La multi ani! si bine v-am regasit in 2015! Sa aveti un an asa cum vi-l doriti, sa fiti sanatosi si sa vi se indeplineasca toate visele! :) Si ca sa incepem anul frumos am zis ca potrivit ar fi sa va invit la o feliuta de tort, un tort dulce si bun, cu crema caramel, pe care l-am facut special pentru a serba trecerea in noul an.
Pentru reteta acestui tort trebuie sa ii multumesc Paulei (EnjoyDeserts) a carei carte virtuala de bucate am tot rasfoit-o luna trecuta in cautarea unei retete pe care trebuia sa o pregatesc pentru a participa la Provocarea Secreta. Lacrimioara (arome in bucatarie), gazda acestei luni, mi-a repartizat blogul Paulei. Grea misiune. Cand intri la Paula pe blog nu stii ce sa alegi: torturi, prajituri, tarte, o multime de deserturi, care mai de care mai ispititoare.
Cum insa tot se apropiau sarbatorile de iarna am tot rasfoit, am tot ales, si pana la urma am zis ca potrivit ar fi sa ma opresc la un tort festiv si iata-l: tort cu crema caramel. O alegere perfecta pentru o petrecere de Anul Nou. In acelasi timp o reteta simpla si usor de facut dar foarte, foarte gustoasa pe care eu am facut-o, cu mici modificari, dupa reteta ei de tort caramel cu fundite de ciocolata pe care v-o recomand nu numai pentru gustul deosebit ci si pentru felul dragut in care a decorat tortul, rabdare pe care, recunosc, eu nu am avut-o.
Iata deci, reteta de tort cu crema caramel intr-o varianta mai simpla, asa ca pentru oameni mereu pe fuga, ca mine. Sper sa va placa ideea si sa o faceti si voi acasa ca sa va bucurati de un tort atat de delicios. Atentie, insa, daca aveti musafiri la masa dublati cantitatile! ;)
Reteta de tort cu crema caramel
- Ingrediente tort cu crema caramel
- Mod de preparare tort cu crema caramel
– pentru blat
- Incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda de tort cu inel detasabil, punand hartie de copt pe fundul si peretii acesteia. La cantitatile din reteta aveti nevoie de o tava cu diametru de 17-20 cm.
- Batem albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam cate o lingura de zahar pe rand si mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia pe urma adaugam si urmatoarea lingura.
- Cernem faina impreuna cu cacaoa.
- Galbenusurile le amestecam putin cu uleiul, ca la maioneza.
- Peste albusurile batute spuma turnam galbenusurile si amestecam foarte usor pana cand se incorporareaza.
- Procedam la fel si cu faina, amestecand cu grija ca sa nu scoatem aerul din albusuri.
- Cand am obtinut o compozitie omogena o turnam in tava pregatita in prealabil si o dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca blatul este copt il scoatem din cuptor si apoi din tava si il lasam la racit pe un gratar
- Punem gelatina la hidratat in 3-4 linguri de apa rece.
- Galbenusurile le amestecam cu cacaua
- Zaharul il punem la caramelizat intr-o craticioara teflonata.
- Incalzim si laptele.
- Cand zaharul s-a topit complet si incepe sa capete culoare turnam laptele si amestecam energic, lasam pe foc mic.
- Punem peste galbenusuri 2-3 linguri de lapte fierbinte peste ele, amestecam bine
- Punem galbenusurile in craticioara in care avem caramelul si lasam totul la foc mic pana se ingroasa, amestecand continuu.
- Cand crema ajunge la consistenta dorita luam tigaia de pe foc, adaugam gelatina si mixam energic pentru a o distribui uniform.
- Lasam crema de caramel la racit la temperatura camerei.
- Frisca o batem spuma tare cu zaharul vanilat.
- Cand crema caramel a ajuns la temperatura camerei incorporam, cu miscari usoare frisca si dam crema la rece pentru jumatate de ora cat sa se intareasca putin.
- Punem pe foc apa, zaharul si esenta de rom si amestecam continuu pana cand zaharul e complet topit.
- Taiem blatul in doua pe orizontala si insiropam usor cele doua blaturi.
- Punem o parte din crema peste primul blat, deasupra punem celalalt blat.
- Punem inelul in jurul blatului fara a-l strange si imbracam tortul in crema ramasa turnand-o peste el.
- Dam la rece pana a doua zi cand scoatem inelul si ornam tortul turnand, pe margini, de jur imprejur cele doua linguri de ganache de ciocolata si lasandu-le sa se prelinga in jos pe peretii blatului dupa care presaram fulgii de ciocolata alba.
- Tips&Trics
Acelasi blat de tort il puteti folosi si pentru a face patru mini torturi cu mousse de ciocolata neagra a carei reteta o gasiti AICI.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retelele sociale. Multumesc!
Paula Gafitescu says
Chiar eram curioasa ce reteta vei alege :) Ma bucur ca l-ai ales pentru masa de sarbatoare su sper din suflet ca v-a placut. Un an nou fericit iti doresc! Pup
Claudia V says
Eh…cam greu cu ales-ul :)))
Daca ai sti cate am ales eu inainte de acesta :))
Dar cum eram indecisa a deci sotul meu pana la urma :))))
Un an nou fericit si voua si … sa mai faci torturi bune ca sa am de unde sa ma inspir ;)
Iuliana says
Caramel si ciocolata alba, o combinatie de vis!
Claudia V says
Sa stii ca da! :)
Ioana says
Pfaaaai, ce bine suna! Mi-aduce aminte de un tort cu crema ness de care-s eu super indragostita.
Sa ai un an minunat, Claudia! :)
Claudia V says
Suna foarte bine si nu numai. E o nebunie! Trebuie sa il incerci si tu,Ioana :)
Da, si mie imi aduce aminte de o prajitura cu ness de pe vremea copilariei. Tin minte ca avea crema cu unt si ness si era foarte buna.
Tortul asta insa, cu crema de caramel o intrece :)) E greu de descris in cuvinte cat e de bun :) Creeaza dependenta :)))
Sa ai si tu, Ioana un an exact asa cum il visezi! :)