Mancarica de cartofi in sos de rosii
Astazi am preferat, ca in cadrul seriei de retete vechi, inceputa acum cateva saptamani sa nu postez o reteta de prajitura din caietul matusii ci o reteta veche de mancarica de cartofi in sos de rosii. Spun reteta veche de mancarica de cartofi pentru ca aceasta o am de la bunicul meu.
Da, ati citit bine, bunicul meu. Gatea si el. Nu multe mancaruri insa gatea ce se pricepea. Iar aceasta reteta de mancarica de cartofi era preferata lui. Si asa de buna o facea… de mancam toti cu pofta cand ne-o punea pe masa la pranz, veniti flamanzi de la scoala.
Acum o facem si noi deseori, mai ales toamna cand rosiile sunt mai gustoase. Insa poate fi facuta si in iarna sau primavara daca folositi rosii congelate sau rosii in sos de rosii sau chiar bulion. Nu va avea acelasi gust ca mancarica de cartofi facuta cu rosii proaspat culese de pe curpan dar va asigur ca va fi gustoasa si o sa va placa.
Sa mai adaug si faptul ca este genul de mancare care se face rapid si usor, fara mari batai de cap si fara sa trebuiasca sa ai cine stie ce cunostinte culinare.
- un kg de cartofi roz
- o ceapa
- un morcov
- un ardei
- 500 de grame de rosii
- 75 ml ulei
- o cana cu apa
- sare, piper
- o mana de patrunjel tocat
Mod de preparare pentru reteta de mancarica de cartofi in sos de rosii
- Curatam si taiem ceapa marunt, morcovi rondele si ardeii fideluta.
- Punem uleiul intr-o tigaie, il lasam sa se incalzeasca usor si apoi adaugam ceapa pe care o lasam sa se caleasca pana isi schimba culoarea.
- Adaugam morcovul si ardeii si lasam sa se gateasca la foc mediu, aproximativ zece minute, acoperit cu un capac si invartind din cand in cand.
- Intre timp curatam cartofii si ii taiem cubulete de marime potrivita (medie).
- Punem cartofii peste legumele din tigaie, acoperim si mai lasam asa zece minute, amestecand din cand in cand.
- Adaugam apa cat sa acopere cartofii si lasam sa fiarba cu capacul pus, la foc mediu pana cand acestia sunt gatiti pe trei sferturi, moment in care adaugam rosiile, fie taiate in bucati, fie date pe razatoare (daca nu dorim sa punem si pielita).
- Lasam sa fiarba pana cand se gatesc de tot cartofii (aproximativ un sfert de ora) iar la final adaugam patrunjelul tocat si oprim focul.
- Servim calda alaturi de cativa castraveti murati in saramura sau o salata de sfecla rosie cu hrean.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
S-a notat, ca tot vine postul. Castraveti murati imprumut de la tine ca eu nu am :)
Claudia V says
Ok, dau eu castravetii! ;)
Anca says
Eu o fac cu si cu usturoi, incercati si asa.
Claudia V says
Cu usturoi nu am incercat dar nu e rea ideea mai ales ca noua ne place usturoiul :)