• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 18, 2014 · 8 Comments

Papanasi fierti cu branza de vaci

Aluaturi/Placinte· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 157     
157
Shares

papanasi fierti cu branza de vaciAm gasit reteta de papanasi fierti cu branza de vaci in cartea de bucate a Silviei Jurcovan si mi-a placut inca de cand am rasfoit-o pentru prima data. Imi plac pananasii, cui nu ii plac, insa cei prajiti nu sunt, stiti si voi o varianta prea sanatoasa desi sunt foarte gustosi. Asa ca mi-am luat inima in dinti si mi-am zis ca sigur imi vor iesi si cei fierti daca voi respecta ce scrie in carte.  Merita sa o incercati si voi pentru ca este o reteta simpla si rapida care se face foarte usor.

Printre ingredientele din reteta Silviei Jurconva nu se numara si zaharul asa ca, daca veti respecta strict reteta, pentru un plus de savoare va trebui sa puneti alaturi ceva dulce, un gem, o inghetata, etc. Nu am incercat, dar am inteles ca se pot folosi si pe post de fel principal de mancare. O sa incerc si varianta asta cat de curand. 

De obicei papanasii fierti se dau la sfarsit prin pesmet prajit putin in unt insa eu am preferat sa ii tavalesc putin prin nuca macinata si sa folosesc totusi doua plicutele de zahar vanilat stiind de la inceput ca vor fi cosumati ca si desert. Dar sa va scriu reteta de papanasi fierti cu branza de vaci si decideti voi cum/cu ce ii consumati.

Reteta de papanasi fierti cu branza de vaci 

  • Ingrediente papanasi fierti cu branza de vaci 

– pentru papanasi

250 grame de branza de vaci
un ou
trei linguri de gris
o lingura de faina 
un varf de cutit de sare
doua lingurite de zahar vanilat
nuca macinata pentru tavalit

  • Mod de preparare papanasi fierti cu branza de vaci 
  1. Branza de vaci, bine maruntita se amesteca cu oul intreg, zaharul si sarea
  2. Se adauga grisul si faina pana cand se omogenizeaza compozitia
  3. Aluatul format se pune pe masa de lucru pe care am presarat faina si se formeza un sul care apoi se taie in bucati cat de cat egale care apoi se rotunjesc sub forma de bilute. Sau puteti sa faceti direct bilutele cu mana. Eu am incercat ambele variante.
  4. Inainte de a fi pusi la fiert se trec prin faina si pe fiecare papans in parte se apasa pe mijloc cu degetul ca sa se formeze o gropita. In acest fel ei se vor patrunde mai repede. Eu am incercat ambele variante, si cu si fara si au iesit bune amandoua.
  5. Se umple o cratita mai mare cu 2-2,5 litri de apa si se pune pe foc sa fiarba
  6. Cand apa clocoteste, se pun papanasii si se trece cu lingura pe sub ei ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei dupa care se acoper cu capac
  7. Cand apa incepe iar sa fiarba se micsoreaza focul si se lasa papanasii la fiert proximativ 8-10 minute
  8. Se ia cratita de pe foc si se lasa in continuare papanasii in apa in care au fiert inca 10 minute. Grisul in tot acest timp va continua sa se umfle si papansii devin mai pufosi
  9. Se scot apoi cu spumiera, se aseaza pe un platou pe care am pus un prosop de hartie ca sa absoarba putin si apa dupa care se tavalesc prin nuca macinata sau pesmet prajit un unt
  10. Se servesc fierbinti.

Alternative: Puteti, de asemenea sa incercati si reteta in varianta prajita, adica papanasi moldovenesti. Click pe poza pentru reteta!

papanasi moldovenesti 1

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 157     
157
Shares
 
157
Shares
 157    
« Limonada cu sfecla rosie si pere
O carte deschisa – Cartea de Bucate Aromate »

Comments

  1. Crina says

    October 24, 2018 at 9:02 pm

    Papanasii fierti…gustul copilariei mele! doar ca la final, fierbinti, abia scosi din apa clocotita, mama ii punea intr-un vas in care era unt topit amestecat cu zahar si vanilie sau/si coaja de lamaie

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 25, 2018 at 7:05 am

      Merci de pont! Am sa incerc si eu asa desi … silueta… :))

      Reply
  2. Diana says

    October 18, 2014 at 11:51 am

    Am ajuns la varsta senectutii :) si eu n-am mancat papanasi fierti … cred ca nu-s specific Moldovei .
    Clau , cum ai scris si-n intro , merge si oleaca :)) :) de gem/dulceata langa ei .

    Reply
    • Claudia V says

      October 18, 2014 at 1:56 pm

      Sa stii ca nici eu, pana acum, la varsta batranetii nu am mancat papanasi fierti dar….trebuia sa incerc, nu? :)
      Merg foarte bine si simpli dar depinde de gusturile fiecaruia. Oleaca de dulceata totusi nu strica :p

      Reply
      • Diana says

        October 18, 2014 at 3:22 pm

        Ihiii , oliaca :)

        Reply
  3. Iuliana Sbirnea says

    October 18, 2014 at 6:30 am

    Vai, ce pofta mi-ai facut! N-am mai mancat papanasi fierti de un secol!

    Reply
    • Claudia V says

      October 18, 2014 at 6:34 am

      Uite un moment bun pentru a-i face iar ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață (rețetă tradițională) - Lecturi si Arome says:
    May 10, 2018 at 7:09 am

    […] – vezi aici. Uneori o mai facem și pe cea de papanași fierți cu brânză de vaci – vezi aici […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Sarmale cu vinete coapte. Rețetă DE POST! March 29, 2023
  • Clătite DE POST cu apă minerală. 15 mici secrete pentru a ieși perfecte! March 22, 2023
  • Ce băuturi se potrivesc bine cu diferite tipuri de carne? March 16, 2023

Archives

October 2014
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316