613 - 613Shares
Pate de post cu ciuperci și nuci
Cine spune că nu se poate mânca gustos în post? Sau dacă vrei să ai un regim de viată vegan. Ei bine, te asigur că dacă încerci acest pate de post cu ciuperci și nuci te vei răzgândi.
Am făcut acest pate de post cu ciuperci și nuci pentru masa festivă din ziua în care am serbat cea de a 7-a aniversare a fiului meu. Cum a căzut în post și invitații țineau postul am făcut un meni de post pe care o să vi-l spun și vouă în curând, după ce reușesc să public toate rețetele noi.
Ei bine, când invitații au văzut prima dată acest pate de post cu ciuperci și nuci au crezut ca e un pate cu carne, cum este acesta din ficat de pui. Într-adevăr seamănă foarte bine la aspect, mai ales prin culoare. Iar gustul… nici nu mai vorbesc. Nici nu spui că e o mâncare de post!
Și unde mai pui că nici nu e greu de făcut și nici nu ajunge scumpe. O jumătate de kilogram de ciuperci o găsești uneori în ofertă și la 4 lei, o mână de nuci poate o mai ai de la o rudă care stă la țară iar restul ingredientelor, care mai sunt și ele puține la fel sunt ieftine.
Alte rețete de pate vegetal găsești AICI
Eu am folosit ulei de floarea soarelui de la Solaris dar cred că la fel de bine se poate folosi și un ulei de măsline. Poate îi va da o ușoară aromă de măsline dar ciupercile și măslinele sunt prieten bune așa că nu văd de ce nu ar merge împreună.
Iată ce îți trebuie și cum se face un pate de post cu ciuperci și nuci:
- 500 grame de ciuperci
- o ceapă
- 3 linguri de ulei (eu am folosit de floarea soarelui de la Solaris)
- 100 grame de nuci
- 1-2 căței de usturoi
- sare, piper după gust
Mod de preparare pentru pate de post cu ciuperci și nuci
- Curățăm ciupercile folosind rapid un jet de apă după care le tăiem mărunt.
- Curățăm ceapa și o tocăm cât mai mic.
- Încingem două linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă și adăugăm ceapa. Lăsăm să se gătească 1-2 minute după care adăugăm ciupercile.
- La gătire ciupercile vor lăsa zeamă așa că gătim totul la foc mic până când scade toată zeama. Durează cam un sfert de oră.
- După ce zeama a scăzut dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Între timp tăiem nucile bucăți mai mici, presărăm puțină sare peste ele și le punem într-o tigaie să se rumenească puțin și să elibereze aroma. Atentie să nu se ardă! Nucile se ard foarte repede!
Vezi AICI și varianta cu anșoa
- Când sunt gata și nucile le dăm deoparte și le lăsăm și pe ele să se răcească puțin.
- Punem în vasul blenderului compoziția de ciuperci și nucile tocate.
- Adăugăm usturoiul curățat și tăiat mărunt și transformăm totul într-o pastă. Dacă trage greu blenderul pasăm pe etape sau jumătate din cantitate și mai putem adăuga puțin ulei.
- La final asezonăm cu sare și piper sau alte condimente dorite, după gust.
- Dăm pate-ul la frigider până în momentul servirii.
- Îl putem servi ca și aperitiv, pe felii de pâine sau, de ce nu, felii de castravete.
Să aveți poftă la pate de post cu ciuperci și nuci!
613 - 613Shares
- 613Shares
613
Cred ca e super bun, trebuie sa-l incerc si eu :)
Noua ne-a placut si a mai fost incercat si de altii, la fel, cu succes :) Astept impresii!
Foarte gustos. Am pus și jumătate de avocado. Mulțumim pentru rețetă!
Cu placere! Si multumesc pentru idee! Am sa incerc si eu cu avocado :)