Desi, aparent, e greu de facut paine in casa, nu e chiar asa. Din contra este foarte simplu si nu trebuie decat putina rabdare. Cat sa creasca intai maiaua si apoi aluatul :) Si painea facuta in casa este mult mai sanatoasa si mai gustoasa decat cea pe care o cumparam din coment, nu-i asa? Cel putin stii sigur ce pui in compozitie. Adica, faina neagra e faina negra si nu cine stie ce colorant sintetic. Ca sa nu mai spun de gust. Gustul painii de casa este incomparabil mai bun decat al celei pe care o cumparam. V-am convins sa incercati sa faceti si voi paine in casa? Daca da, sa vedem reteta :)
Reteta de paine de casa cu trei feluri de faina
- Ingrediente paine de casa cu trei feluri de faina:
300 grame de faina alba de grau
250 grame de faina neagra de grau
200 grame de
400 ml apa
1 lingura cu zahar
1 lingurita cu sare
50 ml ulei
25 de grame de drojdie de bere proaspata
o lingura de zahar
1 ou (optional) – pentru uns
- Mod de preparare paine de casa cu trei feluri de faina:
- Dizolvati intr-un castron drojdia in 400 ml apa, adaugati o lingura de zahar si amestecati bine ca sa se topească. Peste acest amestec adaugati o cantitate mica din faina cernută cat sa devina totul ca o pasta de consistenta unei smantani mai groase. Aceasta este maiaua care va ajuta painea sa creasca si sa devina pufoasa. Maiaua se lasă la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul.
- Cand maiaua si-a dublat volumul, puneti cele trei tipuri de faina cernute impreuna cu sarea intr-un vas mai mare si le amestecati. Faceti in mijloc un loc sub forma de crater, indepartand faina si ridicand-o pe margini si adaugati maiaua.
- Incorporati treptat in maia faina de pe margini pana obtineti un aluat compact si adaugati din cand in cand uleiul.
- Acoperiti cu un prosop vasul in care se afla aluatul si lasati-l sa stea la loc cald aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
- Cand aluatul a crescut ne putem apucat de facut painea si incepem prin a pregati o tava rotunda, cu diametrul de 28 de centimetri in care punem hartie de copt, atat pe fundul acesteia cat si pe margini.
- Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul lasat in prealabil la dospit.
- Dam aluatului o forma de sul si apoi il taiem in 16 bucati aproximativ egale.
- Fiecare bucata o transformam apoi in mici bile pe care le punem in tava pregatita in prealabil, de jur in prejur, in randuri concentrice pana o umplem.
- Acoperim tava cu un prosop si mai lasam aluatul pus in tava la crescut, la loc cald pana isi dubleaza volumul, aproximativ o jumatate de ora.
- Intre timp incingem cuptorul la 190 de grade.
- Cand aluatul din tava a crescut ungem painea cu un ou batut bine si presaram pe deasupra cu seminte de in si de mac.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.
- Facem testul cu scobitoarea si daca este gata scoatem tava din cuptor si painea din tava pe care o asezam pe un gratar sa se raceasca.
Pofta buna sa aveti!
Dana Lalici says
intr-adevar painea facut ain casa nu se compara cu cea cumparata. Cam in genula asta fac si eu la masina de paine, dar nu o ornez cu seminte asa si rau fac. Arata absolut delicios a ta.
Claudia V says
Ma bucur ca iti place cum arata :)
Noi mereu punem si seminte in paine si pe deasupra. Ne-am obisnuti deja asa :)
petalacalatoare says
Arata minunat painea ta si acum nu mi-e gandul decat la ea unsa cu unt si gem :)
Claudia V says
:)) daca mai e si proaspat scoasa din cuptor e o combinatie numai buna pentru dieta :)))