• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 15, 2016 · 10 Comments

Falafel – chiftelute de naut (de post)

Aperitive· De post (vegan)

Spune si altora!
 83     
83
Shares

Tema de astazi: retete arabesti. Reteta gatita: chiftelute de naut adica falafel. Motivul alegerii… dar sa termin cu tonul glumet si sa va spun ca, dupa o mica perioada de pauza vom continua impreuna periplul nostru gastronomic inceput anul trecut la invitatia fetelor de la Savori Urbane de a lua parte la proiectul initial de ele, ”The Food Connection” la care participa 24 de bloggeri culinari indragiti de voi.

Este vorba, va reamintesc, despre o calatorie virtuala in jurul lumii, in 24 de bucatarii ale lumii mai exact, iar bloggeri culinari participanti la provocare gatesc o reteta specifica bucatariei din luna respectiva. Luna aceasta am ajuns, dupa o mica pauza (deh… vacantele.. :) ) la bucataria araba, a carei colectie de retete o veti gasi pe blog la Cristina (Diva in Bucatarie). Si alaturi de colectia de retete arabesti veti gasi si mai multe informatii despre aceasta bucatarie a lumii asa ca nu voi mai insista eu acum pe acest subiect.

Va aduc doar aminte ca am fost deja in Germania, tarile scandinavice si baltice, Turcia, Mexic, Polonia, Rusia, Spania, China iar acum poposim, cu aceasta reteta de chiftelute de naut (falafel), in bucataria araba.

chiftelute de naut lecturi si arome

Aceste chiftelute de naut sunt des intalnite in tarile arabe. De exemplu in Egipt, Palestina si Israel sunt considerate preparat national insa sunt des intalnite si in bucataria din nordul Africii. Reteta de chiftelute de naut este de asemenea una dintre cele mai cautate retete vegetariene, nautul reprezentand o buna alternativa pentru a inlocui carnea din meniul zilnic, fiind de multe ori folosita si pentru a face burgeri vegani.

In mod traditional se fac din bob sau naut ori o combinatie intre cele doua iar ceapa, usturoiul, chimenul, coriandrul sunt condimentele care dau gust acestor atat de delicioase chiftelute. In mod normal se fac din bob sau naut nefiert ci doar inmuiat peste noapte in apa cu bicarbonat, apoi pasta rezultata din zdrobire si inglobarea condimentelor se prajeste in baie de ulei. Pot fi insa si coapte in cuptor. Au forma rotunda ca de mingiuta insa se pot pregati si sub forma plata.

Eu am preferat pentru astazi sa incerc varianta cu naut din conserva, sa le dau forma de chiftelute ca pe la noi, adica plate si sa le prajesc in ulei. O sa incerc si varianta la cuptor si o sa fac un update la aceasta postare ca sa va spun cum au iesit si asa. Pana atunci… sa trecem la treaba adica sa ne apucam de facut chiftelute de naut :)

Reteta de chiftelute de naut (falafel)

  • Ingrediente pentru reteta de chiftelute de naut (falafel)

240 grame de naut din conserva (o conserva de 420 grame)
o mana de patrunjel tocat
o ceapa medie
doi catei de usturoi
o lingurita de sare
o jumatate de lingurita de turmeric macinat
un sfert de lingurita de boia iute de ardei
o lingura de apa (sau zeama din conserva)
patru linguri de faina de naut cernuta (doua linguri necernuta)

