O portie buna de muraturi nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru mai ales pe timpul iernii cand macarurile grase sunt mai mult prezente pe mesele noastre. Legumele murate in sare, cum ar fi si acesti castraveti murati in saramura, a caror reteta o scriu astazi, aduc aportul lor de probiotice, atat de necesar pentru a avea o flora intestinala sanatoasa in intestine.
Bogate in enzime care ne ajuta sa digeram mancarea si in probiotice, adica in bacterii benefice care ajuta la reglarea florei intestinale, alimentele fermentate, cum sunt si castravetii murati in saramura, ajuta la imbunatatirea digestiei si in final la intarirea sistemului imunitar.
Proprietatile anticancerigene, nivelul ridicat de vitamine, abilitatea de a popula intestinele cu bacterii benefice precum si abilitatea de a intari sistemul imunitar, fac ca alimentele fermentate sa fie recomandate a nu lipsi din dieta noastră zilnica. Mai multe despre fermentarea alimentelor puteti citi in articolul pe care l-am publicat pe Lecturi de Mamica (click aici).
Asa ca, acum, la inceputul toamnei, este bine sa ne facem rost de o portie buna de muraturi pentru a o avea pe timpul iernii in camara. Si cel mai la indemana ne sunt, pentru a fi conservati prin fermentare, castravetii.
Cine nu a auzit, sau cine nu a mancat pana acum macar un castravecior murat in sare? Si cat de e bun! Ca sa nu mai amintesc cat este de sanatos consumul acestuia langa o friptura de mixta de porc (vezi aici reteta) de exemplu, sau cat este de gustos cand este pus intr-o salata de boeuf (vezi aici reteta)!
Este important de retinut ca putem pune castraveti la murat fie in sare fie in otet. Insa cand vorbim despre alimente fermentate nu ne vom gandi la cei murati in otet ci la cei murati in sare deoarece acest gen de murare favorizeaza eliberarea acidului lactic care se obtine printr-un proces biologic in urma caruia zaharuri ca glucoza, fructoza si sucroza sunt convertite in energie celulara si in acid lactic.
Ei bine, tocmai acest acid lactic, asa cum spuneam mai sus, este cel ce mentine fructele si vegetalele într-o stare perfectă de conservare si, in acelasi timp promoveaza cresterea unei flore sanatoase in intestine.
Desi pare complicata treaba asta cu pusul muraturilor, sa stiti ca mare lucru nu e. Trebuie doar sa tii cont de cateva reguli pe care e bine sa le stii cand te apuci de pus muraturile si apoi treci fara teama la treaba.
De aceea practic, astazi nu o sa va scriu propriu-zis o reteta cu cantitati exacte la ingrediente ci o sa va dau doar niste repere si apoi modul de punere la murat precum si cateva regului bine de stiut. Apoi, cantitatile le stabiliti fiecare in functie de necesitati.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere –
Ar fi pacat totusi sa treaca toamna si sa nu incercat sa puneti macar un borcan de castraveti murati in saramura pentru la iarna. Anul asta incercati. Anul viitor, prinzand curaj, cu siguranta veti pune mai multi.
Pentru reusita muraturilor, retineti ca este necesar a pregati difeirte frunze, cum ar fi de vita de vie, de coacaz negru, de stejar, de visin sau de telina. Ultimele sunt cele mai la indemana si deci cele mai des folosite. Aceste frunze, prin continutul lor in tanin si in diverse substante aromatice, contribuie la o mai buna conservare si la aromatizarea muraturilor.
De asemenea, la conservarea muraturilor in general, sunt de nelipsit:
- usturoiul – care are proprietatea de a distruge unii microbi si care contine uleiuri eterice care vor aromatiza si ele preparatul
- boabele de mustar – care au rorul de a impiedica formarea mucegaiului la suprafata muraturilor
- hreanul – care are rolul de a intari muraturile
- o solutie de sare cu apa in proportie de 20 de grame de sare la un litru de apa, cantitate care poate sa varieze in functie de marimea legumelor care se pregatesc prin murare. Putem folosi si lingura la cantarit. In acest caz ar veni doua linguri rase de sare la un litru de apa sau o lingura cu varf de sare. Atentie! La muraturi NU se foloseste sare iodata ci sare mare, bruta, grunjoasa.
Legumele conservate in saramura, dupa un timp mai scurt sau mai lung isi vor schimba gustul, devenind acrisoare, se vor mai inmuia putin iar saramura va deveni acidulata la gust, aromatizata si cu un aspect usor gelatinos, de culoare verzuie pala. Schimbare care se datoreste transformarii bacteriilor lactice, contribuind astfel la murarea legumelor.
