Astazi as vrea sa mergeti cu mine intr-o mica vizita culinara in nordul Europei, invitata fiind de fetele de la Savori Urbane (Oana si Diana) sa particip la provocarea lunara, sugestiv intitulata, “The Food Connection – o calatorie gurmanda in jurul lumii“. Gazda lunii acesteia este Teodora (Teo’s Kitchen), pe care cred ca multi dintre voi o cunoasteti, iar bucataria “de studiu” este cea nordica si a tarilor Baltice. La Teo pe blog veti gasi, deci, intreaga colectie de retete specifice acestor bucatarii, retete pregatite de 24 de bloggeri culinar cunoscuti si apreciati.
Sincera sa fiu, cand am realizat ca trebuie sa gatesc ceva specific bucatariei nordice sau a tarilor Baltice, m-am blocat si am intrat in panica. Recunosc ca partea aceasta a Europei imi este foarte putin cunoscuta, ata din punct de vedere turistic cat si culinar. Mai mult sunt atrasa de partile sudice ale Europei, unde e cald in majoritatea anului si unde bucataria mediteraneeana este cea de baza si care imi place mie mai mult pentru ca este lejera si are mancaruri pe gustul meu.
Insa, cum luna trecuta am facut cunostinta cu bucataria germana, trecerea la bucataria nordica nu a fost totusi atat de grea. Dupa momentul de panica am inceput sa ma documentez si de la gandul ca nordului ii este specific cartoful (leguma de care nu prea sunt incantata) am ajuns sa aflu ca in tarile din nordul Europei (Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Islanda, nu se gateste doar cu cartof si ca au o bucatarie complexa, a caror preparate culinare au ca ingrediente carnea (de vita sau porc), pestele (in mod deosebit somonul) sau fructele de mare si diferite feluri de branzeturi.
Mi s-a parut interesant sa aflu si ca mararul este una dintre plantele aromatice specifice acestor bucatarii, dar si ca scortisoara si cardamomul sunt nelipsite din deserturile lor, la fel ca si fructele de padure, in special merisoarele. Si sa nu uit sa amintesc si despre faptul ca nordicii gatesc mai mult paine de secara si folosesc in foarte des painea uscata, crocanta, cereale precum graul fiind greu de cultivat in acele zone. Aaa, si le mai plac si muraturile, din cate am dedus eu (castravetii murati mai ales) si gatessc cu unt, nu cu ulei. Nici nu e de mirare, as zice eu :).
Nu am luat fiecare bucatarie in parte ca sa scriu despre specificul ei pentru ca ar fi fost multe de spus ci v-am scris in general cam ce e specific bucatariei tarilor din nordul Europei din ale carei retete ma tenteaza sa incerc mai multe. Pentru inceput insa am ales ceva simplu, nu neaparat o reteta traditionala, specifica unei anumie tari ci o reteta simpla dar reprezentativa pentru aceasta parte a Europei prin ingredientele din ea: cartofi, somon afumat, branza de capra.
Ce a iesit? O tarta cu blat din cartofi (aici am trisat putin inspirandu-ma dintr-o reteta frantuzeasca – cartofi “darphin”), cu o crema facuta din urda de capra si smantana si inobilata cu putin somon afumat. O tarta aperitiv pe care o puteti pregati fara grija atunci cand aveti o masa festiva pentru ca nu numai ca arata bine (dupa parerea mea) dar este si foarte gustoasa. Sper sa va placa si voua aceasta tarta din cartofi si daca sunteti curiosi ce voi mai gati in zilele urmatoare din retetele specifice nordului Europei si a tarilor Baltice, nu uitati sa va abonati pentru a primi retetele pe mail.
Reteta de tarta din cartofi cu branza de capra si somon afumat
- Ingrediente pentru tarta din cartofi cu branza de capra si somon afumat
– pentru blat
trei cartofi medii
sare, piper
doua linguri de unt
– pentru umplutura
30 de grame de urda de capra
doua linguri de smanatana cu 12% grasime
o jumatate de ceapa rosie
doua fire de codite de ceapa verde
un sfert de castravete murat, mic
o felie de somon afumat
marar
sare
- Mod de preparare tarta din cartofi cu branza de capra si somon afumat
- Incepem prin a face blatul pentru tarta, curatand cartofii si ii dandu-i pe razatoarea cu gauri mari.
- Dupa ce am terminat de ras cartofii ii stoarcem bine de zeama lasata.
- Punem o tigaie pe aragaz, la foc mic si adaugam o lingura de unt, incalzindu-l usor.
- Adaugam cartofii in tigaie asezandu-i pe toata suprafata si presandu-i cu ajutorul unei linguri de lemn pana cand le dam o forma rotunda. Lasam sa se rumeasca putin si sa le lege cartofii cat sa “prinda” forma rotunda, aproximativ 7-8 minute, la foc mic!
- Cat timp se gatesc cartofii, ungem si partea de deasupra cu celalalta lingura de unt
- Cand observam ca incepe sa se rumeneasca pe margini si compozitia s-a “legat” putin tranferam blatul din cartofi pe o hartie de copt pusa in prealabil intr-o tava pe care o dam in cuptorul incins la 200 de grade. Daca va grabiti si sunteti curajosi in acelasi timp :) puteti sa intoarceti blatul si sa il coaceti pe partea cealalta, in continuare in tigaie. Eu am preferat sa continui gatirea cartofilor la cuptor pentru a nu risca sa rup blatul cand il intorc dar si pentru a gati cartofii mai sanatos, la cuptor.
