• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 8, 2018 · 18 Comments

Tort de post cu cremă de ciocolată (tort vegan de ciocolată)

De post (vegan)· Torturi

Spune si altora!
 672     
672
Shares

Tort de post cu cremă de ciocolată 

În perioada posturilor de peste an cred că toți cei ce vor să și țină aceste posturi au dificultăți în a alcătui un meniu festiv care să includă un tort de post. Adică să își serbeze ziua de naștere suflând în lumânarea de pe tort. Așa cum s-a întâmplat și în cazul zilei de naștere a băiețelului meu.

Și mă refer aici la un tort de post care să NU fie făcut cu o cremă ce conține margarină ci la unul cu ingrediente ceva mai sănătoase. Știu că mulți dintre voi folosesc margarina ca și înlocuitor al untului în post însă eu una o evit să o folosesc la gătit în general.tort de post cu cremă de ciocolată

Margarina este destul de controversată și nici nu îmi place gustul ei. Așa că prefer alternative, sper, mult mai sănătoase. În acest tort am folosit ulei vegetal pentru blat și unt de cocos pentru cremă. De asemenea un lapte de orez de la SanoVita care mi s-a părut foarte potrivit pentru asta

Așa că varianta acestui tort de post cu cremă de ciocolată mi se pare una ideală atunci când în aceste perioade ai nevoie de un astfel de desert cu care să serbezi fie ziua de naștere, fie pe cea a numelui.

Te invit sa te inscrii si in grupul de Facebook ”Lecturi si Arome”
locul in care facem schimb de retete, de sfaturi si idei de gatit si nu numai
– apasa AICI sau pe poza de mai jos ca sa te inscrii –

grup Facebook

Evident că rețeta prinde bine și celor care au un stil de viață vegan, adică nu consumă tot timpul anului produse de origine animală. Motiv pentru care am adăugat în titlul și denumirea de tort vegan de ciocolată.

Practic, dacă urmăriți deja blogul, adică dacă sunteți abonați ca să primiți rețetele pe mail sau dacă urmăriți activitatea de pe pagina de Facebook sau Instagram știți deja cum se face pentru că am publicat separat reteța de blat de tort de post și pe cea de ganache vegan de ciocolată.tort de post cu ciocolată neagră

Dacă putem totul ”cap la cap” tortul e ca și făcut citind doar rețetele separate, publicate până acum. Mai lipsește un singur element sau mai bine zis ingredient: gemul. Și evident, decorurile.

Dar haideți s-o luăm de la început și să vedem cum se face un tort de post cu ciocolată sau altfel spus un tort vegan de ciocolată.

5.0 from 2 reviews
Tort de post cu cremă de ciocolată (tort vegan de ciocolată)
 
Save Print
Prep time
30 mins
Cook time
40 mins
Total time
1 hour 10 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert de post
Cuisine: Romaneasca
Serves: 6 portii
Ingrediente
  • - pentru blatul de tort
  • 220 de făină albă de grâu
  • 300 ml de apă
  • 3 lingurițe de cafea de cicoare (eu am folosit de la Solaris)
  • 100 grame de zahăr
  • 75 ml de ulei de floarea soarelui
  • 20 grame de cacao
  • 50 grame de gem de prune
  • 1 linguriță cu oțet
  • 1 linguriță cu praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • - pentru crema gaanche de post
  • 250 grame de ciocolată neagră
  • 150 ml de lapte de orez
  • 50 grame de ulei de cocos (topit)
  • 100 grame de zahăr pudră
  • o linguriță de esență de vanilie
3.5.3251

