Cheesecake marmorat cu cacao
O prajitura cu multa branza si o baza din biscuiti o numim cheesecake. Aceasta se face foarte usor si seamana cu desertul traditional la noi de Pasti, adica cu o pasca. Si cum se apropie Pastele am incercat o reteta simpla, practica si gustoasa de cheesecake care sa poata fi facut acum de sarbatori.
M-am oprit la o varianta de cheesecake marmorat cu cacao dar fara blat. Deci practic nu este chiar un cheesecake ci un fel de reinterpretare a acestuia. Nici pasca nu e pentru ca, la fel nu are un blat.
Dar ce mai conteaza denumirea (care, va spun sincer mi-a dat batai de cap) cand rezultatul final este unul gustos iar tot procesul de punere in practica unul simplu si usor de facut chiar si pentru cei incepatori in ale bucataritului? :)
Eu zic ca merita sa incercati si aceasta varianta mai ales daca vreti, de Pasti sa faceti o pasca rapida fara aluat sau, in orice zi a anului sa faceti un cheecesake adica o prajitura cu multa branza, la fel, fara blat din aluat sau biscuiti.
- 200 grame de urda
- 200 grame de smantana 20 % grasime
- 80 de grame de amidon Dr. Oetker
- 3 oua
- 20 grame de faina alba de grau
- 100 grame de zahar
- 5 grame de cacao Dr. Oetker
- un sfert de lingurita de sare
- coaja rasa de la o portocala
- o lingura de esenta de vanilie Dr. Oetker
- unt si faina pentru uns tava
- Mod de preparare pentru reteta de cheesecake marmorat cu cacao
- Incingem cuptorul la 160 de grade si pregatim o tava rotunda (de preferat cu peretii detasabili) cu diametrul de 17 cm. Punem pe fundul acesteia hartie de copt iar peretii ii ungem cu unt si apoi presaram putina faina peste.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Intr-un vas adaugam urda si o pasam foarte bine cu ajutorul unei furculite.
- Adaugam smantana, zaharul, galbenusurile, coaja de portocala rasa, un sfert de lingurita de sare, esenta si apoi, batem bine cu ajutorul unui tel ca sa amestecam compozitia.
- Separat, batem bine albusurile cu un varf de cutit de sare.
- Peste compozitia de branza si smantana adaugam amidonul si faina cernuta. Amestecam bine.
Vezi mai jos cum se face pasca cu blat de pandispan
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Punem jumatate din compozitia de albusuri batute spuma peste cea de branza si o incorporam cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a pastra aerarea acestora. Procedam la fel si cu restul de albusuri pana la incorporarea lor totala.
- Dam deoparte cinci-sase linguri de compozitie si adaugam cacaoa, o incorporam bine si la fel cu atentie, fara a amesteca excesiv.
- Punem compozitia de branza si smantana in tava pregatita in prealabil si apoi, din loc in loc adaugam, cu ajutorul unei linguri restul de compozitie in care am pus cacao, si tot cu lingura invartim compozitia inchisa printre cea deschisa ca sa cream efectul marmorat.
- Optional, deasupra putem presara cateva bobite de merisor confiat sau stafide. De asemenea putem pune merisoare sau stafide si in interior. Eu nu am folosit pentru ca baietelul meu este putin cam mofturos din pacate.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, la 160 de grade. Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata scoatem tava din cuptor si o lasam la racit.
- Dupa ce s-a racit putin putem sa desprindem cu grija marginile ca sa o scoatem din tava si lasa la racit in continuare pe un grilaj.
- Presaram deasupra zahar pudra feliem si servim cu pofta acest delicios cheesecake marmorat cu cacao sau pasca fara aluat pentru ca il putem numi si asa.
Cheesecake-ul marmorat a fost incercat cu succes si de Carmen Boca. Iata cum i-a iesit
miha says
Se poate folosi ricotta? Multumesc
Claudia V says
Da! Ricotta e urda de la noi ;)
ioana says
putem inlocui urda cu alta branza? multumesc!
Claudia V says
Da, poti pune si branza de vaci doar sa fie bine scursa.
Am postat acum doua zile o alta retete de cheesecake cu ciocolata si e facuta cu branza de vaci bine scursa.
Iuliana says
Ce bine arata! O sa incerc si eu reteta de Paste :)
Claudia V says
Merci :)
Astept impresii si… poze :p