Pate de post cu ciuperci și nuci. Pate vegan făcut din ciuperci și nucă. Rețetă de pate de post rapidă și ușor de făcut.
Cine spune că nu se poate mânca gustos în post? Sau dacă vrei să ai un regim de viată vegan. Ei bine, te asigur că dacă încerci acest pate de post te vei răzgândi și vei dori să-l prepari și în afara perioadelor de post.
Am făcut acest pate de post cu ciuperci și nuci pentru masa festivă din ziua în care am serbat cea de a 7-a aniversare a fiului meu. Cum a căzut în post și invitații țineau postul am făcut un meniu de post pe care îl puteți vedea dând click AICI și în care a fost inclus și acest pate de post cu ciuperci și nucă.
Ei bine, când invitații au văzut prima dată acest pate de post cu ciuperci și nuci au crezut ca e un pate cu carne, cum este acesta din ficat de pui. Într-adevăr seamănă foarte bine la aspect, mai ales prin culoare. Iar gustul… nici nu mai vorbesc. Nici nu spui că e o mâncare de post!
Și unde mai pui că nici nu e greu de făcut și nici nu ajunge scumpe. O jumătate de kilogram de ciuperci o găsești uneori în ofertă și la 4 lei, o mână de nuci poate o mai ai de la o rudă care stă la țară iar restul ingredientelor, care mai sunt și ele puține la fel sunt ieftine.
Alte rețete de pate vegetal găsești AICI
Eu am folosit ulei de floarea soarelui de la Solaris dar cred că la fel de bine se poate folosi și un ulei de măsline. Poate îi va da o ușoară aromă de măsline dar ciupercile și măslinele sunt prieten bune așa că nu văd de ce nu ar merge împreună.
Iată ce îți trebuie și cum se face acest pate de post :
- 500 grame de ciuperci
- o ceapă
- 3 linguri de ulei (eu am folosit de floarea soarelui de la Solaris)
- 100 grame de nuci
- 1-2 căței de usturoi
- sare, piper după gust
Mod de preparare pentru pate de post cu ciuperci și nuci
- Curățăm ciupercile folosind rapid un jet de apă după care le tăiem mărunt.
- Curățăm ceapa și o tocăm cât mai mic.
- Încingem două linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă și adăugăm ceapa. Lăsăm să se gătească 1-2 minute după care adăugăm ciupercile.
- La gătire ciupercile vor lăsa zeamă așa că gătim totul la foc mic până când scade toată zeama. Durează cam un sfert de oră.
- După ce zeama a scăzut dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Între timp tăiem nucile bucăți mai mici, presărăm puțină sare peste ele și le punem într-o tigaie să se rumenească puțin și să elibereze aroma. Atentie să nu se ardă! Nucile se ard foarte repede!
Vezi AICI și varianta cu anșoa
- Când sunt gata și nucile le dăm deoparte și le lăsăm și pe ele să se răcească puțin.
- Punem în vasul blenderului compoziția de ciuperci și nucile tocate.
- Adăugăm usturoiul curățat și tăiat mărunt și transformăm totul într-o pastă. Dacă trage greu blenderul pasăm pe etape sau jumătate din cantitate și mai putem adăuga puțin ulei.
- La final asezonăm cu sare și piper sau alte condimente dorite, după gust.
- Dăm pate-ul la frigider până în momentul servirii.
- Îl putem servi ca și aperitiv, pe felii de pâine sau, de ce nu, felii de castravete.
Să aveți poftă la pate de post cu ciuperci și nuci!
Ioana says
Bună! Se poate omite călirea cepei? Adică să se facă fără ceapa gătită deloc? Mulțumesc
Claudia Vasilache says
Ioana, cred ca da, insa nu va mai avea acelasi gust si va fi nevoie sa il consumi mai repede.
Mona Onofrei says
Fara blender se poate. Folositi o masina de tocat. Adaugati la aceasta reteta 300 g fasole fiarta de la conserva. Nu va fi o textura fina de pate dar e delicios si asa.
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru sugestie :) Am sa incerc si varianta asta.
Lupu Liviu says
Absolut delicios. Am pastrat proportiile, dar am adaugat un pahar de Sauvignon blanc la calit ciupercile. Felicitari autorilor retetei!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ma bucur ca v-a placut! Buna idee sa adaugati vin la calit ciupercile. Ii da pateului o aroma aparte la final, sunt sigura de asta :)
Elisabeta Luscan says
Se poate face și vulcanii ciuperci din conservă?
Claudia Vasilache says
Nu stiu ce sa va spun! Nu am incercat si cu astfel de ciuperci dar posibil sa se poata daca le scurgeti foarte bine.
Oana says
Cred ca e super bun, trebuie sa-l incerc si eu :)
Claudia Vasilache says
Noua ne-a placut si a mai fost incercat si de altii, la fel, cu succes :) Astept impresii!
Irina says
Foarte gustos. Am pus și jumătate de avocado. Mulțumim pentru rețetă!
Claudia Vasilache says
Cu placere! Si multumesc pentru idee! Am sa incerc si eu cu avocado :)
Oana says
Fara blender se poate? Multumesc de reteta,
Claudia Vasilache says
Cu drag! Din pacate fara un blender, robot, mini tocator nu prea aveti cum sa pasati ciupercile si nucile atat de fin incat sa aiba textura unui pate….