Daca tot e astazi 8 martie m-am gandit sa sarbatorim cu ceva bun si dulce, adica cu un tort cu ciocolata alba si caramel. Asa cum v-am obisnuit deja, si reteta de astazi este o reteta simpla si usor de facut care necesita doar un pic de rabdare pana se intareste crema.
Ideea acestui tort cu ciocolata alba si caramel are la baza alte doua torturi pe care l-am facut de curand. Faptul ca mi-au placut cum au iesit, fiecare luate separat, m-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa incerc si o alta varianta combinata a acestora. Si aici ma refer la tortul cu crema caramel si la mini torturile cu mousse de ciocolata neagra pe care le-am facut pentru noaptea de trecere dintre ani.
A iesit un tort foarte bun dar un pic cam prea dulce pentru gustul meu, obisnuita fiind cu deserturi cu zahar la minim. Asa ca daca va place ca desertul sa fie unul dulce, incercati varianta asta, cu ciocolata alba si caramel si o sa va placa cu siguranta. Eu cred ca am sa mai incerc aceeasi reteta de tort cu ciocolata alba dar cu un jeleu de fructe pe deasupra care sa balanseze putin din dulceata ciocolatei albe. De fapt asa am gandit si initial, in doua variante, cu caramel sau jeleu de fructe si pana la urma din anumite considerente am ales varianta cu caramel.
Sa ne indulcim deci, doamnelor si domnisoarelor, astazi de ziua noastra, cu o felie de tort cu ciocolata alba si sa ne bucuram de tot ce viata ne ofera mai frumos. Sa fiti iubite! :)
Reteta de tort cu ciocolata alba si caramel
- Ingrediente pentru reteta de tort cu ciocolata alba si caramel
– pentru blat
5 oua
5 linguri cu varf de faina alba de grau
4 linguri zahar
2 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
– pentru crema
100 de grame de ciocolata alba
300 de grame de smantana de 20 %
5 grame de gelatina
doua linguri de apa rece
– pentru caramel
100 de grame de zahar
100 de grame de smantana
- Faceti un blat din cantitatile specificate urmand modul de preparare pe care il gasiti deja scris la reteta de tort cu crema caramel adica AICI. Cantitatile din reteta sunt pentru un blat de tort copt intr-o tava cu inel detasabil de 17 cm.
- Cand blatul este racit il taiati in doua. O parte va raman ca si baza pentru tort iar celalalta o sfaramati cat puteti de marunt. Ideal ar fi sa folositi un robot de bucatarie sau un minitocator, dar puteti sfarama si prin rupere cu mana, daca aveti suficienta rabdare.
- Punem la hidratat gelatina cu doua linguri de apa rece.
- Topim pe baie de aburi ciocolata alba apoi adaugam 100 de grame de smantana, amestecam bine pana la omogenizare, tot pe baie, apoi dam deoparte la racit.
- Facem din restul de smantana frisca procedand ca aici.
- Gelatina hidratata o incalzim usor pe baia de aburi sau pe flacara (dar doar cate doua-trei secunde) pentru a se topi, apoi adaugam si o lingura cu frisca in gelatina, continuand sa amestecam bine, pana cand avem o masa omogena, apoi dam deoparte la racit.
- Adaugam in frisca compozitia de smantana cu ciocolata, in timp ce amestecam totul cu mixerul, sau cu telul, apoi adaugam si gelatina racita, continuand sa amestecam. La final punem si blatul sfaramat si omogenizam bine totul (nu mai e nevoie de mixer, amestecam cu o lingura).
- Crema astfel obtinuta o intindem pe foaia de blat pusa in forma de tort cu peretii detasabili in care a fost copt initial si dam la rece pentru cateva ore. Astfel crema se va intari.
- Pentru a finisa tortul punem deasupra o crema caramel facuta astfel: caramelizam 100 de grame de zahar intr-un vas din inox sau emailat. Amestecam bine cu o lingura ca sa nu se arda zaharul si adaugam 100 de grame de smantana fierbinte continuand sa amestecam energic. Atentie: cand adaugam smantana apa din aceasta fierbe instantaneu si se degaja mult abur care ne poate frige. Dupa adaugarea smantanii continuam sa amestecam, cu vasul pe foc, pana cand compozitia face bule mari care se sparg. In acel moment putem sa dam vasul deoparte de pe foc, lasam sa se raceasca aproximativ 5 minute dupa care turnam caramelul peste tort. Deoarece caramelul cald tinde sa topeasca crema, aceasta operatiune o face foarte rapid si imediat punem tortul la rece, in frigider unde il mai lasam cateva ore.
- Ornam cu fulgi de ciocolata alba si ne bucuram de gustul dulce si bun al unei felii de tort cu ciocolata alba si caramel.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!
alina says
la crema de caramel este vb de smantana lichida?
Claudia V says
Da, Alina, smantana dulce obtinuta din lapte de vaca :)
Deci nu ceva articial.
Eu iau de obicei de la LIDL smantana si e ok.
alina says
multumesc frumos,arata demential
Claudia V says
Cu placere! Multumesc si eu pentru aprecieri :)
Iuliana says
Caramel si ciocolata alba, combinatia mea preferata. Pot sa ma servesc cu o felie maaaare? La multi ani, Claudia! Sa fii sanatoasa si fericita!
Claudia V says
Da, Iuliana, poti lua chiar tot tortul. Ai nevoie, stii tu de ce ;)
Sanatate si tie si cat mai multe clipe de fericire! :)