• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 11, 2015 · 32 Comments

Prajitura de post cu nuca si gem

De post (vegan)· Prajituri

Spune si altora!
 2.7K     
2.7K
Shares

Prajitura de post cu nuca si gem

Desi imi plac prajiturile, ca oricaruia dintre noi de altfel, incerc sa le gatesc cat mai rar. Desi gustoase si tentante, sunt calorice si nu fac decat sa creeze dependenta. Cu toate astea cum ar fi sa nu existe prajituri? :)

Deseturi minunate care ne atrag irezistibil in capcana gustului lor desavarsit si dulce. Incerc, cum spuneam sa le evit, pe cat posibil, si in general gatesc prajituri doar in weekend, o data pe saptamana sau chiar mai rar de atat. Iar pe perioada posturilor mari de peste an, cand adoptam si noi o dieta vegana gasesc chiar un motiv in plus sa nu fac prajituri.

prajitura de post cu nuca si gem_1

Cum insa anul acesta ziua de nastere a fiului meu s-a nimerit a fi in plin post, desi i-am facut un fabulos tort cu ciocolata si portocale, a trebuit sa tin cont de faptul ca unii dintre musafirii veniti in vizita postesc.

Asa ca am rasfoit caietul cu retete de prajituri al matusii mele in cautarea unei retete vegane de desert. Asa am descoperit aceasta reteta de prajitura de post cu nuca si gem pe care am testat-o cu modificarile aduse de mine, si despre care pot sa va spun ca mi-a placut foarte mult cum a iesit. 

Te invit sa te inscrii si in grupul de facebook ”Lecturi si Arome”,
locul in care discutam despre retete, sfaturi practice si alte lucruri utile in bucatarie!
– apasa AICI sau pe poza pentru inscriere! –

grup Facebook

Daca si voi tineti post in aceasta perioada a anului, daca aveti un stil de viata vegan sau sunteti intoleranti la lactoza si/sau oua si simtiti nevoia sa mancati o prajitura gustoasa care sa nu aiba printre ingredientele din compozitie lactate sau oua, atunci aceasta reteta va fi cu siguranta pe gustul vostru.

Reteta de prajitura de post cu nuca si gem

  • Ingrediente necesare pentru reteta de prajitura de post cu nuca si gem

o cana de ulei
doua cani de faina
o cana de apa carbogazoasa
o jumatate de cana de zahar
4 linguri de gem de prune (sau orice alt fel de gem)
doua linguri de cacao
o mana de miez de nuca
un plic de praf de copt
un plic de zahar vanilat
esenta de vanilie
optional fruste uscate (stafide, merisoare, etc)

– glazura: 

50 de grame de ciocolata neagra
o lingurita de apa

o lingurita de unt de cocosprajitura de post cu nuca si gem_2

Vezi mai jos varianta video, fara glazura si in grame.
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube. Click si pe clopotel!

Mod de preparare pentru reteta de prajitura de post cu nuca si gem

  • Incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava cu dimensiunile de 23/32 cm, , pe care o tapetam cu ulei si faina, fie cu hartie de copt sau daca avem tava de silicon o lasam pur si simplu asa cum e ea, fara alta pregatire
  • Intr-un vas amestecam uleiul cu apa carbogazoasa, zaharul, zahatul vanilat si esenta si  le mixam pana se topeste zaharul.
  • Amestecam cu faina cu praful de copt si cacaoa
  • Adaugam faina astfel combinata peste amestecul de apa, ulei si zahar si omogenizam.
  • Punem si cele cinci linguri de gem, nuca taiata cat mai marunt, fructele uscate (eu am pus stafide) si amestecam.
  • Ar trebui sa obtinem un aluat de consistenta unui chec. Mentionez acest lucru pentru ca este important si ce fel de faina folositi. Eu am folosit faina obtinuta prin macinarea graului diin productie proprie direct la moara. In cazul in care folositi alt tip de faina si observati ca aluatul este prea moale mai adauga putina faina.

