• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 22, 2019 · 2 Comments

Murături asortate în saramură, la borcan, pentru iarnă

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 26     
26
Shares

Cum punem murături asortate în saramură, la borcan, pentru iarnă. Rețetă de murături la borcan. Gogonele murate, pepene murat, castraveți murați în saramură pentru iarnă

Rețeta asta de murături asortate în saramură, puse la borcan pentru iarnă o am de ceva timp pe lista de așteptare ca să fie publicată. Suntem la finalul sezonului murăturilor și, pe ultima sută de metri apuc și eu s-o public.

Încă mai puteți pune murături asortate la borcan pentru la iarnă așa că, zic eu, nu e târziu să vadă lumina zilei. Și, dacă o fi târziu anul acesta, atunci cu siguranță că o să prindă bine anul viitor. Am dreptate?

murături asortate pentru iarnă

Drept să zic nu m-am grăbit așa tare cu publicatul rețetei și am tot amânat pentru că rețeta practic seamănă cu cea de la castraveții murați, care e deja pe blog, aici. Modul de preparare este același și diferă doar ingredientele.

În fapt, dacă ne gândim bine la rețeta asta până și ingredientele ajung să nu fie așa de importante. De ce spun asta? Pentru că fiind vorba de murături asortate, putem pune în borcan ce legume vrem noi să murăm.

Cel puțin noi așa facem, la finalul toamnei, după ce am pus castraveții la murat, am pus și câțiva pepeni într-un butoiaș mic, restul legumelor care mai rămân prin grădina de zarzavat le conservam în felul acesta.

murături asortate în saramură

Mai cumpărăm și câțiva pepeni mici pentru murat și obținem câteva borcane cu murături asortate delicioase și numai bune să fie puse pe masă la iarnă.

Vezi AICI cum se pune pepenele întreg la murat pentru iarnă

Așa că în continuare nu o să vă scriu o cantitate exactă în grame a ingredientelor pe care le-am folosit ci voi lăsa o listă cu ce am pus eu în borcane urmând ca voi să vă faceți propria combinație. Reține-ți! Importantă e tehnica, modul de preparare care e unul foarte simplu.

Murături asortate în saramură, la borcan, pentru iarnă
 
Save Print
Prep time
30 mins
Total time
30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conservă pentru iarnă
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • pepene pentru murat (mici)
  • castraveți verzi
  • gogonele
  • morcovi
  • ardei sau gogoșari
  • conopidă
  • mărar
  • țelină
  • usturoi
  • hrean (rădăcină și/sau frunze)
  • sare
  • apă
3.5.3251

Mod de preparare pentru murături asortate la borcan pentru iarnă

  • Sortăm și spălăm legumele. Vom folosi doar legume care nu sunt stricate, lovite, cu mucegai etc.
  • Dacă folosim conopidă o rupem buchețele. Ardeii îi tăiem în jumătăți sau sferturi. Morcovii îi putem tăia bucăți sau rondele. Gogonelele, dacă sunt mari, le tăiem și pe ele. Pepenele îl tăiem felii și îl lăsăm cu coajă cu tot.
  • Pregătim borcane curate de dimensiune mai mare pentru a încăpea cât mai multe legume. Putem, de asemenea să folosim și bidoane de plastic mai mărișoare. Procedura este aceeași.
  • Așezăm pe fundul acestora frunze de țelină, hrean și marar dupa care începem să ”cladim” așezând castraveții, gogonele, feliile de pepene, bucățile de morcov așa cum vedeți și în poza, în picioare, încercând să-i așezăm cât mai aproape unul de altul.
  • Punem un rand și apoi continuam cu altul până sus. În golurile dintre acestea punem usturoi, ardei iuți, boabe de struguri, bucăți mai mici de legume. Ideea este să folosim cât mai mutl din spațiul pe care ni-l oferă borcanul.

Vezi in video de mai jos cum se pun castravetii murati in saramura pentru iarna!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru notificari!

  • Cand am terminat de asezat toate legumele în borcan punem deasupra un usturoi, ardei iute întreg sau chiar bucăți, in functie de cat de mare este borcanul in care muram castravetii. 
  • La final adăugăm și frunze verzi de țelină, tije uscate sau verzi de mărar, frunze verzi sau rădăcină tăiată de hrean
  • Punem sub borcane un obiect de metal, cum ar fi lama unui cuțit sau așezăm borcanele într-o tavă metalică. Scopul este de a împiedica deteriorarea borcanelor de sticlă. Acest lucru este posibil a se întâmpla deoarece în momentul în care turnăm saramura clocotită borcanele pot prelua șocul termic și se pot sparge.
  • Cum face saramura: aproximăm cantitatea de apa necesară pentru a umple borcanele și adaugam sare mare, grunjoasă, specială pentru muraturi (atentie!!! FARA iod!) calculțnd adaosul în functie de câtă apă folosim. De obicei se adaugă 20-25 de grame de sare la un kilogram de apă.
  • Punem soluția pe foc și lăsăm să dea 2-3 clocote după care dăm vasul cu saramură deoparte și, așa fierbinte cum este începem să o turnam în fiecare borcan în așa fel încât să ajungă până la limita de sus a gurii borcanului și să acopere tot ce am pus noi acolo.
  • Lăsam borcanele așa cum sunt ele puse, deci fără să le acoperim cu capace, până a doua zi când dăm jos din saramură o cantitate cât să mai rămână în borcan pana unde începe gâtul acestuia.
  • Inchidem cu capacele. Dacă avem posibilitatea, întoarcem borcanele invers ca să vrificăm daca nu cumva curge saramura, le agităm de două-trei ori, dupa care le punem la păstrare în loc întunecos și răcoros până la iarnă. 

murături asortate

Tips&trics

Înainte de a închide borcanele se poate pune și puțin oțet, o lingură la un borcan mare de 2 litri.

Murarea dureaza între 6 și 8 săptămâni iar murăturile sunt bune a fi mâncate, adică au termen de expirare, dacă totul e în regulă, chiar și 12-15 luni. Depinde foarte mult cum le-ați pus, unde le-ați ținut etc.

Spor la pus murături asortate pentru iarnă

 


Spune si altora!
 26     
26
Shares
 
26
Shares
 26    
« Ciuperci cu unt și usturoi la Slow Cooker Crock-Pot 4.7 l Digital
Pui ca la rotisor gătit la Slow Cooker Crock-Pot 4.7 l Digital »

Trackbacks

  1. Ardei umpluți cu varză în saramură, pentru iarnă - Lecturi si Arome says:
    October 5, 2020 at 7:48 pm

    […] Rețeta această de ardei umpluți cu varză în saramură este una extrem de ușor de făcut. Practic, mai întâi se face un fel de salată de varză cu morcovi (poți vedea varianta video a acestei salate mai jos) după care se umplu ardeii cu această compoziție, se așează într-un borcan încăpător și apoi se lasă ma murat așa cum se face la castraveții murați pentru iarnă sau la murăturile asortate pentru iarnă la borcan. […]

    Reply
  2. Pui întreg la cuptor, cu cartofi - Lecturi si Arome says:
    May 11, 2020 at 5:53 pm

    […] alături de o salată verde sau murături […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023

Archives

October 2019
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316