Varza murata la butoi este una dintre muraturile traditionale romanesti nelipsita din multe gospodarii. Pai ce s-ar face romanul fara o sarmaluta in frunza de varza, pe masa de Craciun, nu?
Putem sa ne bucuram de varza murata taiata la borcan daca vrem o muratura sanatoasa pe masa. Insa nu o putem folosi si la invartit sarmalute asa ca musai (pentru cine poate, evident) sa punem si un mic butoias cu varza pentru murat.
Puteti face fara probleme si varza murata la butoi daca locuiti la bloc. Butoiasul se poate tine pe balcon chiar si pe timpul iernii cand este foarte frig si afara ingheata. Varza nu are probleme cu frigul. Rezista si la inghet si chiar daca ingheata si se dezgheata e la fel de buna :)
M-am gandit ca poate nu toata lumea are posibilitatile mele de pus si depozitat varza murata la butoi, ma refer aici la cantitatea pe care o punem noi. Si tinand cont ca fiecare isi stie cel mai bine gospodaria si spatiul pe care il are la dispozitie am decis sa fac acest articol nu dand cantitati exacte pentru un anumit tip de butoi.
Vezi aici cum se face si varza tocata murata la borcan
Nu-i mai bine sa va spun cum se face varza murata la butoi dand cateva mici secrete de care trebuie sa tineti cont cand va apucati de treaba?
Apoi va puneti voi cata varza murata la butoi vreti sau aveti nevoie. Mi se pare mai simplu asa. Eu exact in felul asta am primit reteta de la mama mea. E o reteta de famile, mostenita din tata in fiu. Sau nora uneori :)) Pentru ca exact cum o sa va povestesc eu in continuare, punea bunicul meu din partea tatalui varza la murat in butoi pentru iarna.
De ce avem nevoie ca sa facem varza murata la butoi pentru iarna
- varza de toamna
- sare
- apa
- porumb (stiuleti sau boabe)
- sfecla
- porumb
- mere, gutui, marar, cimbru
- butoi de plastic cu capac
- o piatra mare de rau bine spalata
- doua bucatele de lemn cat sa incapa in gura butoiului
- un furtun
De ce trebuie sa tinem cont cand facem varza murata la butoi pentru iarna
Varza murata intreaga (capatani) se mureaza cel mai bine in butoaie de lemn sau din material plastic. Se pot folosi si borcane de sticla cu conditia ca acestea sa aiba gura mare iar verzele sa fie mici ca sa poata incapea in borcane.
Indiferent de felul ambalajului (butoi de lemn, plastic sau borcan), cand vrei sa pui varza murata la butoi pentru iarna trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:
- varza trebuie sa fie de toamna, suculenta, proaspata si sanatoasa. ** Un exemplu ar fi varza de Buzau.
- se pune la murat toamna tarziu sau chiar la inceputul lunii noiembrie.
- in cartile vechi se recomanda chiar ca varza pentru murat sa fie usor ”batuta de bruma”.
Vezi aici cum se pun gogonele murate pentru iarna
- pentru o aroma placuta se pot pune tulpini uscate de marar cu seminte, foi de dafin, boabe de porumb (noi punem chiar stiuletii intregi) care dau culoare galbuie verzei si stimuleaza murarea.
- sarea trebuie sa fie grunjoasa, fara iod (ca si sarea pentru castravetii murati in saramura) si calculata astfel: 400 de grame de sare la 10 litri de apa.
- se poate adauga si sfecla rosie care va da moarei de varza o culoare rosiatica.
Cum se face varza murata la butoi pentru iarna
Reteta de varza murata la butoi pentru iarna nu este o reteta rapida. Este o reteta care are mai multe etape, murarea desfasurandu-se in mai multe zile.
Ziua 1
- Alegem verze potrivite pentru recipientul in care le punem. Le curatam de frunzele libere, uscate, stricate sau vestejite.
- Scoatem, cu ajutorul unui cutit (de genul acesta) putin din cotor, crestam in cruce varza si punem inauntru putina sare (cam o lingurita)
- Asezam varza in butoi, indesand cat mai bine si asezand din loc in loc si marar sau ce mai dorim sa folosim pentru aromatizat.
Vezi aici cum se pun castravetii murati pentru iarna
- Turnam, cu ajutorul unei galeti apa in bidon pana se umple, masurand in acest fel si apa care va incapea in vasul respectiv.
- Intr-un prosop curat, sau tifon, punem sarea calculata in functie de cata apa avem in butoi.
- Legam prosopelul si il punem in vasul cu varza, scufundandu-l in apa. Sarea din acesta se va dizolva lent si se va dispersa in tot lichidul.
- Nu acoperim vasul in care avem varza pentru murat. Asezam doar ceva peste el, un capac cat sa nu intre mizerie.
Daca vrei sa fii la curent cu ultimele retete video
nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube
click AICI
Etapa 2
- Dupa ce au trecut doua zile bagam un furtun in vas si suflam in el. In felul asta pitrocesc zeama de varza si o vanturam. Sau putem scoate apa cu ajutorul furtunului si apoi sa o punem inapoi in vas. Un procedeu mai complicat.
- Acoperim iar vasul si lasa la murat in continuare.
- Repetam vanturarea (asa cum am scris mai sus), de 3-4 ori o data la doua zile.
Vezi aici ce alte feluri de muraturi punem pentru iarna
- Daca intre timp se formeaza niste floare o indepartam. Daca varza se lasa si mai este loc in butoi puteti sa mai adaugati alta varza. Se va mura!
- Dupa ce vanturam si cand vedem ca a inceput sa se mureze punem in gura vasului o cruce din doua lemne si o piatra mare ca sa stea varza scufundata in moare.
- Sigilam butoiul cu capacul. Dam la rece.
Desfacem butoiul la iarna cand vom face niste sarmalute delicioase sau chiar o varza calita :)
Vezi in video de mai jos si cum se pun gogonelele la murat
Apasa pe poza pentru a te abona la canalul de Youtube!
Spor la pus varza murata la borcan pentru iarna!
violeta says
Am citit cu atentie cum pui tu varza si am doua nelamuriri
1.spui sare 400 gr la 10 l apa
2.in fiecare varza,in locul cotorului pui 1 lingurira zare.
Linguritele de sare sunt din cele 400 gr?sau sant aparte?
Cu stima, Violeta
Este interesanta reteta cu prosopelul,nu stiu daca se dizolva doar stand asa ?
Claudia V says
Buna Violeta!
Da, asa punea bunicul meu, 400 grame la 10 litri. E cam multisor adica iese putin cam sarata dar noi o desaram la nevoie.
Se poate pune si mai putin de atat, De exemplu o vecina pune cu 250 grame la 10 litri si nu mai desareaza.
Linguritele de sare sunt in plus fata de ce pui in saramura.
Am sa incerc sa scriu atlfel ca sa fie mai explicit. Si o sa fac luni o o poza la prima faza, cea in care punem sarea acolo unde e cotorul ca sa fie mai clar.
Multumesc ca mi-ai atras atentia ca nu e clar.
Daca mai ai nelamuriri te rog sa imi spui.
O seara frumoasa :)
Iuliana says
Ce fain! La noi la bloc mai greu cu butoiul cu varza, de aceea nici nu punem :( Doar tocata ka borcan mai pun, dar uite ca anul asta inca nu m-am invrednicit.