Vezi si cum poti face tort de post cu ciocolata si visine – click aici

  • Punem compozitia in tava pregatita in prealabil si o dam in cuptorul incins pentru 40-45 de minute. Testul cu scobitoarea este irelevant din cauza ca prajitura contine gem care la copt tot ramane moale. Puteti insa sa va dati foarte usor seama ca prajitura este gata observand momentul in care incepe sa se desprinda aluatul de pe margini.
  • Cand prajitura de post cu nuca si gem este coapta o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca dupa care o taiati patratele si doar le indepartati usor unele de altele.
  • Faceti o glazura folosind ciocolata rupta bucati, o lingurita mica de apa si una de ulei de cocos pe care le puneti intr-un vas pe baie de aburi si le amestecati pana cand se topeste ciocolata si se omogenizeaza compozitia.
  • Turnati pe deasupra, cat inca este calda, glazura astfel obtinuta ajutandu-va de o lingurita si lasand urme din loc in loc pe suprafata prajiturii. Daca doriti o glazurare a intregii suprafete mariti cantitatea de ciocolata. Eu am preferat varianta asta pentru ca cei mici nu prea au voie sa manance ciocolata dar totusi sunt doritori asa ca am facut acest compromis reducand cantitatea de ciocolata de pe suprafata prajiturii. Puteti de asemenea sa renuntati la ciocolata si sa presarati pe deasupra doar putin zahar pudra.

prajitura de post cu nuca si gem

Pofta buna sa aveti! 

Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!

Alte prajituri de post:

Prajitura cu morcov (click aici pentru reteta)

prajitura cu morcov

Negresa cu ciocolata, nuci si ceai de portocale (click aici pentru reteta)

negresa vegana

Cornulete de fragede cu nuca si gem (click aici pentru reteta)

cornulete fragede

Au incercat reteta:

Robert Badica

prajitura de post

Rusu Mihaelaprajitura de post


Spune si altora!
 2.7K     
2.7K
Shares
 
2.7K
Shares
 2.7K    
« Omleta cu ficat pentru copii mofturosi
Oua posate in sos de rosii (Shakshuka) »

Comments

  1. Anca Z says

    March 22, 2019 at 2:33 pm

    Ma pregatesc sa fac si eu prajitura :). Ma intrebam daca ar merge in forma de briose….

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 22, 2019 at 3:43 pm

      Da! Sigur ca da! Doar ca trebuie sa fiti atenta la cantitate. Sa fie o tava mai mare pentru briose. Nu imi dau seama cam cate ar iesi.

      Reply
  2. ALINA says

    March 17, 2018 at 9:06 pm

    Buna. Am incercat si prajitura si tortul si nu mi-au iesit. Par ca nu ar fi coapte desi le-am lasat peste o ora. Am urmat intocmai instructiunile, oare unde sa fie problema? Sa fie de la cuptor sau de la faina? Am mai incercat si alte retete de prajitura de post cu ulei si nu mi-au iesit, nu imi dau seama care sa fie problema. Imi puteti da un sfat va rog? Multumesc anticipat.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 19, 2018 at 8:38 am

      Imi pare rau :( Chiar nu stiu ce sa va spun… Sunteti prima care spune ca nu a iesit prajitura. Este o reteta cunoscuta si veche de cand ma stiu. Niciodata nu a dat gres si din ce feedback am primit nici altii nu au avut probleme.
      Nu cred sa fie faina…nu vad de ce..mai degraba cuptorul. Sau poate nu va place textura ei. Iese cumva mai uleioasa. Blatul la tort e unul umed si poate de aceeasi aveti impresia ca e necopt.
      Mai incercati sa mai adaugati putina faina in compozitie si poate o sa nu mai fie asa pufoasa.

      Reply
    • Anna says

      April 13, 2020 at 2:47 pm

      Super delicată ! Am făcut-o în formă de tort,ingredientele măsurate cu o căință mai mică. O să probez și cu fructe proaspete dată viitoare. Multumesc mult ! 😘♥️🤗

      Reply
      • Claudia Vasilache says

        April 13, 2020 at 4:16 pm

        Cu mare drag! Ma bucur ca v-a placut :)

        Reply
  3. Gabriela says

    November 22, 2017 at 11:37 am

    Arata foarte bine am facuto si eu azi si e delicioasa

    Reply
  4. Ioana Radu says

    September 14, 2017 at 6:49 pm

    Arata incredibil de delicios!! O sa o incerc si eu ♥

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 15, 2017 at 7:03 am

      Multumesc!

      Reply
  5. Antoaneta says

    June 14, 2017 at 4:36 pm

    Arata exceptional! Ce mi-a trebuit sa intru azi pe blogul tau si sa ma preling pe langa calculator?!??

    Reply
    • Claudia V says

      June 14, 2017 at 4:46 pm

      multumesc! Eu ma bucur ca ai trecut azi pe la mine ;)

      Reply
  6. Liliana Romașcanu says

    January 29, 2017 at 4:00 am

    Mulțumesc pentru orice rețetă de post, mai ales dulciurile sunt problematice pentru noi deoarece nepoata are intoleranță la produsele lactate de orice fel!

