Tort de post cu cremă de ciocolată
În perioada posturilor de peste an cred că toți cei ce vor să și țină aceste posturi au dificultăți în a alcătui un meniu festiv care să includă un tort de post. Adică să își serbeze ziua de naștere suflând în lumânarea de pe tort. Așa cum s-a întâmplat și în cazul zilei de naștere a băiețelului meu.
Și mă refer aici la un tort de post care să NU fie făcut cu o cremă ce conține margarină ci la unul cu ingrediente ceva mai sănătoase. Știu că mulți dintre voi folosesc margarina ca și înlocuitor al untului în post însă eu una o evit să o folosesc la gătit în general.
Margarina este destul de controversată și nici nu îmi place gustul ei. Așa că prefer alternative, sper, mult mai sănătoase. În acest tort am folosit ulei vegetal pentru blat și unt de cocos pentru cremă. De asemenea un lapte de orez de la SanoVita care mi s-a părut foarte potrivit pentru asta
Așa că varianta acestui tort de post cu cremă de ciocolată mi se pare una ideală atunci când în aceste perioade ai nevoie de un astfel de desert cu care să serbezi fie ziua de naștere, fie pe cea a numelui.
Te invit sa te inscrii si in grupul de Facebook ”Lecturi si Arome”
locul in care facem schimb de retete, de sfaturi si idei de gatit si nu numai
– apasa AICI sau pe poza de mai jos ca sa te inscrii –
Evident că rețeta prinde bine și celor care au un stil de viață vegan, adică nu consumă tot timpul anului produse de origine animală. Motiv pentru care am adăugat în titlul și denumirea de tort vegan de ciocolată.
Practic, dacă urmăriți deja blogul, adică dacă sunteți abonați ca să primiți rețetele pe mail sau dacă urmăriți activitatea de pe pagina de Facebook sau Instagram știți deja cum se face pentru că am publicat separat reteța de blat de tort de post și pe cea de ganache vegan de ciocolată.
Dacă putem totul ”cap la cap” tortul e ca și făcut citind doar rețetele separate, publicate până acum. Mai lipsește un singur element sau mai bine zis ingredient: gemul. Și evident, decorurile.
Dar haideți s-o luăm de la început și să vedem cum se face un tort de post cu ciocolată sau altfel spus un tort vegan de ciocolată.
- - pentru blatul de tort
- 220 de făină albă de grâu
- 300 ml de apă
- 3 lingurițe de cafea de cicoare (eu am folosit de la Solaris)
- 100 grame de zahăr
- 75 ml de ulei de floarea soarelui
- 20 grame de cacao
- 50 grame de gem de prune
- 1 linguriță cu oțet
- 1 linguriță cu praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de esență de vanilie
- - pentru crema gaanche de post
- 250 grame de ciocolată neagră
- 150 ml de lapte de orez
- 50 grame de ulei de cocos (topit)
- 100 grame de zahăr pudră
- o linguriță de esență de vanilie
Mod de preparare pentru tort de post cu cremă de ciocolată
- Vom începe prin a prepara blatul de tort așa încât acesta să se răcească cât vom face crema. De asemenea se poate face și crema cu o zi înainte și păstra la frigider până a doua zi când vom asambla tortul.
- Pentru a face blatul vom pregăti mai întâi tava și vom aprinde focul în cuptor, după care procedăm cum am descris pe larg în rețeta de blat de tort de post (vegan) – VEZI AICI.
- Cât blatul e la răcit ne ocupăm de crema ganache de ciocolată pe care o vom face într-un fel asemănător cu cel al clasicei creme ganache doar că vom folosi, în loc de smântână un lapte vegetal.
- Punem laptele de orez într-o crăticioară și îl încălzim până la punctul de fierbere.
- Rupem ciocolata bucăți și o adăugăm în laptele cald în așa fel încât s-o acopere.
- Lăsăm 5 minute să se topească fără să amestecăm.
- După trecerea timpului amestecăm energic până la omogenizare.
- Adăugăm și untul de cocos topit, acoperim și lăsăm 10 minute să se întărească
- După trecerea timpului adăugăm zahărul pudră și mixăm cu ajutorul mixerului cam 10 minute.
