Cum conservăm legumele și fructele pentru iarnă
Știe oricine că legumele și fructele din recolta de vară și de toamnă nu le vom putea păstra pentru mult timp în starea lor naturală. Nu le vom putea avea multă vreme crude și mai ales proaspete. Pentru a beneficia și pe timpul iernii de savoarea lor trebuie să le punem la păstrare prin diferite metode.
Așa că astăzi m-am gândit să îți vorbesc pe blog despre conservarea legumelor și fructelor pentru iarnă. Vom vedea împreună, pe scurt, ce posibilități avem, ce legume/fructe putem conserva și mai ales pentru cât timp putem să le punem la păstrare.
Voi face doar o trecere în revistă succintă a acestui subiect vast și voi lăsa, pentru exemplificare și câteva trimiteri la unele rețete prin care am conservat legumele și fructele din grădina proprie.
Cum conservăm legumele și fructele pentru iarnă
1. Conservarea prin congelare
Cea mai simplă metodă și cea mai rapidă, după părerea mea este congelarea acestora, făcută evident la scurt timp după ce au fost culese. Cu cât este mai mic timpul de la culegere și până la congelare, cu atât mai mare este procentul de vitamine și de minerale care se păstrează prin conservare.
Odată cu congelarea legumelor și fructelor, activitatea bacteriilor este întreruptă, dar după ce acestea sunt dezghețate bacteriile revin și ele la viață. Acesta este motivul pentru care după dezghețare legumele vor fi gătite la fel ca și cele în stare proaspătă.
Pentru a evita pierderea unei părți a nutrienților în procesul de decongelare, unele legume vor fi folosite la gătit în stare congelată. Mai există și un alt motiv pentru a face acest lucru. Conținutul mare de apă din unele legume fac ca acestea să devină practic inutilizabile dacă vor fi decongelate în prealabil, modificându-se textura acestora.
O parte dintre legume, cum ar fi fasolea verde, broccoli, conopida, sparanghelul, mazărea se opăresc înainte de a le pune la congelator. Fructele însă, se congelează crude.
În ceea ce privește fructele este de preferat ca decongelarea acestora să se facă lent, prin punerea acestora în frigider. În felul acesta ele își vor păstra mai bine din nutrienți.
În poza de mai jos ai un mic infografic – sursa aici, în care poți vedea perioada de timp pentru care se pot păstra legumele la congelator.
2. Conservarea prin uscare
Uscarea fructelor și legumelor este una dintre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor. Străbunicii noștri nu aveau la dispoziție congelatoare ca în ziua de azi așa că apelau la uscarea fructelor și legumelor din recolta verii și a toamnei.
Conservate prin metoda uscării, legumele și fructele își păstrează gustul și calitățile nutritive. Faptul că prin uscare volumul lor se micșorează constituie un avantaj, în felul acesta legumele și fructele conservate ocupând mai puțin loc.
Ce poți conserva prin uscare? O mulțime de fructe cum ar fi: mere, pere, prune, corcodușe, măceșe, gutui; legume ca: morcov, țelină, ardei, fasole, mazăre etc.
Fructele pentru uscare se aleg coapte (dar nu răscoapte), se spală și apoi, fie se taie rondele cum e cazul merelor, fie se usucă întregi cum e cazul fructelor de mici dimensiuni, cireșelor de exemplu. Legumele se spală, se taie la aceeași grosime și apoi se usucă.
Uscarea se poate face fie natural, la soare, fie artificial folosind aparate speciale de deshidratat sau chiar cuptorul.
3. Conservarea prin sterilizare
Poate fi făcută cu ajutorul unor soluții de apă cu sare sau suc de roșii (vezi aici cum se conservă roșiile în bulion) în cazul legumelor, apă și zahăr în cazul fructelor.
Un exemplu de conservare a fructelor prin sterilizare este compotul. Fructele se spală, se așează în borcane curate, se toarnă peste ele un sirop făcut din apă și zahăr și apoi se sterilizează. Vezi aici, în detaliu, cum se procedează. Dulceața și gemul sunt, la fel, metode de conservare a fructelor prin deshidratare și sterilizare.
