• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 10, 2014 · 17 Comments

Tort fara gluten cu nuca si mac

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Torturi

Spune si altora!
 31     
31
Shares

tort cu nuca si mac

Stiati ca peste 95% din persoanele cu intoleranta la gluten sau celiachie nu au fost diagnosticate niciodata?! Sau ca boala celiaca poate avea peste 300 de simptome si ca exista peste 55 de boli care pot fi provocate de consumul de gluten? Stiati ca ingerarea glutenului de catre cei intoleranti poate duce la inflamatie cronica in organism si malabsorbtie, afectand astfel mai multe sisteme de organe. Stiati ca osteoporoza si tiroidita Hashimoto sunt doar doua dintre bolile asociate cu celiachia si ca simptomele pot fi diminuate sau pot disparea complet daca se urmeaza o dieta fara gluten?!

Stiati ca unele dintre complicatiile bolii celiace includ: subnutritie, cancer, probleme neurologice, complicatii in perioada sarcinii, intoleranta la lactoza?  Deoarece nu exista inca un leac pentru boala celiaca, dieta fara gluten este singura optiune de tratament, disponibila momentan.

O dieta cu mai putin gluten nu strica nimanui chiar daca nu ai probleme de intoleranta sau alergie. Eu una cel putin am luat in serios aceste statistici si, cum ati vazut si atunci cand v-am dat reteta de paste fara gluten cu sos de ciuperci, am inceput timid, ce-i drept, sa includ in meniu aceste alimente din ce in ce mai des.

O sansa in plus de a gati fara gluten, sau poate mai bine ar fi sa-i spun “provocare” a venit atunci cand Ruxandra m-a invitat sa particip la campania lansata luna aceasta de catre Dr. Schar Romania, lider pe piata din Europa in comercializarea unei game largi de produse fara gluten destinate celiacilor.

Campania se numeste “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr.Schar” si aduna o mana de bloggeri talentati care sunt provocati sa gateasca deserturi festive de Craciun, fara gluten, bineinteles. Mai multe detalii despre desfasurarea acestei campanii cat si link-urile catre toate retetele inscrise in campanie le gasiti intrand pe blogul Ruxandrei (Gourmandelle). Prin aceasta campanie, organizatorii isi doresc sa arate ca orice desert clasic realizat din faina cu gluten poate fi realizat la fel de bine si cu fainurile fara gluten Schar.

Asa ca pana la Craciun, pe blog veti avea ocazia sa gasiti cateva retete simple si usor de facut, fara gluten care insa se pot foarte bine adapta si la folosirea ingredientelor cu gluten daca nu aveti acest gen de probleme. O sa incep astazi cu o reteta care aparent o sa va para mai complicata fiind vorba despre o reteta de tort dar care, insa este foarte simplu de facut. Daca nu aveti faina fara gluten puteti foarte bine sa folositi faina alba de grau si sa va bucurati de acest tort delicios acum, de sarbatori.

Persoanelor care sufera de intoleranta la gluten sau celiachie le pot recomanda si alte variante de tort fara gluten: tort cu blat de nuca si curd de capsune si tortul cu blat de nuci si ganache de ciocolata precum si pagina speciala pe care am creat-o pe blog (in constructie deocamdata) de Retete fara gluten.

Reteta de tort fara gluten cu nuca si mac

  • Ingrediente tort fara gluten cu nuca si mac

pentru blat:

3 ouafaina fara gluten
60 grame de zahar
150 de grame de nuci macinate
o lingurita de esenta de rom
o lingura de praf de copt
o lingura si jumatate de seminte de mac
trei linguri de lapte dulce
o lingura de  faina fara gluten Mix It de la Dr Schar
un varf de cutit de sare

pentru sirop:

o lingura de zahar
150 de grame de apa
zeama de la jumatate de lamaie

pentru frisca:

400 de grame de smantana 20% grasime
o lingura de zahar pudra

pentru ornat:

150 de grame de miez de nuca caramelizat

tortnuca1M

  •  Mod de preparare tort fara gluten cu nuca si mac
  1. Pregatim o forma de copt de tort, detasabila, cu diametrul de 17 cm in care punem hartie de copt atat pe fundul cat si pe peretii acesteia.
  2. Incingem cuptorul la 180 de grade Celsius.
  3. Punem intr-o craticioara cele trei linguri de lapte impreuna cu macul si fierbem totul doua-trei minute, pana scade laptele, dupa care lasam la racit.
  4. Separam albusurile de galbenusuri
  5. Frecam galbenusurile cu zaharul pana acesta se topeste si devine totul ca o crema.
  6. Adaugam pe rand, nuca, macul, esenta de rom, praful de copt impreuna cu un varf de cutit de sare (pentru a se activa) si faina fara gluten Dr. Schar. Amestecam bine totul pana devine ca un aluat mai vartos.
  7. Separat batem foarte bine albusurile spuma.
  8. Adaugam in compozitia de oua, nuca si mac albusurile, amestecand cu grija, prin miscari circulare, de joc in sus pana la completa omogenizare a acestora. Veti observa ca in acest moment aluatul a devenit de consistenta celui de la chec.
  9. Turnam compozitia obtinuta in tava pregatita in prealabil si o punem in cuptorul incins la 180 de grade (treapta 3) timp de aproximativ 35 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata oprim cuptorul si mai lasam tava in interiorul acestuia inca un sfert de ora. Daca scoatem tava din cuptor imediat riscam ca, din cauza diferentei de temperatura aluatul sa se lase.
  10. Lasam blatul la racit dupa care il scoatem din tava, indepartam hartia de copt din jurul lui si il taiem pe mijloc in doua parti egale.
  11. Pregatim siropul astfel: intr-o craticioara punem apa, zaharul si zeama de lamaie si lasam pe foc sa fiarba pana se topeste zaharul.Dam siropul la racit.
  12. Pregatim frisca: batem bine smantana (ca sa se bata bine trebuie sa fie cat mai rece) impreuna cu zaharul pana cand aceasta se transforma in frisca.
  13. Montam tortul astfel: insiropam fiecare dintre cele doua parti ale blatului cu siropul racit. Peste partea de jos a blatului intindem uniform jumatate din frisca facuta in prealabil, punem peste aceasta cealalta jumatate de blat insiropat si acoperim totul cu frisca ramasa intinzand uniform si peste marginile tortului.
  14. Putem orna simplu presarand pur si simplu miez de nuca caramelizata, mac sau ce altceva doriti. Eu de obicei ornez foarte simplu torturile folosind un ingredient care se afla in compozitia blatului.