Mod de preparare pentru tort de post cu cremă de ciocolată

  • Vom începe prin a prepara blatul de tort așa încât acesta să se răcească cât vom face crema. De asemenea se poate face și crema cu o zi înainte și păstra la frigider până a doua zi când vom asambla tortul.
  • Pentru a face blatul vom pregăti mai întâi tava și vom aprinde focul în cuptor, după care procedăm cum am descris pe larg în rețeta de blat de tort de post (vegan) – VEZI AICI.
  • Cât blatul e la răcit ne ocupăm de crema ganache de ciocolată pe care o vom face într-un fel asemănător cu cel al clasicei creme ganache doar că vom folosi, în loc de smântână un lapte vegetal.
  • Punem laptele de orez într-o crăticioară și îl încălzim până la punctul de fierbere.
  • Rupem ciocolata bucăți și o adăugăm în laptele cald în așa fel încât s-o acopere.
  • Lăsăm 5 minute să se topească fără să amestecăm.
  • După trecerea timpului  amestecăm energic până la omogenizare.
  • Adăugăm și untul de cocos topit, acoperim și lăsăm 10 minute să se întărească
  • După trecerea timpului adăugăm zahărul pudră și mixăm cu ajutorul mixerului cam 10 minute.
  • Acoperim și dăm la rece pentru aproximativ 30 de minute după care mixăm iar până când obținem o cremă mai aerată și mai deschisă la culoare.

Vezi mai jos si cum se face negresa de post cu nuca si gem!
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu!

  • Acoperim iar și dăm la rece până în momentul în care folosim crema.
  • După ce facem crema și blatul de tort este rece îl vom tăia pe orizontală în 3 sau 3 felii, în funcție de îndemânarea fiecăruia. Notă: Blatul este umed și nu necesită a fi însiropat!
  • Punem partea de jos a blatului pe un platou, ungem cu puțin gem acrișor (eu am folosit un gem de măceșe), adăugăm apoi o parte din cremă folosindu-ne de un poș și punând crema din loc în loc, pe toată suprafața.
  • Întindem puțin cu ajutorul unui cuțit sau a unei spatule speciale după care vom presa ușor cu cealaltă parte/felie din blat.
  • În funcție de câte felii am reușit să tăiem blatul facem și împărțirea cremei având grijă să păstrăm o parte și pentru a îmbrăca tortul pe din afară.tort vegan de ciocolata
  • Repetăm operațiunea până când vom termina de asamblat tortul după care punem restul de cremă și o întindem bine peste tort, de jur împrejur, nivelând și creând mici ”valuri” cu ajutorul spatulei.
  • Decorăm în funcție de gusturi și îndemânare cu decoruri diferite. Eu am folosit niste jeleuri sub forma de zmeura (dorința baiețelului meu), presărând din loc în loc și decoruri din zahăr de la Dr. Oetker.
  • Dăm tortul la rece până în momentul servirii după care îl tăiem felii și îl savurăm cu mare poftă.

Acest tort, deși de post/vegan este unul foarte gustos. Musafirii mei, care l-au gustat eu spus chiar că este unul dintre cele mai bune torturi făcute de mine, ceea ce m-a bucurat foarte mult.

Eu zic să îi dați o șansă chiar dacă nu are în compoziție lapte, ouă, smântână și alte ingrediente sofisticate ci doar ingrediente de origine vegetală însă de calitate, cum ar fi laptele de orez sau untul de cocos.

Abia aștept să încercați rețeta și să îmi spuneți într-un comentariu cum vi s-a părut!

Să aveți spor la gătit și multă poftă la tort de post cu ciocolată neagră!


Spune si altora!
 672     
672
Shares
 
672
Shares
 672    
« Ganache vegan cu ciocolată neagră (de post)
Pate de post cu ciuperci și nuci »

Comments

  1. Geanina says

    April 10, 2025 at 4:27 pm

    Super crema, super blatul, deși s a cam crăpat. Vă mulțumesc, m ați scos dintr-un impas pe mâine. Sărbători cu liniște și bucurii!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 21, 2025 at 7:26 pm

      Cu drag! Ma bucur ca am putut sa va ajut! Sarbatori cu bucurie! :)

      Reply
  2. Anca Voicu says

    March 19, 2025 at 5:27 pm

    Reteta este minunata. Mulțumesc!
    Din păcate, aveți prea multe reclame pe pagina, lucru care face foarte greu de parcurs lectura rețetei.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 25, 2025 at 8:25 pm

      cu drag! <3 Imi cer scuze pentru disconfort. O sa incerc sa remediez problema.

