Stiati ca peste 95% din persoanele cu intoleranta la gluten sau celiachie nu au fost diagnosticate niciodata?! Sau ca boala celiaca poate avea peste 300 de simptome si ca exista peste 55 de boli care pot fi provocate de consumul de gluten? Stiati ca ingerarea glutenului de catre cei intoleranti poate duce la inflamatie cronica in organism si malabsorbtie, afectand astfel mai multe sisteme de organe. Stiati ca osteoporoza si tiroidita Hashimoto sunt doar doua dintre bolile asociate cu celiachia si ca simptomele pot fi diminuate sau pot disparea complet daca se urmeaza o dieta fara gluten?!
Stiati ca unele dintre complicatiile bolii celiace includ: subnutritie, cancer, probleme neurologice, complicatii in perioada sarcinii, intoleranta la lactoza? Deoarece nu exista inca un leac pentru boala celiaca, dieta fara gluten este singura optiune de tratament, disponibila momentan.
O dieta cu mai putin gluten nu strica nimanui chiar daca nu ai probleme de intoleranta sau alergie. Eu una cel putin am luat in serios aceste statistici si, cum ati vazut si atunci cand v-am dat reteta de paste fara gluten cu sos de ciuperci, am inceput timid, ce-i drept, sa includ in meniu aceste alimente din ce in ce mai des.
O sansa in plus de a gati fara gluten, sau poate mai bine ar fi sa-i spun “provocare” a venit atunci cand Ruxandra m-a invitat sa particip la campania lansata luna aceasta de catre Dr. Schar Romania, lider pe piata din Europa in comercializarea unei game largi de produse fara gluten destinate celiacilor.
Campania se numeste “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr.Schar” si aduna o mana de bloggeri talentati care sunt provocati sa gateasca deserturi festive de Craciun, fara gluten, bineinteles. Mai multe detalii despre desfasurarea acestei campanii cat si link-urile catre toate retetele inscrise in campanie le gasiti intrand pe blogul Ruxandrei (Gourmandelle). Prin aceasta campanie, organizatorii isi doresc sa arate ca orice desert clasic realizat din faina cu gluten poate fi realizat la fel de bine si cu fainurile fara gluten Schar.
Asa ca pana la Craciun, pe blog veti avea ocazia sa gasiti cateva retete simple si usor de facut, fara gluten care insa se pot foarte bine adapta si la folosirea ingredientelor cu gluten daca nu aveti acest gen de probleme. O sa incep astazi cu o reteta care aparent o sa va para mai complicata fiind vorba despre o reteta de tort dar care, insa este foarte simplu de facut. Daca nu aveti faina fara gluten puteti foarte bine sa folositi faina alba de grau si sa va bucurati de acest tort delicios acum, de sarbatori.
Persoanelor care sufera de intoleranta la gluten sau celiachie le pot recomanda si alte variante de tort fara gluten: tort cu blat de nuca si curd de capsune si tortul cu blat de nuci si ganache de ciocolata precum si pagina speciala pe care am creat-o pe blog (in constructie deocamdata) de Retete fara gluten.
Reteta de tort fara gluten cu nuca si mac
- Ingrediente tort fara gluten cu nuca si mac
pentru blat:
3 oua
60 grame de zahar
150 de grame de nuci macinate
o lingurita de esenta de rom
o lingura de praf de copt
o lingura si jumatate de seminte de mac
trei linguri de lapte dulce
o lingura de faina fara gluten Mix It de la Dr Schar
un varf de cutit de sare
pentru sirop:
o lingura de zahar
150 de grame de apa
zeama de la jumatate de lamaie
pentru frisca:
400 de grame de smantana 20% grasime
o lingura de zahar pudra
pentru ornat:
150 de grame de miez de nuca caramelizat
- Mod de preparare tort fara gluten cu nuca si mac
- Pregatim o forma de copt de tort, detasabila, cu diametrul de 17 cm in care punem hartie de copt atat pe fundul cat si pe peretii acesteia.
