Ardei gras umplut cu varza în saramură. Ardei umpluți cu varză în saramură. Cum facem ardei umpluti cu varză pentru iarnă. Murătură pentru iarnă. Ardei umpluți cu varză și morcovi în saramură. Ardei umpluti cu varza pusi la murat.
Atunci când spui ”toamnă” te gândești involuntar și la conserve pentru iarnă. Iar gospodinele de la noi se întrec care mai de care la făcut conserve pentru a le pune la păstrare în cămară. Sunt zeci, poate chiar sute de variante de rețete de murături, fie ele conservate în saramură, fie în oțet, fie o variantă combinată.
Și, cum atât de multe sunt rețete de murături care pot fi puse în practică, aproape la fel de multe sunt și gusturile fiecăruia dintre noi când vine vorba de astfel de rețete. De exemplu unii preferă castraveții murați în oțet, alții castraveții murați în saramură. Putem pune ardei copți la congelator dar putem pune și ardei copți la borcan, ca o conservă, la fel, în funcție de preferințe, posibilități, gusturi. Și exemplele pot continua…
Revenind la rețeta de astăzi de ardei umpluți cu varză în saramură pentru iarnă, eu una o consider a fi derivată din cea de varză murată pentru iarnă la borcan a cărei rețetă o găsiți pe blog (APASĂ AICI). Există și varianta de ardei umpluți cu varză în oțet dar nu e printre preferatele mele. Prefer mai mult legumele conservate în saramură pentru că au profiotice care ajută mult organismul la nivelul intestinelor. Oțetul împiedică dezvoltarea lor.
Rețeta această de ardei umpluți cu varză în saramură este una extrem de ușor de făcut. Practic, mai întâi se face un fel de salată de varză cu morcovi (poți vedea varianta video a acestei salate mai jos) după care se umplu ardeii cu această compoziție, se așează într-un borcan încăpător și apoi se lasă ma murat așa cum se procedează la castraveții murați pentru iarnă sau la murăturile asortate pentru iarnă la borcan.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube! Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
Din cate am vazut eu această rețetă este mai mult întâlnită în părțile Ardealului dar eu am găsit-o într-o carte veche de bucate ”Conserve de legume și fructe” din colecția ”Cartea sătencei”, ediura Ceres, din anul 1984. Este o carte micuță dar plină cu rețete de acest gen și care merită s-o aveți în bibliotecă în cazul în care o găsiți pe la un anticariat.
Hai să vedem împreună de ce avem nevoie și cum se face această murătură pentru iarnă adică acești delicioși ardei umpluți cu varză.
- 9-10 ardei mai micuți
- o varză medie (aproximativ 1 kilogram)
- un morcov mare (aproximativ 200 grame)
- 35 grame de sare
- 1,5 litri de apă
- 2 tije de mărar uscat
- 4-5 frunze de țelină
- o bucată de hrean
- morcovi mici pentru pus prin locurile care rămân goale.
Mod de preparare pentru ardei umpluți cu varză în saramură
- Spălăm bine legumele și le curățăm.
- Tocăm varza cât mai mărunt cu ajutorul cuțitului sau a unei mandoline.
- Radem morcovul pe răzătoarea mică.
- Adăugăm morcovul peste varză, presărăm 10 grame de sare și amestecăm bine, ca la salata de varză cuu morcov (vezi AICI rețeta).
- Dăm deoparte și lăsăm să stea 30-40 de minute cât ne vom ocupa de ardei.
- Ardeii, spălați și curățați îi vom decupa în partea de sus tăind rotund și dând deoparte cotorul și semințele. Îi mai clătim dacă este cazul și-i întoarcem cu fața în jos ca să se scurgă de apă.
- Între timp pregătim și saramura: punem la fiert apa împreună cu sarea și, după ce dă în clocot lăsăm la răcit.
- Pregătim borcanul spălat și clătit bine în prealabil. Punem pe fundul acestuia câteva frunze de țelină, 2 fâșii mici de hrean, o ramură de mărar uscat.
- Umplem ardeii cu varză și-i așezăm pe rând în borcan aranjându-i în așa fel încât să lăsăm cât mai puțin spațiu liber între ei. În acest spațiu liber punem morcovi mici și alte fâșii de hrean. Procedăm la fel până când umplem borcanul. Deasupra mai adăugăm iar câteva frunze de țelină, mărar uscat și fixăm ardeii cu 2 fâșii de hrean.
- Turnăm saramura, caldă încă, peste ardeii cu varză din borcan, punem capacul deasupra dar FĂRĂ să-l înfiletăm și lăsăm așa până a doua zi! Nu închidem acum ermetic deoarece trebuie să așteptăm să înceapă mai întâi fermentația.
- A doua zi putem închide capacul și da borcanul într-un loc răcoros, beci, cămară ca să se mureze.
Alte mici secrete pentru a face acești delicioși ardei cu varză
- Dacă mai rămâne varză cu morcov nu o aruncați. Puteți pune peste ea puțin ulei și oțet și faceți o delicioasă salată de varză cu morcov sau puteți pune conținutul într-un borcan și lăsa la murat așa cum am explicat la rețeta de varză murată la borcan pentru iarnă.
- În compoziția de varză cu morcov se mai poate adăuga și varză roșie sau sfeclă roșie.
- Sfecla roșie se mai poate pune și prin golurile rămase.
- Hreanul se poate rade și pune și el în compoziția de varză și morcov
Să aveți spor la pus ardei cu varză în saramura, la borcan pentru iarnă!
[…] Apasă AICI ca sa vezi cum se fac ardeii umpluți cu varză și morcov […]