Din copilarie imi amintesc cum facea bunicul meu o mancarica picanta de cartofi grozava. Da, ai citit bine, bunicul meu si nu bunica. Chiar daca si ea gatea mancaruri bune, mancarica de cartofi era specialitatea bunicului.
Dar am mai povestit eu despre lucrul asta atunci cand am scris reteta de mancarica de cartofi in sos de rosii – o gasiti aici.
Acum se pare ca vremurile au revenit, pentru ca desi eu gatesc mancaruri … sa le zicem “sofisticate” sau mai bine zis cu diferite influente straine, mancarica de cartofi e specialitatea sotului meu.
La mancarica picanta de cartofi poate fi adaugat ceva carne, carnaciori, afumatura, sau poate fi facuta simplu, de post. In oricare din cazuri este o mancare ieftina care se pregateste destul de repede, ca doar nu trebuie sa stai langa cratita atunci cand toate fierb.
Poti foarte usor pregati o gustoasa mancarica picanta de cartofi, daca ai doar cateva ingrediente la indemana. In primul rand iti trebuie cartofii, desigur. Un kilogram vor ajunge pentru niste portii consistente. Apoi cateva legume, dintre care ceapa si morcovul sunt nelipsite.
Pe mine cel putin aceasta simpla mancarica picanta de cartofi in sos alb scoate din impas ori de cate ori suntem pe fuga si nu avem idee si nici mult timp pentru gatit. Stiu ca e preferata sotului meu asa ca in aceste cazuri la ea imi fuge prima data gandul.
Niste pasta de rosii adaugata in plus, fata de ingredientele de baza va da intotdeauna savoare, iar daca mai pui si niste pasta de ardei sau gogosari (optional) vei cuceri pe toata lumea cu gustul ei. Si sa stii ca de ar fi sa nu ai o pasta de rosii sau gogosari, facuta simplu si tot iese buna. Mai ales pentru cineva care iubeste cartofii, asa cum e sotul meu.
- 1 kg de cartofi
- un morcov mare
- o ceapa mare
- doua linguri de ulei
- doua linguri de pasta de rosii
- o lingurita pasta picanta de ardei
- sare, piper dupa gust
- 200 ml smantana daca nu o faceti de post
Mod de preparare pentru reteta de mancarica picanta de cartofi cu sos alb
- Curatam legumele si le impartim in doua: jumatate din cantitatea de ceapa cu jumatate din cea de morcov le taiem grosier (ceapa in bucati mari, morcovul rondele) si le punem cu putina apa la fiert.
- Cealalta jumatate din cantitatea de ceapa si morcov le taiem fin (tocam ceapa, eventual radem morcovul pe razatoare mare) si le punem cu putina sare si o lingura de ulei “la undit”, adica doar cat sa se caramelizeze putin, nu sa se prajeasca, pentru ca ne gandim si la ficatul nostru. Asta ar trebui sa dureze unul-doua minute.
- Adaugam peste legumele calite o cana de apa clocotita si mai lasam un minut sa fiarba, dupa care adaugam cartofii si completam cu inca o cana-doua de apa clocotita, cat sa cuprinda totul si sa depaseasca doar cu un deget.
- Legumele fierte deoparte le luam impreuna cu cateva cubulete de cartofi fierti (ii scoatem din oala lor) si le pasam in chopper. Nu uitam sa punem si lingura de bulion cu cea de pasta de ardei, desigur si cu apa in care au fiert legumele, caci are un gust minunat. Pasam deci totul bine. Acesta este un truc simplu care ne va da o pasta din care se va forma mai apoi un sos grozav.
- Adaugam aceasta pasta-sos in oala in care cartofii fierb in continuare foarte lent si lasam totul sa fiarba la foc mic, ca sa se mai ingroase sosul.
- Asezonam cu sare si piper atat cat este nevoie. Acesta este un truc cinstit, sanatos, pentru ca in unele regiuni ale tarii se face un sos cu faina si prajeala, care se pune peste cartofi ca sa fiarba impreuna. Eu consider ca deja cartofii au destul amidon si nu mai trebuie adaugata si faina. Sosul se va ingrosa de la amidonul din cartofi.
- Cand sosul ajunge la consistenta dorita adica sa fie pe gustul nostru, oprim flacara, pentru ca toate sunt fierte bine si ne putem aseza la masa.
- La final presaram putin patrunjel verde pentru un pic de culoare si … nu uitam sa punem alaturi si cateva muraturi pregatite din timp – castraveti murati, varza tocata murata, gogonele murate, etc.
Pofta buna la mancarica picanta de cartofi in sos alb!
Antoaneta says
E una dintre mancarurile mele preferate!
Claudia V says
Da?! Ma bucur!
Larisa says
Draga Claudia, tocmai am terminat a 3-a portie de cartofi. In plus eu am pus si dovlecel iar in sos usturoi. Mancati alaturi de castraveti in otet sunt un deliciu.
Multumim ca ne resfeti cu retete. ?
Claudia V says
Larisa, eu iti multumesc ca ai incredere si incerci retetele si ma bucur ca iti plac :)
Multumesc si ca ai fost draguta sa lasi un comentariu pe blog ca sa imi spui ca v-a placut mancarica :)
Sa va fie de bine si te mai astept si cu alte impresii ;)
O duminica frumoasa!
Reparatii frigidere says
Foarte gustos a iesit dar cartofii si alte legume nu ar trebuii sa ne sperie atata timp cat facem un pic de miscare .
Claudia V says
Ma bucur ca ti-a placut :)
Iuliana says
Si noi iubim cartofii. N-ar trebui, dar ii iubim :))
Foarte fain trucul cu cartofii pasati in loc de rantasul facut cu faina. L-am notat, multumesc! :)
Claudia V says
Cu mare placere! Ma bucur ca am putut fi de folos ;)