• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 8, 2014 · 9 Comments

Paine de casa cu trei feluri de faina

Aluaturi/Placinte· De post (vegan)

Spune si altora!
       

paine de casa

Desi, aparent, e greu de facut paine in casa, nu e chiar asa. Din contra este foarte simplu si nu trebuie decat putina rabdare. Cat sa creasca intai maiaua si apoi aluatul :) Si painea facuta in casa este mult mai sanatoasa si mai gustoasa decat cea pe care o cumparam din coment, nu-i asa? Cel putin stii sigur ce pui in compozitie. Adica, faina neagra e faina negra si nu cine stie ce colorant sintetic. Ca sa nu mai spun de gust. Gustul painii de casa este incomparabil mai bun decat al celei pe care o cumparam. V-am convins sa incercati sa faceti si voi paine in casa? Daca da, sa vedem reteta :)

Reteta de paine de casa cu trei feluri de faina

  • Ingrediente paine de casa cu trei feluri de faina:paine de casa

300 grame de faina alba de grau
250 grame de faina neagra de grau
200 grame de faina integrala de secara
400 ml apa
1 lingura cu zahar
1 lingurita cu sare
50 ml ulei
25 de grame de drojdie de bere proaspata
o lingura de zahar
1 ou (optional) – pentru uns
seminte de susan
seminte de mac

  • Mod de preparare paine de casa cu trei feluri de faina:
  1. Dizolvati intr-un castron drojdia in 400 ml apa,  adaugati o lingura de zahar si amestecati bine ca sa se topească. Peste acest amestec adaugati o cantitate mica din faina cernută cat sa devina totul ca o pasta de consistenta unei smantani mai groase. Aceasta este maiaua care va ajuta painea sa creasca si sa devina pufoasa. Maiaua se lasă la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul.
  2. Cand maiaua si-a dublat volumul, puneti cele trei tipuri de faina cernute impreuna cu sarea intr-un vas mai mare si le amestecati. Faceti in mijloc un loc sub forma de crater, indepartand faina si ridicand-o pe margini si adaugati maiaua.
  3. Incorporati treptat in maia faina de pe margini pana obtineti un aluat compact si adaugati din cand in cand uleiul.
  4. Acoperiti cu un prosop vasul in care se afla aluatul si lasati-l sa stea la loc cald aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
  5. Cand aluatul a crescut ne putem apucat de facut painea si incepem prin a pregati o tava rotunda, cu diametrul de 28 de centimetri in care punem hartie de copt, atat pe fundul acesteia cat si pe margini.
  6. Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul lasat in prealabil la dospit.
  7. Dam aluatului o forma de sul si apoi il taiem in 16 bucati aproximativ egale.
  8. Fiecare bucata o transformam apoi in mici bile pe care le punem in tava pregatita in prealabil, de jur in prejur, in randuri concentrice pana o umplem.
  9. Acoperim tava cu un prosop si mai lasam aluatul pus in tava la crescut, la loc cald pana isi dubleaza volumul, aproximativ o jumatate de ora.
  10. Intre timp incingem cuptorul la 190 de grade.
  11. Cand aluatul din tava a crescut ungem painea cu un ou batut bine si presaram pe deasupra cu seminte de in si de mac.
  12. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.
  13. Facem testul cu scobitoarea si daca este gata scoatem tava din cuptor si painea din tava pe care o asezam pe un gratar sa se raceasca.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
       
 
      
« Paste calde cu ton si branza Brie
Cuscus cu mere caramelizate si sos de ciocolata »

Comments

  1. Dana Lalici says

    October 17, 2014 at 3:43 pm

    intr-adevar painea facut ain casa nu se compara cu cea cumparata. Cam in genula asta fac si eu la masina de paine, dar nu o ornez cu seminte asa si rau fac. Arata absolut delicios a ta.

    Reply
    • Claudia V says

      October 17, 2014 at 3:49 pm

      Ma bucur ca iti place cum arata :)
      Noi mereu punem si seminte in paine si pe deasupra. Ne-am obisnuti deja asa :)

      Reply
  2. petalacalatoare says

    October 8, 2014 at 9:05 am

    Arata minunat painea ta si acum nu mi-e gandul decat la ea unsa cu unt si gem :)

    Reply
    • Claudia V says

      October 8, 2014 at 9:27 am

      :)) daca mai e si proaspat scoasa din cuptor e o combinatie numai buna pentru dieta :)))

      Reply

Trackbacks

  1. Ghiveci de legume in stil indian (curry de legume) says:
    June 15, 2021 at 7:35 pm

    […] Servim calda cu orez basmati sau pur si simplu cu o gustoasa paine de casa. […]

    Reply
  2. Paine de casa facuta cu aparat de facut paine. Da sau nu? - Lecturi si Arome says:
    March 21, 2017 at 8:52 am

    […] ca altfel nu iti va iesi painea. Mie mi se pare putin limitativ. Prefer libertatea coacerii unei paini framantate ”la mana” decat a lasa masina sa faca asta pentru […]

    Reply
  3. Pasca cu branza de vaci - reteta traditionala - Lecturi si Arome says:
    April 12, 2016 at 3:41 pm

    […] de branza de vaci 100 grame de stafide coaja rasa de lamaie 3 oua 100 grame de zahar 2 linguri de faina 2 linguri de gris 3 plicuri de zahar vanilat 1/2 lingurita de praf de […]

    Reply
  4. Ghiveci de legume in stil indian (curry de legume) si un concurs says:
    March 10, 2016 at 8:29 am

    […] Servim calda cu orez basmati sau pur si simplu cu o gustoasa paine de casa. […]

    Reply
  5. Colacei si paine din aluat cu suc de rosii si seminte de dovleac says:
    October 16, 2014 at 4:55 am

    […] Pentru a forma painea procedam ca in reteta de paine de casa cu trei feluri de faina […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

October 2014
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316