Tort cu ciocolata si migdale
Dintre toate dulciurile cel mai mult imi place ciocolata si cred ca nu sunt singura. Iar cand ciocolata se regaseste in reteta unui tort care are in compozitie ciocolata, nuci si migdale poti spune ca e desertul perfect.
Cel putin pentru mine este desertul perfect pentru ca sunt mare fan ciocolata. As manca deserturi cu ciocolata in fiecare zi daca ar fi sanatoase. Dar, stiti si voi, mai putin e mai bun. Totul cu cumpatare.
Asa ca, atunci cand am vazut aceasta reteta de tort cu ciocolata in bucataria Printesei Polonic nu am rezistat tentatiei de a il face si eu in bucataria mea. Mici modificari, retetei originale i-am mai adus pe ici pe colo.
Deh, nu ma pot dezobisnui de acest obicei, de a lasa amprenta personala si a modifica ceva la o reteta. Asta nu inseamna ca originalul nu e bun ci ca poate asta e felul meu de a fi, putin mai rebel. :)
Vezi aici si reteta de tort cu blat umed si crema de ciocolata cu mascarpone
Adica, bun, bun dar sa fie si cum as vrea eu. In cazul de fata am vrut putina frisca. Bine, recunosc, nu ei neaparat ci s-a votat in plen, adica toti au casei au spus ca putina frisca nu ar strica. Insa asta nu ma impiedica sa il declar tortul perfect cu ciocolata . ;)
Acum nu ramane decat sa il pregatiti si voi dupa reteta mea si sa imi spuneti daca v-a placut sau nu. E ok si sa modificati reteta. Nu ma supar :) La treaba, deci.
Reteta de tort cu ciocolata si migdale
Ingrediente tort de ciocolata si migdale
200 grame ciocolata neagra cu minim 50% cacao
150 grame unt taiat cubulete
5 oua
100 grame de zahar pudra
150 grame de miez de nuca macinata
100 grame de faina de migdale ()
– pentru ganache:
100 ml smantana pentru frisca
100 grame de ciocolata (minim 50% cacao)
– pentru umplut:
300 grame de frisca
doua, trei linguri de zahar
pentru ornat:
fulgi de migdale
Mod de preparare tort cu ciocolata si migdale:
- Incingem cuptorul la 180 de grade. Ungem bine cu unt o tava pentru tort (dimensiunea 26 cm) cu fundul detasabil si ne apucam de treaba.
- Topim la bain marie ciocolata impreuna cu untul si apoi le lasam sa se raceasca.
- Batem galbenusurile cu zaharul pudra pana cand devin cremoase si se deschid la culoare.
- Incorporam usor amestecul de unt si ciocolata, apoi nucile macinate si faina de migdale.
- Batem albusurile spuma pana se intaresc si le incorporam cu grija in amestecul de mai sus.
- Compozitia obtinuta o turnam in tava si o dam la cuptor pentru a se coace, timp de 40-45 de minute.
- Cand este gata scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca.
- Dupa ce s-a racit il taiem in doua pe orizontala, montam tortul.
- Asezam o parte din blat pe farfurie, adaugam deasupra frisca facuta din smantana batuta bine cu zaharul, dupa care punem si a doua foaie de blat.
- Pentru glazura de ganache procedam ca in reteta de tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure si glazuram tortul lasand sa cada peste margini o parte din crema ganache.
- Ornam cu fulgi de migdale si dam la rece pentru minim 30 de minute dupa care il savuram cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Pentru alte retete de torturi si tarte – click aici
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute si sa o distribuiti pe retelele sociale! ;)
kitty says
Buna seara! am ales reteta aceasta de tort cu nuca si ciocolata pentru maine, de ziua sotului meu. Pare delicios! Vreau sa va intreb cum se amesteca ciocolata topita la bain marie cu unt cu cealalta compozitie daca e rece? Va intreb asta pt ca la ultima reteta mi s-au intarit atat de tare de n-am mai putut face nimic cu ciocolata aceea… Va multumesc!
Claudia V says
Buna Kitty. Ma mir ca s-a intarit ciocolata daca ai “diluat-o” cu unt. Normal nu ar trebui sa se intareasca.Asta e si scopul untului. Cealalata compozitie oricum nu e prea rece ci la temperatura camerei pentru ca oul trebuie scos din timp din frigider.Poate aici e problema,faptul ca lucrezi cu oua prea reci.
CARMEN says
Ce pacat ca nu pot sa copiez textul… mi -as fi arhivat reteta pentru ca tare ma intereseaza sa o probez. Oricum, multumesc :)
Claudia V says
Da, e protejat anticopiere blogul si acum lucrez la o varianta prin care sa poata fi listate retetele in alt mod.
Te anunt cand se poate copia reteta si chiar mi-ar face placere sa o incerci si sa revii cu impresii.
Mie mi-a placut foarte mult! :)
Luminita says
LA MULTI ANI si numai realizari pe anul 2014! Interesant tortul si sunt convinsa ca este si bun. As vrea sa-l fac pentru ziua fiului, care implineste 33 de ani pe 18 ianuarie. Am rugamintea, sa-mi spui ce diametru are tava in care se coace blatul. Multumiri anticipate.
Claudia V says
La multi ani, Luminita! Un an nou cu sanatate si bucurii!
La multi ani si pentru ziua de nastere a baiatului tau!
Tortul intr-adevar este deosebit. Noi am pus si crema de frisca la mijloc dar cred ca e bun si fara, asa cum a facut Anca in reteta originala.
Tava in care am copt tortul are dimensiunea de 26 de centimetri. O sa modific si in postare. Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia :)
Si inca un amanunt. Cred ca merge si insiropat. Nu am incercat varianta asta dar daca iti place ca dulcele sa fie mai “umed” poti incerca si sa imi spui si mie cum a iesit. Spor la treaba si…pofta buna! :)