 Pofta buna sa aveti!

Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retelele sociale! Multumesc!


Spune si altora!
 31     
31
Shares
 
31
Shares
 31    
« Spaghete cu fructe de mare si sos de rosii
Salata de sfecla rosie cu hrean »

Comments

  1. Simion says

    December 11, 2014 at 11:22 am

    Arata foarte bine, am sa incerc sa fac inainte sa Craciun, mai ales ca imi place nuca si semintele. Mersi de reteta :)

    Reply
    • Claudia V says

      December 11, 2014 at 11:59 am

      Cu placere! :)

      Reply
    • AnaC says

      April 10, 2020 at 3:00 pm

      Foarte bun tortul. Nu se face deloc greu.

      Reply
  2. adnia says

    December 10, 2014 at 6:43 pm

    foarte bine arata! ai gasit reteta perfecta si imi place mult ceea ce vad!

    Reply
    • Claudia V says

      December 10, 2014 at 6:44 pm

      Multumesc, Dia :)

      Reply
  3. Andana says

    December 10, 2014 at 6:11 pm

    As vrea sa spunem ca noi la fabrica facem prajiturile mai bune, dar intotdeauna acasa vor fi cele mai bune. Oricum, scopul nostru este sa le facem mai bune si mai bune in fiecare zi si pentru asta invatam chiar si de la dumneavoastra, de pe bloguri si facebook. Multumim.

    Reply
  4. Jorjette says

    December 10, 2014 at 5:30 pm

    Mai oprește o felie și pentru mine și apoi poți să-i trimiți Iulianei doar ce-ți rămâne, doar daca nu l-ai trimis deja!

    În ultimul timp si eu am preparat vreo 2 torturi cu nuci – imi plac foarte mult prajiturile cu nuci. Pacat ca inca nu avem un aparat foto prea ok(momentan si cel care il avem nu mai merge) ca as pune si eu pe blog.

    Reply
    • Claudia V says

      December 10, 2014 at 5:49 pm

      :)) Ai noroc. Am fost prea ocupata azi ca sa trimit tot tortul Iulianei. Stiu sigur ca nu se va supara daca il va imparti cu tine ;)

      Reply
  5. Iuliana says

    December 10, 2014 at 7:13 am

    Cu gluten sau fara, eu vreau o felie maaaare!! Cea mai mare! :)

    Reply
    • Claudia V says

      December 10, 2014 at 8:20 am

      Ok! Atunci uite cum facem: iau eu felia si iti dai tie tot tortul care se vede in fundal ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schar! | Gourmandelle says:
    August 6, 2017 at 9:27 pm

    […] Pingback: Tort fara gluten cu nuca si mac – Lecturi si Arome […]

    Reply
  2. Retete de torturi festive pentru orice ocazie - Lecturi si Arome says:
    April 6, 2017 at 6:11 am

    […] 7. Tort cu nuca si mac – click aici […]

    Reply
  3. Tort cu ciocolata si portocale - Lecturi si Arome says:
    March 4, 2015 at 6:06 pm

    […] sa revin la tortul ales. E un tort simplu, cu multa ciocolata si blat umed, adica un blat care nu mai are nevoie de insiropare. Se face […]

    Reply
  4. Cartea de bucate a lunii decembrie 2014 - Lecturi si Arome says:
    December 31, 2014 at 6:11 am

    […] Tort fara gluten cu nuca si mac […]

    Reply
  5. Prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata says:
    December 18, 2014 at 4:10 am

    […] cum va spuneam si cand v-am dat reteta de tort fara gluten cu nuca si mac, persoanele care sufera de intoleranta sau alergie la gluten (celiachie) este posibil ca in acelasi […]

    Reply
  6. Fursecuri fara gluten cu fulgi de cocos si merisoare says:
    December 13, 2014 at 4:32 pm

    […] si pe masa de sarbatoare a persoanelor care nu au aceste probleme de sanatate, ca de altfel si tortul fara gluten cu nuca si mac a carui reteta o stiti deja de zilele […]

    Reply
  7. Tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata - Lecturi si Arome says:
    December 10, 2014 at 4:54 am

    […] fara gluten sau sa il inlocuiti cu o lingura de faina fara gluten asa cum am procedat in reteta de tort fara gluten cu nuca si mac si in cea de tort cu blat de nuca si curd de capsune. Alte retete de acest gen gasiti si in mini […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Sarmale cu vinete coapte. Rețetă DE POST! March 29, 2023
  • Clătite DE POST cu apă minerală. 15 mici secrete pentru a ieși perfecte! March 22, 2023
  • Ce băuturi se potrivesc bine cu diferite tipuri de carne? March 16, 2023

Archives

December 2014
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« Nov   Jan »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316