Prima zi a lunii martie este pentru mine una de bucurie. Nu neaparat pentru ca iarna a plecat si gata, vine primavara, cu alaiul ei de flori, ci pentru martisorul meu iubit (baietelul meu) pe care l-am primit in dar acum deja patru ani. In primul lui an de viata sarbatoream fiecare luna trecuta cu cate un dulce bun facut in casa. Bineinteles ca era doar pentru noi facut si el nu gusta.
Insa pentru a sarbatorii anul asta intrarea intr-un nou an de viata am facut “tort la comanda”. Iar comanda a fost: “mami vreau tort cu ciocolata, cu multa ciocolata” :) Puteam sa il refuz? Doar era ziua lui. Si in ciuda faptului ca ciocolata nu prea este recomandata copiilor, am facut o expectie, doar era zi de sarbatoare.
Atat am mai rascolit pe net in cautarea unei retete simple de tort cu ciocolata care sa fie usor de facut pana cand am gasit, in ultimul moment reteta perfecta. Unde? La Olguta pe site. Voi o stiti pe Olguta? Daca nu, va spun eu acum ca neaparat trebuie sa ii faceti o vizita si sa ii cunoasteti creatiile dulci. Olguta e “pastry chef” si nu face doar deserturi desebite ci si niste poze superbe. De fapt eu asa am si cunoscut-o, intai ca si fotograf pasionat de fotografia culinara si mai apoi ca si iubitor al artei culinare. In plus, de luna aceasta Olguta este intern la Adi Hadean adica ii veti gasi creatiile dulci si acolo.
Dar sa revin la tortul ales. E un tort simplu, cu multa ciocolata si blat umed, adica un blat care nu mai are nevoie de insiropare. Se face foarte usor si e foarte gustos. Reteta originala este cu vin rosu in compozitie insa cum eu am facut tortul pentru un copil cuminte si drag, am inlocuit vinul cu suc de portocale. Cu alta ocazie insa, am sa incerc totusi si reteta cu vin pentru ca imi imaginez ce gust deosebit are. Vinul rosu, usor acrisor si ciocolata dulce-amaruie fac casa buna impreuna. Sa vedem si reteta, in varianta mea cu portocale si mousse de ciocolata.
Reteta de tort cu ciocolata si portocale
- Ingrediente reteta de tort cu ciocolata si portocale
– pentru blat
- 250 grame de faina alba
- 150 grame de zahar
- 50 grame de cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare
- 2 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 250 ml lapte batut
- 125 ml ulei vegetal neutru (ulei fara gust arome – de ex de floarea soarelui)
- 250 ml zeama de portocale
- 100 grame de ciocolata neagra
– pentru mousse
- 200 grame de ciocolata neagra
- 600 de smantana dulce de 20 % grasime
- o lingura de apa
- o lingurita de esenta de rom
– pentru decor:
- bucati de ciocolata neagra
- Mod de preparare reteta de tort cu ciocolata si portocale
– pentru blat
- Incalzim cuptorul la 180 de grade C si tapetam 2 tavi rotunde de 20 cm diametru cu hartie de copt.
- Punem zeama de la portocale intr-un vas si o dam intr-un clocot.
- Luam de pe foc si adaugam ciocolata neagra, rupta bucati dupa care amestecam pana cand se topeste. Dam deoaparte si lasam sa se raceasca lent.
- Combinam ingredientele uscate, faina, sarea, zaharul, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul intr-un vas.
- In alt vas, amestecam ingredientele lichide adica ouale, vanilia si laptele batut, uleiul precum si amestecul de zeama portocale si ciocolata.
- Turnam lichidele peste ingredientele uscate si amestecam cu un tel doar pana la incorporare, nu mai mult.
- Turnam aluatul in cele doua tavi pregatite in prealabil si dam la cuptor pentru 35-40 minute sau pana blatul isi revine la forma initiala daca il atingeti. Testul scobitorii nu prea functioneaza pentru ca e un blat destul de umed.