- Incingem cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Punem intr-o craticioara cele trei linguri de lapte impreuna cu macul si fierbem totul doua-trei minute, pana scade laptele, dupa care lasam la racit.
- Separam albusurile de galbenusuri
- Frecam galbenusurile cu zaharul pana acesta se topeste si devine totul ca o crema.
- Adaugam pe rand, nuca, macul, esenta de rom, praful de copt impreuna cu un varf de cutit de sare (pentru a se activa) si faina fara gluten Dr. Schar. Amestecam bine totul pana devine ca un aluat mai vartos.
- Separat batem foarte bine albusurile spuma.
- Adaugam in compozitia de oua, nuca si mac albusurile, amestecand cu grija, prin miscari circulare, de joc in sus pana la completa omogenizare a acestora. Veti observa ca in acest moment aluatul a devenit de consistenta celui de la chec.
- Turnam compozitia obtinuta in tava pregatita in prealabil si o punem in cuptorul incins la 180 de grade (treapta 3) timp de aproximativ 35 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata oprim cuptorul si mai lasam tava in interiorul acestuia inca un sfert de ora. Daca scoatem tava din cuptor imediat riscam ca, din cauza diferentei de temperatura aluatul sa se lase.
- Lasam blatul la racit dupa care il scoatem din tava, indepartam hartia de copt din jurul lui si il taiem pe mijloc in doua parti egale.
- Pregatim siropul astfel: intr-o craticioara punem apa, zaharul si zeama de lamaie si lasam pe foc sa fiarba pana se topeste zaharul.Dam siropul la racit.
- Pregatim frisca: batem bine smantana (ca sa se bata bine trebuie sa fie cat mai rece) impreuna cu zaharul pana cand aceasta se transforma in frisca.
- Montam tortul astfel: insiropam fiecare dintre cele doua parti ale blatului cu siropul racit. Peste partea de jos a blatului intindem uniform jumatate din frisca facuta in prealabil, punem peste aceasta cealalta jumatate de blat insiropat si acoperim totul cu frisca ramasa intinzand uniform si peste marginile tortului.
- Putem orna simplu presarand pur si simplu miez de nuca caramelizata, mac sau ce altceva doriti. Eu de obicei ornez foarte simplu torturile folosind un ingredient care se afla in compozitia blatului.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retelele sociale! Multumesc!
Simion says
Arata foarte bine, am sa incerc sa fac inainte sa Craciun, mai ales ca imi place nuca si semintele. Mersi de reteta :)
Claudia V says
Cu placere! :)
AnaC says
Foarte bun tortul. Nu se face deloc greu.
adnia says
foarte bine arata! ai gasit reteta perfecta si imi place mult ceea ce vad!
Claudia V says
Multumesc, Dia :)
Andana says
As vrea sa spunem ca noi la fabrica facem prajiturile mai bune, dar intotdeauna acasa vor fi cele mai bune. Oricum, scopul nostru este sa le facem mai bune si mai bune in fiecare zi si pentru asta invatam chiar si de la dumneavoastra, de pe bloguri si facebook. Multumim.
Jorjette says
Mai oprește o felie și pentru mine și apoi poți să-i trimiți Iulianei doar ce-ți rămâne, doar daca nu l-ai trimis deja!
În ultimul timp si eu am preparat vreo 2 torturi cu nuci – imi plac foarte mult prajiturile cu nuci. Pacat ca inca nu avem un aparat foto prea ok(momentan si cel care il avem nu mai merge) ca as pune si eu pe blog.
Claudia V says
:)) Ai noroc. Am fost prea ocupata azi ca sa trimit tot tortul Iulianei. Stiu sigur ca nu se va supara daca il va imparti cu tine ;)
Iuliana says
Cu gluten sau fara, eu vreau o felie maaaare!! Cea mai mare! :)
Claudia V says
Ok! Atunci uite cum facem: iau eu felia si iti dai tie tot tortul care se vede in fundal ;)