Tochitura moldoveneasca. Cum se face tochitura din carne de porc
cu mamaliguta alaturi, ou ochi si branza
Cine nu stie oare, cine nu a auzit, sau cine inca nu a mancat, acasa sau la un restaurant, o tochitura moldoveneasca?! O reteta simpla si stiuta din strabuni, gatita insa in atatea feluri incat nu mai stii care e cea originala. Dar ce mai conteaza, la urma urmei. E o mancare care se face atat de usor incat chiar ca merge gatita dupa gustul fiecaruia.
Principiul e simplu: o anumita cantitate de carne de porc mai grasa, organe interne de porc si ceva carnati. Afumati, daca se poate, ca sa aiba gust mai bun. Se gatesc de obicei in untura tot de porc, la foc lent. Un deliciu in final. Si se serveste alaturi cu mamaliguta calda, branza sarata de oaie si inevitabil un ou facut ochi, prajit in ulei. Sau, de ce nu, mai bine tot in untura, ca e destula ;)
Insa ce te faci cand vrei sa mamanci tochitura moldoveneasca dar unele probleme de sanatate nu iti permit. Renunti? Evident ca nu. Adaptezi reteta. Si in loc de gatitul lent in untura, gatesti carnea in apa pentru inceput si apoi in propria grasime la final. Incercati si varianta asta. O sa va placa sigur.
Reteta de tochitura moldoveneasca
- Ingrediente pentru reteta de tochitura moldoveneasca
1300 grame de carne de porc (din care 400 grame de cotlet, 400 grame de pulpa si 500 grasime)
300 grame de ficat de porc
400 grame de inima de porc
500 grame de rinichi de porc
400 grame de carnati de casa
100 ml de vin rosu
cateva frunze de dafin,
sare si piper dupa gust
alte condimente in functie de preferinta (ienibahar, coriandru, boabe de mustar, etc)
Mod de preparare pentru reteta de tochitura moldoveneasca
- Se spala carnea, ficatul, rinichii, inima si se taie bucati de aproximativ 3-4 cm.
- Intr-o tigaie (sau mai bine ceaun de tuci daca aveti) se pun bucatile de carne pe rand in functie de timpii de coacere. Mai intai grasimea, apoi carnea si, dupa ce se rumeneste adaugam vinul si apoi rinichii si inima, carnatii si la final ficatul
Vezi mai jos si reteta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Adaugam si condimentele – sare, piper, dafin, ienibahar, coriandru, usturoi dupa gust si preferinte.
- Lasam sa fiarba/ scada la foc mediu pana cand carnea este aproape gata si zeama a scazut, moment in care veti observa ca tochitura noastra incepe sa se rumeneasca si o sa se formeze si un pic de ”sos” pe langa care este de fapt o combinatie de vin si grasime ;)
- Cand tochitura noastra este gata musai sa o mancam cu putina mamaliga alaturi peste care punem niste branza de burduf si un ou facut ochi.
Neaparat ar trebui sa avem alaturi si niste muraturi si un pahar cu vin rosu. Simplu, rapid si gustos ;)
Pofta buna sa aveti!
Ahh, ce fel ai povestit de tochitura asta!!! M-ai inebunit! Si nu de alta, dar mai am o luna si ceva de asteptat pana sa o pun in practica! :))
Ei, hai ca nu mai e mult :p