- castraveti proaspeti
- marar uscat
- frunze de telina
- radacina de hrean
- usturoi
- ardei iute
- sare
- facultativ - frunze de visin, foi de dafin, patrunjel, maghiran, bucati sau felii de morcov
Mod de preparare pentru reteta de castraveti murati in saramura pentru iarna
- Alegem castravetii proaspeti si ii spalam bine si ii lasam zece minute in apa rece dupa care ii scoatem si incepem sa ii punem in borcane. E de preferat sa ii alegem cam de aceeasi marime pentru ca murarea sa se faca uniform.
- Pregatim borcane curate si pe fundul acestora punem frunze de telina si marar dupa care incepem sa asezam castravetii, asa cum vedeti si in video, in picioare, incercand sa ii asezam cat mai aproape unul de altul. Punem intai un rand si apoi continuam cu altul pana sus. In golurile dintre acestia putem pune si morcovi mici intregi sau felii de morcov precum si alte bucati de legume pe care dorim sa le muram.
- Cand am terminat de asezat castravetii si eventual celelalte legume pune deasurpa un catel-doi de usturoi si un ardei iute intreg sau chiar bucati, in functie de cat de mare este borcanul in care muram castravetii.
Vezi mai jos si reteta in format video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru noutati!
- In final adaugam si frunze verzi de telina, tije uscate de marar si frunze verzi de hrean sau radacina de hrean taiata fasii
- Punem sub borcane un obiect de metal, cum ar fi lama unui cutit pentru a impiedica deteriorarea acestuia care este posibila in momentul in care turnam saramura clocotita, dupa care ne apucam de facut saramura care nu este altceva decat o solutie de apa cu sare.
- Aproximam cantitatea de apa necesara pentru a umple borcanele si adaugam sare mare, grunjoasa, speciala pentru muraturi (deci FARA iod!) in functie de cata apa avem. Se pun 20 de grame de sare la un kilogram de apa. Punem pe foc si lasam sa dea doua-trei clocote dupa care dam vasul cu saramura deoparte si asa fierbinte cum este incepem sa o turnam in fiecare borcan in asa fel incat sa ajunge pana la limita de sus a gurii borcanului si sa acopere tot ce am pus noi acolo.
- Lasam borcanele asa cum sunt ele puse, deci fara sa le acoperim cu capace, pana a doua zi cand, daca am pus prea multa saramura, dam jos din ea o cantitate cat sa mai ramana in borcan pana unde incepe gatul acestuia. Inchidem cu capace, intoarcem borcanele invers ca sa vedem daca nu cumva curge saramura, le agitam de doua-trei ori, dupa care le punem la pastrare in loc intunecos si racoros pana la iarna cand le vom manca cu placere :)
Nota: Acest mod de a pune muraturile sau altfel spus reteta de castraveti murati in saramura, pe care am scris-o astazi este reteta mamei mele, reteta pe care si ea la randul ei a mostenit-o de la mama ei.
Spor la treaba sa aveti!
Alte retete de conserve pentru iarna gasiti daca rasfoiti colectia de AICI!
Draga Claudia.
Eu căutam o rețeta buna și am dat de rețeta ta.
🥰
Suna ft bine și cu siguranța o sa o încerc când vine vremea.
Am o întrebare totuși.
Dacă lași borcanul fără capac o zii sau doua (nu mai rețin cât ai scris), totuși nu se strica pana iarna? 🙈
Eu am emoții cu astea.
Îți doresc toate cele bune și Dumnezeu sa te ocrotească.
Cu drag Hajni
Pai il lasati asa pentru ca trebuie sa fermenteze natural. Apoi sigilati si nu mai deschideti pana la iarna. Evident ca tine foarte bine pana atunci daca este inchis ermetic.
Va mulțumesc frumos! ❤️
Cu mare drag! <3
Vai ce pofta mi-ai facut! Mie asa imi plac castravetii, in saramura, nu in otet :)
:) Nici mie nu imi plac in otet. Eu asa ii stiu murati de cand sunt mica si doar astia imi plac :)
Claudia draga, si eu apreciez muraturile in saramura, nu in otet. Care este rolul ultimei etape, cand “dam jos din saramura o cantitate cat sa mai ramana in borcan pana unde incepe gatul acestuia” ?
Si inca o intrebare, punem folie de nailon sub capacul borcanului?
Buna, Crina!
Facem aceasta operatiune ca sa fim siguri ca nu este prea mult lichid. Adica sa fie neaparat pana la gatul borcanului. Daca e prea plin da afara dupa aia.
In ce priveste folia, noi nu punem sub capac. Daca capacul este nou nu trebuie folie dar daca ai un capac mai vechi care nu se inchide bine poti folosi si folie de nailon. Ideea e ca acesta sa inchida ermetic borcanul si sa nu curga zeama. Fa o proba intorcand borcanul cu susul in jos.
Sper sa iti fi fost de ajutor raspunsurile mele :)