ciolanul 40 de minute după care îl scoatem, îl lăsăm la răcit, îl dezosăm și apoi tăiem bucăți de mărimea dorită.
- Curățăm ceapa și morcovul. Jumătate din legume le radem și cealaltă jumătate o tăiem cuburi.
- Jumătatea tăiată cuburi o punem la fiert în apă cât să cuprindă legumele și când sunt fierte lăsăm puțin la răcit după care le pasăm în robotul de bucătărie (mini choper) împreună cu 2-3 linguri de fasole fiartă.
- Cealaltă jumătate o călim într-o tigaie în care am încins în prealabil o lingură de ulei. Adăugăm și 2-3 linguri de apă așa încât să nu prăjim legumele ci mai mult să le înăbușim. Gătim până când scade apa după care adăugăm fasolea, carnea de pe ciolanul afumat și o partea din zeama în care a fiert ciolanul afumat. Eu am folosit 1 litru de zeamă pentru că nouă de place cu sos mai subțire.
- Lăsăm să se gătească toate împreună încă jumătate de oră, adăugând spre final sare și piper după gust iar când este gat, dacă vă place, puteți presăra și puțin pătrunjel verde tocat.
- Servim caldă cu mămăliguță și castraveciori murați. Un deliciu!
Poftă bună la mâncare de fasole cu ciolan afumat!
Dragomir Cristina says
te omoooor. Fasole cu ciolan? Este unul din felurile mele preferate. Imi ploua torential in gura la ora asta. Ai mai pus si castravetii aia murati acolo ca sa fie tortura si mai grozava. Pai nu cumpar eu ciolan maine?
Claudia Vasilache says
Ha, ha! Ma bucur ca ti-am facut pofta! Neaparat sa cumperi un ciolan afumat de la Selgros ca tare bine arata ;)