- Acoperim și dăm la rece pentru aproximativ 30 de minute după care mixăm iar până când obținem o cremă mai aerată și mai deschisă la culoare.
Vezi mai jos si cum se face negresa de post cu nuca si gem!
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu!
- Acoperim iar și dăm la rece până în momentul în care folosim crema.
- După ce facem crema și blatul de tort este rece îl vom tăia pe orizontală în 3 sau 3 felii, în funcție de îndemânarea fiecăruia. Notă: Blatul este umed și nu necesită a fi însiropat!
- Punem partea de jos a blatului pe un platou, ungem cu puțin gem acrișor (eu am folosit un gem de măceșe), adăugăm apoi o parte din cremă folosindu-ne de un poș și punând crema din loc în loc, pe toată suprafața.
- Întindem puțin cu ajutorul unui cuțit sau a unei spatule speciale după care vom presa ușor cu cealaltă parte/felie din blat.
- În funcție de câte felii am reușit să tăiem blatul facem și împărțirea cremei având grijă să păstrăm o parte și pentru a îmbrăca tortul pe din afară.
- Repetăm operațiunea până când vom termina de asamblat tortul după care punem restul de cremă și o întindem bine peste tort, de jur împrejur, nivelând și creând mici ”valuri” cu ajutorul spatulei.
- Decorăm în funcție de gusturi și îndemânare cu decoruri diferite. Eu am folosit niste jeleuri sub forma de zmeura (dorința baiețelului meu), presărând din loc în loc și decoruri din zahăr de la Dr. Oetker.
- Dăm tortul la rece până în momentul servirii după care îl tăiem felii și îl savurăm cu mare poftă.
Acest tort, deși de post/vegan este unul foarte gustos. Musafirii mei, care l-au gustat eu spus chiar că este unul dintre cele mai bune torturi făcute de mine, ceea ce m-a bucurat foarte mult.
Eu zic să îi dați o șansă chiar dacă nu are în compoziție lapte, ouă, smântână și alte ingrediente sofisticate ci doar ingrediente de origine vegetală însă de calitate, cum ar fi laptele de orez sau untul de cocos.
Abia aștept să încercați rețeta și să îmi spuneți într-un comentariu cum vi s-a părut!
Să aveți spor la gătit și multă poftă la tort de post cu ciocolată neagră!
Mădălina says
Se poate face și cu alt fel de lapte vegetal?Mulțumesc.
Claudia Vasilache says
da, sigur ca se poate :)
Maria says
Delicios
Maria says
Foarte bun tortul și ușor de făcut. E a treia oara când îl fac și ma surprinde plăcut de fiecare dată.
Multumim,
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! <3 Ma bucur ca v-a placut cum a iesit :)
Mihaela says
Folositi incorect termenul “vegan” in o gramada de texte. Vegan inseamna sa NU TRATEZI TERMIC (sau pana la maxim 40 grade, considerata temperatura maxima a corpului uman) legumele sau fructele, orice este natural!
Retetele dvs. Sunt vegetariene!
Sunt curioasa sa vad daca imi publicati comentariile.
Frumos site-ul. Imi doresc sa incerc retetele!
Toate cele bune,
M
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru aprecieri si abia astept impresiile dupa ce incercati retetele.
De ce sa nu va public comentariul? Fiecare are dreptul la opinie. :)
Din ce stiu eu zic ca mai degraba, cu tot respectul, dumneavoastra faceti confuzie intre termeni.
Vegan inseamna fara ingrediente de origine animala.
Raw vegan inseamna fara ingrediente de origine animala si in plus… nepreparate termic sau pana la un 40 de grade ca sa nu distruga vitaminele.
Adica exact ce sustineti dumneavoastra in comentariu. Eu asa stiu. Altfel ce de ce ar mai fi fost inventat termenul de raw vegan?!
Vegetarian inseamna ca NU au ingrediente de origine animală cum e carnea dar POT avea lactate si oua. Aici e si impartita categoria pentru ca sunt vegetarieni care mananca si peste de exemplu. E o discutie lunga pe acest subiect :)
Toate cele bune si dumneavoastra!