Desert rapid cu crema de portocale
Ce faci cand iti suna telefonul si afli ca peste o ora ai musafiri? Intri in panica? Te gandesti ca nu ai nici un desert pregatit cu care sa ii servesti? Esti poate si tentat sa tragi o fuga pana la magazinul din coltul strazii ca sa cumperi niste fursecuri.
E o optiune dar nu una prea buna. Fursecurile gata ambalate in cutiile lor se stie ca nu sunt facute din ingrediente prea sanatoase. Asa ca mai bine salvezi situatia facand ceva dulce tu singur in casa. Dar ce poti face rapid si gustos in acelasi timp asa incat sa iti poti impresiona totusi musafirii?
Iata o idee simpla si rapida: crema de portocale. Asta presupunand, bineinteles ca fructele nu iti lipsesc din casa si mai ales portocalele, acum in sezonul rece. Pui alaturi si niste biscuiti fini si gata desertul. Musafirii pot veni iar tu stai fara griji pentru ca sigur vor fi multumiti de felul in care i-ai primit.
Iar daca in alta zi ai mai mult timp la dispozitie poti reface reteta de crema de portocale pentru a o folosi la o prajitura sau un tort. Un desert, cu alte cuvinte mai elaborat. Sa vina musafirii, deci! ;)
Reteta de desert rapid cu crema de portocale
- Ingrediente reteta de desert rapid cu crema de portocale
150 ml lapte dulce
100 grame de smantana pentru frisca
50 de grame de zahar
40 de grame de faina tip “000”
1 ou
o portocala
- Mod de preparare reteta de desert rapid cu crema de portocale
- Intr-un vas batem oul cu zaharul si faina pana cand obtinem un amestec omogen.
- Spalam bine portocala adaugand in apa si putin bicarbonat.
- Radem coaja de portocala si pulpa o stoarcem cu ajutorul storcatorului de fructe.
- Adaugam in amestecul de zahar, faina si ou coaja zeama de la portocala.
- Turnam laptele si smantana peste compozitia obtinuta mai devreme si amestecam totul cu ajutorul unui tel.
- Punem crema obtinuta intr-o craticioara pe care o asezam pe aragaz la foc mic.
- Lasam sa fiarba, amestecand continuu ca sa nu se prinda de fund, pana cand aceasta se ingroasa.
- Luam craticioara de pe foc si mai amestecam in continuare in crema pana cand se raceste sau o acoperim cu o folie alimentara intepata din loc in loc pentru ca sa poata ”respira”. Astfel nu se va forma o ”crusta” deasupra.
- Cand a ajuns la temperatura camerei o punem in vase dupa preferinta, asezam si cativa biscuiti alaturi, radem putina ciocolata pe deasupra si desertul e gata. Musafirii pot sosi :)
Pofta buna sa aveti!
Alte retete cu portocale:
Clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzzete) – click aici pentru reteta
Tort cu ciocolata si portocale – click aici pentru reteta
Clatite cu branza Camembert si sos de portocale – click aici pentru reteta
Prajitura cu foietaj, mousse de ciocolata si portocale – click aici pentru reteta
Simona says
Buna . In loc de portocala putem folosi alt fruct ? De exemplu mie imi plac capsunii . II pot face cu blender-ul si face aceasta crema ?
Ingredientele din reteta ajung pentru un tort ? Sau trebuie sa dublez / triplez ingredientele ?
Multumesc de raspunsuri :)
Claudia Vasilache says
Buna! Scuze, acum am vazut comentariul…
Crema iese foarte putina din cantitatile date in reteta. Trebui sa faci mai multa. Poate chiar de 4 ori mai multe in functie de cat de mare e blatul.
Daca faci din capsuni, da poti folosi blenderul dar la final sa filtrezi totul ca sa ramana un suc limpede
Teodora says
Faina poate fi inlocuita cu amidon de porumb spre exemplu, in caz de intoleranta la gluten ? daca da se pune tot 100gr sau mai putin ?
Claudia Vasilache says
Da! Iese mai fina cu amidon dar sa puneti mai putin! Amidonul leaga mai bine si mai repede decat faina.
Gina says
Ar fi indicat sa specificați și în reteta ce fel de smantana. Mie nu prea mi-a ieșit fina cu smântână normala…?
Claudia Vasilache says
Smantana pentru frisca. Ce inseamna smantana ”normala”? Daca ar fi fost smantana pentru gatit as fi precizat….
Roxana says
smanatana din reteta este smantana pur si simplu sau este smanatana pentru frisca ? Multumesc
Claudia Vasilache says
Smantana pentru frisca!
Iuliana says
Bun, bun! Si eu in caz de musafiri anuntati in scurt timp, fac ceva asemenator, dar cu fructe. Dar mi-ai dat o idee, de-acum pun si biscuiti :)
Claudia V says
Pai, cu biscuiti alaturi ca sa le dau impresia ca e prajitura, nu? ;)
Sper sa nu citeasca musafirii comentariile de pe site :))))
Diana says
Bv , bv … 5*
Claudia V says
Multumesc, Diana :)