Am gasit reteta de papanasi fierti cu branza de vaci in cartea de bucate a Silviei Jurcovan si mi-a placut inca de cand am rasfoit-o pentru prima data. Imi plac pananasii, cui nu ii plac, insa cei prajiti nu sunt, stiti si voi o varianta prea sanatoasa desi sunt foarte gustosi. Asa ca mi-am luat inima in dinti si mi-am zis ca sigur imi vor iesi si cei fierti daca voi respecta ce scrie in carte. Merita sa o incercati si voi pentru ca este o reteta simpla si rapida care se face foarte usor.
Printre ingredientele din reteta Silviei Jurconva nu se numara si zaharul asa ca, daca veti respecta strict reteta, pentru un plus de savoare va trebui sa puneti alaturi ceva dulce, un gem, o inghetata, etc. Nu am incercat, dar am inteles ca se pot folosi si pe post de fel principal de mancare. O sa incerc si varianta asta cat de curand.
De obicei papanasii fierti se dau la sfarsit prin pesmet prajit putin in unt insa eu am preferat sa ii tavalesc putin prin nuca macinata si sa folosesc totusi doua plicutele de zahar vanilat stiind de la inceput ca vor fi cosumati ca si desert. Dar sa va scriu reteta de papanasi fierti cu branza de vaci si decideti voi cum/cu ce ii consumati.
Reteta de papanasi fierti cu branza de vaci
- Ingrediente papanasi fierti cu branza de vaci
– pentru papanasi
250 grame de branza de vaci
un ou
trei linguri de gris
o lingura de faina
un varf de cutit de sare
doua lingurite de zahar vanilat
nuca macinata pentru tavalit
- Mod de preparare papanasi fierti cu branza de vaci
- Branza de vaci, bine maruntita se amesteca cu oul intreg, zaharul si sarea
- Se adauga grisul si faina pana cand se omogenizeaza compozitia
- Aluatul format se pune pe masa de lucru pe care am presarat faina si se formeza un sul care apoi se taie in bucati cat de cat egale care apoi se rotunjesc sub forma de bilute. Sau puteti sa faceti direct bilutele cu mana. Eu am incercat ambele variante.
- Inainte de a fi pusi la fiert se trec prin faina si pe fiecare papans in parte se apasa pe mijloc cu degetul ca sa se formeze o gropita. In acest fel ei se vor patrunde mai repede. Eu am incercat ambele variante, si cu si fara si au iesit bune amandoua.
- Se umple o cratita mai mare cu 2-2,5 litri de apa si se pune pe foc sa fiarba
- Cand apa clocoteste, se pun papanasii si se trece cu lingura pe sub ei ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei dupa care se acoper cu capac
- Cand apa incepe iar sa fiarba se micsoreaza focul si se lasa papanasii la fiert proximativ 8-10 minute
- Se ia cratita de pe foc si se lasa in continuare papanasii in apa in care au fiert inca 10 minute. Grisul in tot acest timp va continua sa se umfle si papansii devin mai pufosi
- Se scot apoi cu spumiera, se aseaza pe un platou pe care am pus un prosop de hartie ca sa absoarba putin si apa dupa care se tavalesc prin nuca macinata sau pesmet prajit un unt
- Se servesc fierbinti.
Alternative: Puteti, de asemenea sa incercati si reteta in varianta prajita, adica papanasi moldovenesti. Click pe poza pentru reteta!
Pofta buna sa aveti!
Papanasii fierti…gustul copilariei mele! doar ca la final, fierbinti, abia scosi din apa clocotita, mama ii punea intr-un vas in care era unt topit amestecat cu zahar si vanilie sau/si coaja de lamaie
Merci de pont! Am sa incerc si eu asa desi … silueta… :))
Am ajuns la varsta senectutii :) si eu n-am mancat papanasi fierti … cred ca nu-s specific Moldovei .
Clau , cum ai scris si-n intro , merge si oleaca :)) :) de gem/dulceata langa ei .
Sa stii ca nici eu, pana acum, la varsta batranetii nu am mancat papanasi fierti dar….trebuia sa incerc, nu? :)
Merg foarte bine si simpli dar depinde de gusturile fiecaruia. Oleaca de dulceata totusi nu strica :p
Ihiii , oliaca :)
Vai, ce pofta mi-ai facut! N-am mai mancat papanasi fierti de un secol!
Uite un moment bun pentru a-i face iar ;)