Tot la acest mod de conservare aș trece și rețetele de zacuscă, tocană sau mâncare de legume. Acestea se gătesc în prealabil, se pun în borcane și apoi se sterilizează fie într-un vas cu apă fie la cuptor, după care borcanele sunt puse la păstrare la loc răcoros și întunecos.
4. Conservarea în sare/saramură
Conservarea în sare este un procedeu care se aplică la păstrarea pe termen mai lung a legumelor și se numără printre cele mai vechi metode de conservare cunoscute de-a lungul timpului.
În general sărarea ca metoda de conservare presupune două moduri de realizare: sărarea umedă și sărarea uscată.
Sărarea umedă presupune conservarea legumelor într-o soluție concentrata de apă și sare, cam 100-150 grame de sare la un litru de apă. Un exemplu ar fi obținerea castraveților murați.
Sărarea uscată, pe de altă parte, folosește sarea în starea ei naturală, aplicată pe legumele respective, totul așezat în straturi alternative. Sarea pătrunde în leguma respectivă, ia din umiditatea acesteia și o transformă în saramură conservând-o. Cel mai des sărarea uscată se folosește la frunzele verzi ale legumelor.
5. Conservarea în oțet
Conservarea în oțet presupune de obicei folosirea unei soluții diluate de oțet combinată cu apă, zahăr, sare și alte condimente. Se folosește la conservarea de exemplu a gogoșarilor – vezi aici. În unele cazuri se poate folosi oțetul ca atare, nediluat, pentru a conserva. Un exemplu ar fi rețeta de ardei iuți conservați în oțet – vezi aici în detaliu cum se procedează.
Tu ce alte metode de conservare a legumelor și fructelor folosești? Cum păstrezi legumele și fructele peste iarnă?
Eu prefer congelarea. Mi se pare mai rapida, iar gustul ramane la fel!
Fan murături și congelare! :D By the way, citisem undeva recent că mâncarea congelată are mai puține kalorii și că poți slăbii consumând numai produse congelate, cum ți se pare?
In general folosesc metoda congelarii, este cea mai rapida si usoara.
Asa gandesc si eu :)
Eu imi pun doar cateva zarzavaturi si fructe in congelator. Mama se ocupa de tot ce este nevoie pentru iarna si eu iau de la ea
Ce bine :)
Sfaturi bune de tinut minte, indata incepe sezonul pentru pus pe iarna si e bine de stiut
Nu prea sunt adepta conservarii prin congelare, in rest toate celelalte le-am folosit pana acum.
De ce nu? Ai anumite motive?
Articolul tau chiar a venit la țanc. Chiar eram in căutarea unor idei rapide pentru conservele de iarna. Mulțumesc!
Cu mare placere!
Eu sunt fan muraturi :))))
Sunt si foarte sanatoase :)
De ceva vreme am renuntat la conserve pentru iarna, prefer sa le congelez.
daca ai loc in frigider, da e cel mai convenabil asa :)
Eu apelez la mama :) Ea se ocupa cu astea. Castravetii si gogosarii ne plac in otet, ardei kapia si vinetele direct coapte si apoi congelate. Fructele direct in dulceata si cam atat.
Uite ca eu nu am incercat castraveti in otet. Daca are mama ta o reteta buna poate revii si ne-o spui :)
Eu sunt pentru conservarea prin congelare dar acolo unde e necesar si dorim altceva, evident prin reparare. Dulceturi, muraturi, zacusti fel de fel …
Deci congelarea ar fi pe primul loc…
Mai pentru lenesi, Claudia :D
Doar aceste metode cunosc si eu. Congelez cateva legume si restul otet, sare. Mi-ar placea sa am mai mult loc in congelator pentru a ingheta mai multe.
Mai iei un congelator :p
congelator mare nu am, asa ca prefer conservarea cu sare si cu otet. Mi se par cele mai simple. Cred ca metoda sterilizarii le face sa tina mai mult, dar e si destul de munca la ea.
Da, la o tocana de exemplu e mai mult de munca. Insa la un compot e putin asa ca in cazul fructelor poti folosi si sterilizarea.