- Scoatem tavile din cuptor si lasam blatul sa se raceasca in tava.
- Taiem fiecare blat in jumatate si pregatim mousse-ul de ciocolata
– pentru mousse de ciocolata
- Incepem prin a face un ganache de ciocolata: topim ciocolata, impreuna cu o lingura de apa, pe baie de aburi iar cand aceasta devine lichida adaugam si 100 de grame de smantana. Adaugam si esenta de rom. Omogenizam si lasam sa se raceasca.
- Intre timp, din restul de smantana facem frisca. Daca nu stiti cum, puteti citi aici despre cum se face frisca batuta din smantana.
- Cand frisca este gata punem ganache-ul de ciocolata, racit bine in prealabil in frisca si omogenizam compozitia.
– montarea tortului
- Impartim mousse-ul in patru parti egale
- Punem pe un platou o parte dintr-un blat si peste el punem o parte din mousse apoi alta parte de blat si tot asa astfel incat la sfarsit sa avem deasupra mousse de ciocolata.
- Dam tortul la rece pana a doua zi cand il ornam simplu cu bucati de ciocolata. Eu am preferat metoda rapida si eficienta, adica am folosit bucati de la un Mos Craciun de ciocolata ;)
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retelele sociale. Multumesc!
O primavara frumosa sa aveti! :)
Alternative:
Tort cu ciocolata si migdale (click aici pentru reteta)
Tort cu ciocolata alba si caramel (click aici pentru reteta)
Nu stiu cum am ratat eu aceasta reteta, dar as incerca-o pentru noaptea de Revelion mai ales ca toti ai casei sunt fani ai ciocolatei.
Abia astept sa imi spui cum ti s-a parut ;) Sa ai spor!
Cat lapte batut trebuie?la ingrediente pentru blat nu apare,doar la mod de preparare
Cum adica nu apare? Scrie clar acolo ca trebuie 250 ml lapte batut… Probabil nu ati citit cu atentie!
Mi s-a lăsat blatul :( as vrea sa îl mai încerc, dar ce să fac să nu se lase???
Cum sa se lase? Am facut blatul asta de mai multe ori si niciodata nu s-a lasat. E un blat umed! Ma gandesc ca poate nu a fost bun praful de copt. Sau bicarbonatul Poate a fost vechi.
Sau, poate ati amestecat prea mult in compozitie si ati folosit mixerul in loc de tel…
Cititi si reteta originala,poate va inspira mai mult. Chiar nu stiu ce sfat sa va dau pentru ca nu e un pandispan simplu ci un blat umed care nu prea imi imaginez de ce s-ar lasa…
La multi ani baietelului tau! Vine la fix reteta asta, maine e ziua baietelului meu si cu siguranta ii voi face o surpriza!
Te rog mult sa-mi spui daca se taie usor acest blat umed.
Multumesc mult, Laura! :)
Da, se taie usor. Nu e chiar asa umed precum suna denumirea :)) Deci nu iti fa probleme ca nu s-ar taia usor.
Daca il incerci si tu poate revii cu impresii si faci si o poza sa vad cum ti-a iesit. :)
Ce bine arata!! La multi ani baietelului tau! Sunt convinsa ca a fost incatata de tort :D
Multumesc, Paula! Da, a fost incantat. Nu numai el :p
Ami suna delicios,cat a cantarit tortul la final???multumesc sa stiu pentru cate persoane este…
Nu l-am cantarit in final :)
Abia am reusit sa il pozez :))
Ai putea usor obtine 12 felii consistente sau 14 mai mici. Cu aproximatie.
Iti pot spune ca iese foarte inalt :)
Ce frumos arata!! 4 blaturi si 4 straturi de mousse, wow, ce deliciosenie! Cred ca sarbatoritul a fost incantat!
Daaa, a fost foarte incantat. Nu doar el ci si musafirii ;)