Tema de astazi: retete arabesti. Reteta gatita: chiftelute de naut adica falafel. Motivul alegerii… dar sa termin cu tonul glumet si sa va spun ca, dupa o mica perioada de pauza vom continua impreuna periplul nostru gastronomic inceput anul trecut la invitatia fetelor de la Savori Urbane de a lua parte la proiectul initial de ele, ”The Food Connection” la care participa 24 de bloggeri culinari indragiti de voi.
Este vorba, va reamintesc, despre o calatorie virtuala in jurul lumii, in 24 de bucatarii ale lumii mai exact, iar bloggeri culinari participanti la provocare gatesc o reteta specifica bucatariei din luna respectiva. Luna aceasta am ajuns, dupa o mica pauza (deh… vacantele.. :) ) la bucataria araba, a carei colectie de retete o veti gasi pe blog la Cristina (Diva in Bucatarie). Si alaturi de colectia de retete arabesti veti gasi si mai multe informatii despre aceasta bucatarie a lumii asa ca nu voi mai insista eu acum pe acest subiect.
Va aduc doar aminte ca am fost deja in Germania, tarile scandinavice si baltice, Turcia, Mexic, Polonia, Rusia, Spania, China iar acum poposim, cu aceasta reteta de chiftelute de naut (falafel), in bucataria araba.
Aceste chiftelute de naut sunt des intalnite in tarile arabe. De exemplu in Egipt, Palestina si Israel sunt considerate preparat national insa sunt des intalnite si in bucataria din nordul Africii. Reteta de chiftelute de naut este de asemenea una dintre cele mai cautate retete vegetariene, nautul reprezentand o buna alternativa pentru a inlocui carnea din meniul zilnic, fiind de multe ori folosita si pentru a face burgeri vegani.
In mod traditional se fac din bob sau naut ori o combinatie intre cele doua iar ceapa, usturoiul, chimenul, coriandrul sunt condimentele care dau gust acestor atat de delicioase chiftelute. In mod normal se fac din bob sau naut nefiert ci doar inmuiat peste noapte in apa cu bicarbonat, apoi pasta rezultata din zdrobire si inglobarea condimentelor se prajeste in baie de ulei. Pot fi insa si coapte in cuptor. Au forma rotunda ca de mingiuta insa se pot pregati si sub forma plata.
Eu am preferat pentru astazi sa incerc varianta cu naut din conserva, sa le dau forma de chiftelute ca pe la noi, adica plate si sa le prajesc in ulei. O sa incerc si varianta la cuptor si o sa fac un update la aceasta postare ca sa va spun cum au iesit si asa. Pana atunci… sa trecem la treaba adica sa ne apucam de facut chiftelute de naut :)
Reteta de chiftelute de naut (falafel)
- Ingrediente pentru reteta de chiftelute de naut (falafel)
240 grame de naut din conserva (o conserva de 420 grame)
o mana de patrunjel tocat
o ceapa medie
doi catei de usturoi
o lingurita de sare
o jumatate de lingurita de turmeric macinat
un sfert de lingurita de boia iute de ardei
o lingura de apa (sau zeama din conserva)
patru linguri de faina de naut cernuta (doua linguri necernuta)
ulei pentru prajit
- Mod de preparare pentru reteta de chiftelute de naut (falafel)
- Scurgem nautul din conserva si pastram o lingura de zeama.
- Curatam usturoiul si ceapa si le tocam marunt.
- Spalam patrunjelul si il tocam si pe acesta.
- Punem in robotul de bucatarie (sau minitocator) nautul, ceapa, usturoiul condimentele si o lingura, poate chiar o lingura si jumatate de apa (zeama din conserva) si apoi mixam. Nota: Apa o adaugam pentru a putea tranforma nautul in pasta. Altfel e posibil ca lamele de la robot sa nu reuseasca sa il macine prea bine. Daca aveti insa un robot mai puterni si observati ca poate transforma nautul in pasta renuntat la a mai pune zeama (apa).
- Cand ingredientele noastre din robotul de bucatarie s-au transformat intr-o pasta o scoatem intr-un castron si adaugam faina de naut pana cand se leaga mai bine, suficient cat sa putem forma cu usurinta mici bile cu ajutorul mainilor.
- Transformam toata pasta de naut in bile de marimea unei nuci pe care fie le lasam asa si le prajim folosind o cantitate mai mare de ulei, fie le aplatizam usor si apoi le prajim in tigaia in care avem uleiul incins bine.
- Dupa ce sunt prajite pe o parte le intoarcem si pe partea cealalta si le lasam se se prajeasca in continuare pana cand sunt gata.
- Se servesc calde cu orice fel de garnitura alaturi. Eu am preferat o salata de rucola cu ridichi.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete cu naut:
Mancare de naut si conopida (click aici pentru reteta)
Salata de primavara cu naut (click aici pentru reteta)
Pate de naut cu susan si ardei copti (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Buuune, foarte bune chiftelutele de naut! Chiar ma gandeam ce sa fac bun cu conservele de naut de acasa, dar nu-mi veneau in minte chiftelutele :)
Claudia V says
Neaparat sa le incerci! Eram sceptica drept sa zic dar parca azi as mai face o portie :))