      Reply
  3. Mădălina says

    November 18, 2021 at 8:32 am

    Se poate face și cu alt fel de lapte vegetal?Mulțumesc.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      November 18, 2021 at 8:35 am

      da, sigur ca se poate :)

      Reply
  4. Maria says

    October 5, 2019 at 10:29 am

    Delicios

    Reply
  5. Maria says

    October 5, 2019 at 10:28 am

    Foarte bun tortul și ușor de făcut. E a treia oara când îl fac și ma surprinde plăcut de fiecare dată.
    Multumim,

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 5, 2019 at 5:13 pm

      Cu mare drag! <3 Ma bucur ca v-a placut cum a iesit :)

      Reply
  6. Mihaela says

    April 19, 2018 at 10:42 am

    Folositi incorect termenul “vegan” in o gramada de texte. Vegan inseamna sa NU TRATEZI TERMIC (sau pana la maxim 40 grade, considerata temperatura maxima a corpului uman) legumele sau fructele, orice este natural!

    Retetele dvs. Sunt vegetariene!

    Sunt curioasa sa vad daca imi publicati comentariile.

    Frumos site-ul. Imi doresc sa incerc retetele!

    Toate cele bune,
    M

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 19, 2018 at 10:51 am

      Multumesc pentru aprecieri si abia astept impresiile dupa ce incercati retetele.
      De ce sa nu va public comentariul? Fiecare are dreptul la opinie. :)
      Din ce stiu eu zic ca mai degraba, cu tot respectul, dumneavoastra faceti confuzie intre termeni.
      Vegan inseamna fara ingrediente de origine animala.
      Raw vegan inseamna fara ingrediente de origine animala si in plus… nepreparate termic sau pana la un 40 de grade ca sa nu distruga vitaminele.
      Adica exact ce sustineti dumneavoastra in comentariu. Eu asa stiu. Altfel ce de ce ar mai fi fost inventat termenul de raw vegan?!
      Vegetarian inseamna ca NU au ingrediente de origine animală cum e carnea dar POT avea lactate si oua. Aici e si impartita categoria pentru ca sunt vegetarieni care mananca si peste de exemplu. E o discutie lunga pe acest subiect :)
      Toate cele bune si dumneavoastra!

      Reply

Trackbacks

  1. Tort de biscuiți cu ciocolată neagră - Lecturi si Arome says:
    March 1, 2022 at 8:48 pm

    […] tort de post cu cremă de ciocolată […]

    Reply
  2. Rețete de prăjituri DE POST delicioase și usor de făcut! - Lecturi si Arome says:
    November 19, 2020 at 11:06 am

    […] Tort de post cu cremă ganache de ciocolată – apasă AICI pentru rețetă […]

    Reply
  3. Cele mai bune 40 de rețete de post. Aperitive, deserturi și mâncăruri ușor de făcut! - Lecturi si Arome says:
    July 31, 2020 at 5:38 pm

    […] Tort vegan cu cremă ganache de ciocolată – (click pe denumire pentru a afla rețeta) […]

    Reply
  4. Cupcakes vegan cu crema de caju și matcha - Lecturi si Arome says:
    April 4, 2019 at 9:50 am

    […] dacă știu o cremă de post (vegan) dar care să nu fie cu ciocolată. Pusesem pe Facebook tortul de post cu cremă de ciocolată și persoana respectivă ar fi vrut să-l facă doar că nu dorea, din diferite motive să aibă […]

    Reply
  5. Blat de tort de post (vegan) - Lecturi si Arome says:
    March 22, 2019 at 4:58 pm

    […] Iată, în poza de mai jos și cum arată tortul de post pregătit cu acest blat de tort de post. Rețeta lui o puteți găsi aici. […]

    Reply
  6. Ganache vegan cu ciocolată neagră (de post) - Lecturi si Arome says:
    March 22, 2019 at 12:34 pm

    […] AICI tortul de post făcut cu această […]

    Reply
  7. Chec de post cu vișine - Lecturi si Arome says:
    December 4, 2018 at 6:51 pm

    […] publicat pe blog rețeta unui tort de post foarte lăudat de musafirii care l-au degustat. Aveți AICI […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

March 2018
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316