- Lasam blatul sa se coaca in cuptor aproximativ zece minute dupa care urcam pornim functia grill sau cea de rotisor (depinde cum aveti cuptorul) si rumenim cartofii pe deasupra cateva minute. Atentie sa nu se arda!
- Oprim focul si lasam in contiuare blatul in cuptor sa se mai coaca de la caldura ramasa in aragaz. Se va coace si se va si usca putin cat mai sta in cuptor.
- Intre timp ne ocupam de crema de branza: pasam cu furculita urda de capra, adaugam smantana si amestecam bine pana cand devine ca o crema. Adaugam sare si marar dupa gust.
- Tocam ceapa rosie, firele de ceapa verde si castravetele murat in bucati cat mai mici.
- Taiem si somonul bucati de marime medie.
- Asamblam tarta astfel: ungem crema de branza si smantana peste suprafata blatului din cartofi. Presaram din loc in loc ceapa rosie, ceapa verde, castravetele murat si somonul. Decoram cu marar tocat marunt si servim ca aperitiv dupa ce o taiem felii de marimea dorita.
Pofta buna sa aveti!
Oana says
Am facut deja de cateva ori aceasta tarta si de fiecare data am savurat-o! Excelenta reteta! Multumesc, Claudia.
Claudia V says
Cu placere! Ma bucur ca ti-a placut asa de mult incat ai refacut-o :)
Oana says
E minunata si a fost apreciata de toata familia. Am inlocuit urda de capra (ca nu am gasit) cu o crema de branza si m-am trezit fara niciun castravecior murat dar am rezolvat cu succes problema si am inlocuit cu capere. Rezultatul a fost peste asteptari. Abia astept sa fac portie dubla :)
Claudia V says
Ma bucur foarte tare ca v-a placut tarta, Oana. Aveam emotii :) Dar dupa ce am vazut si pozele facute de tine mi-au trecut pe loc. Ti-a iesit minunat!
Sigur e buna si cu crema de branza si capere. :)
Eu ma gandesc sa mai fac asa cu blat din cartofi dar in alte combinatii… sa vedem ce o sa iasa :)
Vicky`s Recipes says
Felicitari, Claudia! Imi place totul aici: “documentarea”, reteta, pozele…Rezultatul final este de nota 10! :)
Claudia V says
Multumesc, Victoria :) Ma bucur ca iti place ;)
Ei… documentarea putea fi mai buna si mai lunga dar nu am vrut sa plictisesc cu amanunte :)
Oana says
ce pot folosi in loc de urda de capra, ca aici nu gasesc?
Claudia V says
Poti folosi orice fel de branza care este crema, care se poate intinde pe o felie de paine. Daca folosesc crema de branza nu mai pui smantana sau pui dar mai putin. Repet, ideea este sa se poate intinde pe blatul de cartofi ;)
Eu de aceea am amestecat urda de capra, care e deja untoasa, cu smanatana, ca sa o pot face crema fina.
Diana says
Claudia , sigur doar 30 de g de urda ?
Claudia V says
Au fost doua linguri de urda si am aproximat la 30 de grame ca sa nu scriu cantitatea in “linguri: :)
Tarta e mica, sa stii si urda in combinatie cu doua linguri de smantana se face crema si se inmulteste. Mie chiar mi-a mai ramas in farfurie putina crema de urda din cantitatea pe care am facut-o.
Acum mai depinde si de gusturile fiecaruia pentru ca mie de exmplu nu imi place prea cremos ca sa zic asa deci poti pune cata vrei. ;)
Food Design says
Claudia, foarte interesant blatul din cartofi. Cartoful la nordici este cum e la noi mamaliga, privind traditionalul :))
Claudia V says
Multumesc. E si foarte bun, sa stii :)
:)) Da, cam asa ceva. Norocul meu ca nu traiesc in nordul Europei, ca nu prea imi plac cartofii :)))) Sau poate daca as fi trait acolo mi-ar fi placut :)))
Oana Igretiu says
Ce reteta inspirata! Toate elementele din ea merg perfect impreuna…si pozele sunt faine :)
Claudia V says
Multumesc, Oana! :) Ma bucur ca iti place.
Sa stii ca a fost si tare buna :) Nu o laud pentru ca am facut-o eu :p dar chiar merg bine toate impreuna :)
Abia astept sa o mai fac ca prea repede s-a terminat :)
Iuliana says
Foarte frumoasa reteta ta de azi! Eu fac o omleta asemanatoare, cu cartofi rasi si oua batute si ca sa o intorc fara riscuri, folosesc 2 tigai. Adica incing si a doua tigaie pe un alt ochi si cand e momentul, pac! o rastorn acolo :)))
Claudia V says
:) Ma bucur ca iti place :)
Ei, eu drept sa zic nu am mai vrut sa murdaresc o alta tigaie. Mai comod a fost sa arunc hartia de copt dupa aia :))))
Plus ca nu am vrut neaparat sa prajesc ci mai mult sa o usuc ca sa semene cu painea lor crocanta ;)