• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 10, 2016 · 9 Comments

Mancarica picanta de cartofi cu sos alb

De post (vegan)· Feluri de baza

Spune si altora!
 7     
7
Shares

Din copilarie imi amintesc cum facea bunicul meu o mancarica picanta de cartofi grozava. Da, ai citit bine, bunicul meu si nu bunica. Chiar daca si ea gatea mancaruri bune, mancarica de cartofi era specialitatea bunicului.

Dar am mai povestit eu despre lucrul asta atunci cand am scris reteta de mancarica de cartofi in sos de rosii – o gasiti aici.

Acum se pare ca vremurile au revenit, pentru ca desi eu gatesc mancaruri … sa le zicem “sofisticate” sau mai bine zis cu diferite influente straine, mancarica de cartofi e specialitatea sotului meu.

mancarica picanta de cartofi

La mancarica picanta de cartofi poate fi adaugat ceva carne, carnaciori, afumatura, sau poate fi facuta simplu, de post. In oricare din cazuri este o mancare ieftina care se pregateste destul de repede, ca doar nu trebuie sa stai langa cratita atunci cand toate fierb.

Poti foarte usor pregati o gustoasa mancarica picanta de cartofi, daca ai doar cateva ingrediente la indemana. In primul rand iti trebuie cartofii, desigur. Un kilogram vor ajunge pentru niste portii consistente. Apoi cateva legume, dintre care ceapa si morcovul sunt nelipsite.

Pe mine cel putin aceasta simpla mancarica picanta de cartofi in sos alb scoate din impas ori de cate ori suntem pe fuga si nu avem idee si nici mult timp pentru gatit. Stiu ca e preferata sotului meu asa ca in aceste cazuri la ea imi fuge prima data gandul.

Niste pasta de rosii adaugata in plus, fata de ingredientele de baza va da intotdeauna savoare, iar daca mai pui si niste pasta de ardei sau gogosari (optional) vei cuceri pe toata lumea cu gustul ei. Si sa stii ca de ar fi sa nu ai o pasta de rosii sau gogosari, facuta simplu si tot iese buna. Mai ales pentru cineva care iubeste cartofii, asa cum e sotul meu.

5.0 from 1 reviews
Mancarica picanta de cartofi cu sos alb
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
30 mins
Total time
45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de baza
Cuisine: Romaneasca
Serves: 4 portii
Ingrediente
  • 1 kg de cartofi
  • un morcov mare
  • o ceapa mare
  • doua linguri de ulei
  • doua linguri de pasta de rosii
  • o lingurita pasta picanta de ardei
  • sare, piper dupa gust
  • 200 ml smantana daca nu o faceti de post
3.5.3208

Mod de preparare pentru reteta de mancarica picanta de cartofi cu sos alb

  • Curatam legumele si le impartim in doua: jumatate din cantitatea de ceapa cu jumatate din cea de morcov le taiem grosier (ceapa in bucati mari, morcovul rondele) si le punem cu putina apa la fiert.
  • Cealalta jumatate din cantitatea de ceapa si morcov le taiem fin (tocam ceapa, eventual radem morcovul pe razatoare mare) si le punem cu putina sare si o lingura de ulei “la undit”, adica doar cat sa se caramelizeze putin, nu sa se prajeasca, pentru ca ne gandim si la ficatul nostru. Asta ar trebui sa dureze unul-doua minute.
  • Adaugam peste legumele calite o cana de apa clocotita si mai lasam un minut sa fiarba, dupa care adaugam cartofii si completam cu inca o cana-doua de apa clocotita, cat sa cuprinda totul si sa depaseasca doar cu un deget.
  • Legumele fierte deoparte le luam impreuna cu cateva cubulete de cartofi fierti (ii scoatem din oala lor) si le pasam in chopper. Nu uitam sa punem si lingura de bulion cu cea de pasta de ardei, desigur si cu apa in care au fiert legumele, caci are un gust minunat. Pasam deci totul bine. Acesta este un truc simplu care ne va da o pasta din care se va forma mai apoi un sos grozav.
  • Adaugam aceasta pasta-sos in oala in care cartofii fierb in continuare foarte lent si lasam totul sa fiarba la foc mic, ca sa se mai ingroase sosul.
  • Asezonam cu sare si piper atat cat este nevoie. Acesta este un truc cinstit, sanatos, pentru ca in unele regiuni ale tarii se face un sos cu faina si prajeala, care se pune peste cartofi ca sa fiarba impreuna. Eu consider ca deja cartofii au destul amidon si nu mai trebuie adaugata si faina. Sosul se va ingrosa de la amidonul din cartofi.
  • Cand sosul ajunge la consistenta dorita adica sa fie pe gustul nostru, oprim flacara, pentru ca toate sunt fierte bine si ne putem aseza la masa.
  • La final presaram putin patrunjel verde pentru un pic de culoare si … nu uitam sa punem alaturi si cateva muraturi pregatite din timp – castraveti murati, varza tocata murata, gogonele murate, etc.

Pofta buna la mancarica picanta de cartofi in sos alb!


Spune si altora!
 7     
7
Shares
 
7
Shares
 7    
« 4 moduri prin care poti conserva mararul pentru iarna
Frigarui din midii pane »

Comments

  1. Antoaneta says

    July 11, 2017 at 10:49 am

    E una dintre mancarurile mele preferate!

    Reply
    • Claudia V says

      July 11, 2017 at 11:27 am

      Da?! Ma bucur!

      Reply
  2. Larisa says

    October 16, 2016 at 12:43 pm

    Draga Claudia, tocmai am terminat a 3-a portie de cartofi. In plus eu am pus si dovlecel iar in sos usturoi. Mancati alaturi de castraveti in otet sunt un deliciu.
    Multumim ca ne resfeti cu retete. ?

    Reply
    • Claudia V says

      October 16, 2016 at 12:55 pm

      Larisa, eu iti multumesc ca ai incredere si incerci retetele si ma bucur ca iti plac :)
      Multumesc si ca ai fost draguta sa lasi un comentariu pe blog ca sa imi spui ca v-a placut mancarica :)
      Sa va fie de bine si te mai astept si cu alte impresii ;)
      O duminica frumoasa!

      Reply
  3. Reparatii frigidere says

    October 12, 2016 at 10:00 am

    Foarte gustos a iesit dar cartofii si alte legume nu ar trebuii sa ne sperie atata timp cat facem un pic de miscare .

    Reply
    • Claudia V says

      October 12, 2016 at 10:17 am

      Ma bucur ca ti-a placut :)

      Reply
  4. Iuliana says

    October 10, 2016 at 1:43 pm

    Si noi iubim cartofii. N-ar trebui, dar ii iubim :))
    Foarte fain trucul cu cartofii pasati in loc de rantasul facut cu faina. L-am notat, multumesc! :)

    Reply
    • Claudia V says

      October 10, 2016 at 1:57 pm

      Cu mare placere! Ma bucur ca am putut fi de folos ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Rețete de mâncare de post delicioase și ușor de făcut - Lecturi si Arome says:
    March 21, 2019 at 10:38 am

    […] Mâncărică picantă de cartofi – vezi aici rețeta […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

October 2016
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
« Sep   Nov »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316