ulei pentru prajit

  • Mod de preparare pentru reteta de chiftelute de naut (falafel)
  1. Scurgem nautul din conserva si pastram o lingura de zeama.
  2. Curatam usturoiul si ceapa si le tocam marunt.
  3. Spalam patrunjelul si il tocam si pe acesta.
  4. Punem in robotul de bucatarie (sau minitocator) nautul, ceapa, usturoiul condimentele si o lingura, poate chiar o lingura si jumatate de apa (zeama din conserva) si apoi mixam. Nota: Apa o adaugam pentru a putea tranforma nautul in pasta. Altfel e posibil ca lamele de la robot sa nu reuseasca sa il macine prea bine. Daca aveti insa un robot mai puterni si observati ca poate transforma nautul in pasta renuntat la a mai pune zeama (apa).chiftelute falafel
  5. Cand ingredientele noastre din robotul de bucatarie s-au transformat intr-o pasta o scoatem intr-un castron si adaugam faina de naut pana cand se leaga mai bine, suficient cat sa putem forma cu usurinta mici bile cu ajutorul mainilor.
  6. Transformam toata pasta de naut in bile de marimea unei nuci pe care fie le lasam asa si le prajim folosind o cantitate mai mare de ulei, fie le aplatizam usor si apoi le prajim in tigaia in care avem uleiul incins bine.
  7. Dupa ce sunt prajite pe o parte le intoarcem si pe partea cealalta si le lasam se se prajeasca in continuare pana cand sunt gata.
  8. Se servesc calde cu orice fel de garnitura alaturi. Eu am preferat o salata de rucola cu ridichi.chiftelute de naut lecturi si arome 1

Pofta buna sa aveti!

Alte retete cu naut:

Mancare de naut si conopida (click aici pentru reteta)

mancare picanta de naut

Salata de primavara cu naut (click aici pentru reteta)

salata de primavara

Pate de naut cu susan si ardei copti (click aici pentru reteta)

pate de naut cu susan


Spune si altora!
 83     
83
Shares
 
83
Shares
 83    
« Prajitura cu morcov (de post)
Pasta de masline cu naut »

Comments

  1. Iuliana says

    March 15, 2016 at 11:23 am

    Buuune, foarte bune chiftelutele de naut! Chiar ma gandeam ce sa fac bun cu conservele de naut de acasa, dar nu-mi veneau in minte chiftelutele :)

    Reply
    • Claudia V says

      March 15, 2016 at 11:28 am

      Neaparat sa le incerci! Eram sceptica drept sa zic dar parca azi as mai face o portie :))

      Reply

Trackbacks

  1. Tagliatelle cu ciuperci si andive - Lecturi si Arome says:
    June 11, 2022 at 10:08 am

    […] care stiti deja daca urmariti blogul pe email. Luna aceasta am avut o reteta inscrisa in campanie, cea de falafel. Insa cum am ramas in urma cu reteta specifica bucatariei belgiene si olandeze, reteta aceasta […]

    Reply
  2. Chiftele din fasole și ciuperci, de post - Lecturi si Arome says:
    April 12, 2022 at 7:24 pm

    […] Deseori, pe timpul posturilor de peste an, obișnuiesc să fac și diferite feluri de chifteluțe de post în fel și fel de combinații. Am făcut, de exemplu, chiar și niște chifteluțe de post cu vinete sau chifteluțe de post cu năut, cunoscute și sub numele de falafel. […]

    Reply
  3. Chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa - Lecturi si Arome says:
    February 24, 2022 at 5:31 pm

    […] Chiftelute de naut (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  4. Salată de năut cu ton și fasole verde - Lecturi si Arome says:
    July 28, 2021 at 9:11 am

    […] și testat în timp (vezi aici). Cu lintea nu am avut probleme la fiert și gătit. Însă cu năutul boabe, uscat, nu m-am înțeles deloc. Și cum nu vreau să renunț la a-l consuma îmi cumpăr […]

    Reply
  5. Cele mai bune 40 de rețete de post. Aperitive, deserturi și mâncăruri ușor de făcut! - Lecturi si Arome says:
    March 13, 2021 at 9:37 am

    […] Chiftele de năut (falafel) […]

    Reply
  6. Orez cu urzici la cuptor - pilaf de post - Lecturi si Arome says:
    March 22, 2019 at 10:25 am

    […] fel principal de post sau ca și garnitură lângă niște chifteluțe cu năut, și ele de post, ca acestea de aici sau cu carne, după […]

    Reply
  7. Salata de telina cu morcov - Lecturi si Arome says:
    May 30, 2016 at 8:57 am

    […] ca si garnitura langa o friptura sau chiftelute vegane sau […]

    Reply
  8. Chiftelute cu vinete de post - Lecturi si Arome says:
    April 26, 2016 at 6:31 am

    […] de legume de post. Daca mai tineti minte, am publicat pe blog, acum cateva saptamani si reteta de chiftelute de naut de post si apoi pe cea de ciuperci si quinoa, retete in care am folosit faina de naut ca sa lege […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

March 2016
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316