    Reply
    • Claudia V says

      January 29, 2017 at 7:22 am

      cu placere! Am sa incerc sa public mai multe retete de acest gen :) Sanatate nepoatei! :)

      Reply
  7. aurelia says

    October 6, 2016 at 4:00 pm

    Arata foarte bine prajitura am incercat-o si mi-a placut foate mult multumesc penru reteta

    Reply
    • Claudia V says

      October 6, 2016 at 4:46 pm

      Multumesc! Ma bucur ca iti place :)

      Reply
  8. Cristina Maria says

    March 18, 2016 at 2:26 pm

    Multumesc de reteta…foarte buna !!!!!

    Reply
    • Claudia V says

      March 18, 2016 at 4:37 pm

      Cu placere! Ma bucur ca ti-a placut! :)

      Reply
  9. Iuliana says

    March 12, 2015 at 7:36 am

    Ce bine arata prajitura ta! Eu n-am mai mesterit demult ceva dulce de post, cred ca ar fi cazul sa ma pun un pic pe treaba :))

    Reply
    • Claudia V says

      March 12, 2015 at 9:21 am

      Multumesc, Iuliana :)
      Da, chiar, ia sa mai faci si tu ceva dulce de post ca sa ma inspir de la tine ;)

      Reply
  10. Paula Gafitescu says

    March 11, 2015 at 7:29 pm

    Ce bine arata prajiturica! Sunt super prajiturile astea de post cu gem si cacao, nici nu s-ar zice ca nu au lapte/unt/oua. Te pup!

    Reply
    • Claudia V says

      March 12, 2015 at 6:18 am

      Multumesc, Paula! Da, asa e, sunt tare bune asa ca am sa mai incerc in postul asta desi ar fi fost mai bine sa nu le dau de gust :)))

      Reply

Trackbacks

  1. Chec de post cu mac - Lecturi si Arome says:
    April 6, 2022 at 4:50 pm

    […] și nu mai știi ce să pui alături de cafeaua de dimineață? Simplu, faci un chec de post sau o prajitură de post cu gem și ai rezolvat problema. De-a lungul timpul am tot testat, în timpul perioadelor de post de peste […]

    Reply
  2. Rețete de prăjituri DE POST delicioase și usor de făcut! - Lecturi si Arome says:
    November 19, 2020 at 11:03 am

    […] Prajitură de post cu nuca si gem – apasă AICI pentru rețetă […]

    Reply
  3. Chec de post cu vișine - Lecturi si Arome says:
    January 4, 2019 at 2:03 pm

    […] cu gem, cumva impropriu denumită ”negresă de post”. Ei bine, pornind de la acea rețetă de prăjitură de post cu gem, am încercat să fac un chec de post. Iar astăzi o să vă scriu rețeta pentru a o încerca și […]

    Reply
  4. Negresa de post cu nuca de cocos si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    March 21, 2018 at 5:32 pm

    […] Prajitura de post cu nuca si gem (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  5. Tort de post cu crema de ciocolata si visine - Lecturi si Arome says:
    June 19, 2017 at 1:38 pm

    […] Ai sa vezi imediat. Fac un blat care seamana putin cu cel de la prajitura de post cu nuca si gem (vezi aici reteta) si o crema topind pur si simplu ciocolata si combinand-o cu cateva visine. Insiropez putin, […]

    Reply
  6. 10 deserturi de post delicioase si usor de facut - Lecturi si Arome says:
    March 24, 2017 at 10:15 am

    […] Prajitura de post cu nuca si gem – vezi aici reteta […]

    Reply
  7. Placinta cu dovleac si nuca - Lecturi si Arome says:
    April 3, 2016 at 4:23 pm

    […] Prajitura de post cu nuca si gem (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  8. Salam de biscuiti cu rahat si stafide - Lecturi si Arome says:
    April 3, 2016 at 4:09 pm

    […] Prajitura de post cu nuca si gem (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  9. Negresa vegana cu ciocolata, nuci si ceai de portocale says:
    March 29, 2016 at 5:38 pm

    […] Prajitura de post cu nuca si gem – click aici pentru reteta […]

    Reply
  10. Prajitura cu morcov (de post) says:
    March 15, 2016 at 12:32 pm

    […] Prajitura de post cu nuca si gem (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  11. Salam de biscuiti de post - Lecturi si Arome says:
    March 16, 2015 at 6:27 pm

    […] Prajitura de post cu nuca si gem March 11, 2015 […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

March 2015
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316