Acasa noi ii spunem acestei retete “macaroane cu branza de vaci” dar de obicei este cunoscuta sub numele de budinca de paste cu branza de vaci. Este o reteta simpla pe care cred ca multi dintre voi o stiti deja deoarece pentru multi poate ca a fost felul de mancare preferat al copilariei.
In lista ingredientelor de baza vom gasi obligatoriu paste, branza, oua, zahar. Restul tine de gusturile si imaginatia noastra. De exemplu, eu in aceasta reteta am folosit merisoare uscate pentru ca imi plac foarte mult. Insa la fel de bine se poat folosi si stafide sau chiar exista optiunea de a nu pune deloc fructe uscate. La fel stau lucrurile si in ce priveste aromele. Eu am preferat sa folosesc un plic de zahar aromat cu rom insa de obicei vanilia este condimentul preferat pentru aceasta reteta de budinca de paste cu branza de vaci.
De asemenea exista si diferite optiuni de prezentare a acesteia. In mod obisnuit ea se face la cuptor intr-o singura tava, ideal ar fi din vase se sticla termorezistenta sau din silicon pentru ca se curata mai usor. Vasele din sticla termorezistenta vor fi unse cu putin ulei inainte de a pune compozitia pentru a merge la cuptor. Insa daca aveti forme de copt din silicon acest lucru nu mai este necesar. Eu am cautat chiar sa fac budinca mai atractiva si am folosit mai multe forme de silicon mici. Putin mai mari decat cele obosnuite de briose, cu diametrul de opt centimetri, pe care le-am folosit si in reteta de aperitiv cu carne tocata si oua de prepelita.
Daca nu aveti asa ceva dar totusi vreti sa faceti reteta in acest stil de prezentare puteti folosi chiar si forme mici de briose. Va fi un pic mai migalos procesul de umplere dar va asigur ca budinca de paste cu branza de vaci va iesi la fel de frumoasa sau poate chiar mai mult de atat. Dar sa nu mai lungim vorba si sa trecem la reteta. :)
Reteta de budinca de paste cu branza de vaci
- Ingrediente budinca de paste cu branza de vaci
200 de grame de paste (eu am avut spaghete)
300 de grame de branza de vaci
doua (trei) linguri de zahar
un plic de zahar vanilat sau cu rom
doua oua
merisoare sau stafide
- Mod de preparare budinca de paste cu branza de vaci
- Fierbem pastele in apa cu sare respectand timpul de fierbere de pe pachet
- Cand pastele sunt fierte le scurgem si le lasam sa se raceasca.
- Intre timp punem intr-un castron branza de vaci, adaugam ouale batute bine, zaharul, zaharul vanilat si apoi merisoarele sau stafidele. Amestecam bine totul.
- Adaugam peste compozitia de branza pastele scurse si racite si omogenizam totul foarte bine.
- Punem pastele cu branza fie pur si simplu intr-o tava unsa cu putin ulei sau folosim forme de copt din silicon pentru briose si dam la cuptor la foc mediu (190 de grade) timp de aproximativ o jumatate de ora. Cand budinca incepe sa se rumeneasca pe deasupra iar oul si branza sa se inchege putem sa scoate budinca de paste cu branza de vaci din cuptor.
- Lasam sa se raceasca putin si daca am folosit un singur vas taiem bucati cu ajutorul unui cutit sau chiar a inelelor speciale pe care le folosim si cand facem mini torturi sau, daca am folosit din start forme mici pentru briose le scoatem pur si simplu din forme, le punem pe un platou, le pudram cu putin zahar pudra si le servim cat sunt calde inca.
- Tips&Trics
– Eu am folosit in reteta o branza de vaci foarte cremoasa, de la LIDL. Daca nu aveti o astfel de branza puteti folosi branza de vaci obisnuita dar sa o “diluati” cu putina smantana. De exemplu in loc de 300 de grame de crema de branza puteti folosi 200 de grame de branza de vaci si 100 de grame de smantana. Am incercat ambele variante si ies la fel de gustoase.
– Formele de copt din silicon folosite de catre mine au avut dimensiunea de 8 cm si intreaga compozitie din reteta a intrat in sase forme, deci ar iesi cam sase portii de budinca de paste cu branza de vaci.
Pofta buna sa aveti!
unalt truc este sa bati albusurile spuma separat. incorporezi doar o parte in compozitie iar restul deasupra, batute cu zahar. iese o budinca pufoasa si cu o crusta frumoasa ca de pandispan :). imi place si ideea ta cu forme mici.e mai atracctiva ptr copii.
Mmm, interesant.
O sa incerc si eu asa. Merci de sfat :)
Ce dragute sunt! Chiar de curand am facut si eu paste la cuptor in forme de briose din cele micute.
Da? Inseamna ca am recomandat bine ca se pot face si in forme mai mici ;)