• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 22, 2018 · 6 Comments

Sarmale de post cu ciuperci în foi de varză

De post (vegan)· Feluri de baza

Spune si altora!
 15     
15
Shares

Sarmale de post cu ciuperci în foi de varză

Rețeta asta de sarmale de post cu ciuperci în foi de varză o am în sertărașul cu rețete a blogului încă de înainte de Crăciun. Adică, în postul Crăciunului am pregăti de câteva ori aceste gustoase sarmale de post.

Dar așa de bune mai erau încât nu am reușit să fac o poză ca să pun rețeta pe site decât spre finalul perioadei de post. Și atunci chiar că nu am mai stat să scriu rețeta pentru că toata lumea se gândea la prăjituri, torturi și mâncăruri tradiționale din carne de porc.sarmale de post cu ciuperci în foi de varză

Țin minte că am fost cu băiețelul meu la un spectacol pe care l-a avut cu trupa de dans și când ne-am întors acasă am oprit la Selgros ca să facem cumpărăturile pentru sărbători și am mai luat și o jumătate de kilogram de ciuperci hotărâtă fiind să mai fac o tură de sarmale cu ciuperci în foi de varză acră special ca să pot poza și pune rețeta pe blog.

Acum perioada sărbătorilor a trecut, noi ne-am cam săturat de atâta carne și ar fi timpul să schimbăm meniul. Să gătim, deci sarmale de post cu ciuperci în frunze de varză în loc de tradiționalele sarmale cu carne.

Sarmale de post cu ciuperci în foi de varză
 
Save Print
Prep time
30 mins
Cook time
1 hour 30 mins
Total time
2 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de baza
Cuisine: Romanească
Serves: o portie
Ingrediente
  • 500 grame de ciuperci
  • 150 grame de țelină
  • 200 grame de morcov
  • 200 grame de ceapă
  • 150 grame de cartofi
  • 150 grame de orez
  • 200 ml de bulion
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri de pesmet
  • o legătură de pătrunjel
  • sare, piper, cimbru după gust
  • o varză murată (sau dulce)
3.5.3229

Mod de preparare pentru sarmale de post cu ciuperci în foi de varză

  • Punem orezul în apă călduță cât să-l cuprindă și-l lăsăm la hidratat o oră.
  • Între timp spălăm legumele și le curățăm. Tăiem ceapa și ciupercile mărunt iar morcovul și cartofii îi dăm pe răzătoarea mică.
  • Punem 50 de grame de ulei într-o tigaie, îl încâlzim și adăugăm ceapa și morcovul. Lăsăm la călit câteva minute după care adăugăm cartofii și mai gătim alte 2-3 minute.
  • În altă tigaie încălzim restul de ulei, adăugăm ciupercile tăiate și le gătim până când scade zeama lăsată de ele. Nota! Am călit separat ciupercile deoarece acestea lasă zeama!
  • Punem ciupercile gătite peste legumele călite, adăugăm bulionul și lăsăm 5 minute să se gătească împreună după care dăm de pe foc.
  • Adăugăm orezul scurs, pesmetul, pătrunjelul, sare și piper după gust. Opțional putem adăuga și puțin cimbru. Amestecăm și lăsăm să se răcească.  Atentie! Puneți sare cu măsură. Foile de la varza murată sunt și ele sărate!!!!sarmale de post
  • Între timp pregătim varza murată: o desfacem și o punem la desărat, mai mult sau mai puțin în funcție de cât de sărată este și de gusturile tale.
  • dăm cotoarele deoparte și frunzele le stoarcem de apă și, în funcție de mărimea lor le umplem ca atare sau le rupem mai îmtâi și apoi le umplem.
  • Așezăm o cantitate mică de compoziție pe frunză și rulăm sub formă de sărmăluță
  • Cotoarele și varza care rămân în plus le tocăm mai mărunt și le punem pe fundul unui vas încăpător și începem să așezăm sarmalele, fie culcate, fie în picioare, de jur împrejurul pereților vasului.
  • Pe deasupra se poate pune iarăși varză tocată sau doar 2-3 frunze cât să acopere sarmalele.
  • Turnăm apă cât să cuprindă sarmalele și punem vasul pe foc. Apa pe care o puneți la sarmale o puteți combina cu bulion dacă vă plac puțin mai acrișoare. De asemenea mai puteți folosi și borș de putină în loc sau în combinație cu apa.
  • Lăsăm cât să înceapă să fiarbă, dăm un clocot timp de 5 minute după care băgăm vasul la cuptor la temperatură mic (150 de grade) pentru aproximativ 1 oră și ceva, în funcție de cât de repede se gătește frunza de varză.
  • Le servim, evident, cu mămăliguță caldă alături.

Să aveți poftă la sarmale de post cu ciuperci învelite în frunză de varză!


Spune si altora!
 15     
15
Shares
 
15
Shares
 15    
« Blat de tort Genoise (cu ouă întregi)
Tort cu cremă de mascarpone și matcha »

Comments

  1. Dana says

    February 1, 2019 at 8:56 pm

    Buna, credeti ca as putea omite ciupercile? Fetei nu i plac… Multumesc ☺️

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 2, 2019 at 12:24 pm

      Da! Puteti sa le dati deoparte sau, evenutual sa le pasati mai bine ca sa nu se simta.
      Pe site mai gasiti si sarmale de post cu nuci. Poate ii plac asa :)
      https://lecturisiarome.ro/2018/04/sarmale-de-post-cu-miez-de-nuca/

      Reply
  2. Dragomir Cristina says

    January 23, 2018 at 2:07 pm

    reteta mea de sarmale de post este oarecum asemantoare. Ce nu am pus eu niciodata? Cartof. Nu stiam ca se pune. Bine, depinde si de gust. Nici telina prea multa nu imi place, s-o zic drept. Hai ca fac si eu vineri, cand tine toata casa post.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 23, 2018 at 4:48 pm

      Asta e ”inventia” mamei mele. Ma rog, nu cred ca a inventat ea roata dar vreau sa zic ca de la mama stiu reteta ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Rețete de mâncare de post delicioase și ușor de făcut - Lecturi si Arome says:
    March 15, 2021 at 9:09 am

    […] Sarmale de post cu ciuperci, in foi de varză –  vezi aici rețeta […]

    Reply
  2. Drob cu ciuperci și cașcaval - Lecturi si Arome says:
    April 11, 2020 at 11:49 am

    […] din cele brune m-am gândit că nu ar strica să fac din jumătate de kilogram niște sărmăluțe (ca acestea de aici) și din cealaltă să încerc un drob cu ciuperci și […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

January 2018
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« Dec   Feb »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316