• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 13, 2014 · 10 Comments

Pate de naut cu susan si ardei copti

Aperitive· De post (vegan)

Spune si altora!
 2.4K     
2.4K
Shares

Pate de naut cu susan si ardei copti

Probabil ca ati auzit de hummus sau pate de naut. Este vorba despre o reteta specifica traditiei culinare din Estul Mijlociu si Nordul Africii in care ingredientele principale sunt nautul si pasta de susan care se foloseste, tot in aceste regiuni, si la prepararea salatei de vinete (babaganoush).

“Hummus” este de fapt un cuvant de origine araba care inseamna nimic altceva decat “naut” dar care da in acelasi timp si numele retetei de naut cu tahini. Reteta de pate de naut are ca ingrediente de baza are naut, susan, lamaie, usturoi si, bineinteles poate fi imbunatatita cu alte ingrediente in functie de regiunea in care se prepara sau gusturile noastre.

pate de năut cu ardei copți

Se serveste ca si aperitiv sau ca si dip (sos) intins pe paine sau alaturi de falafel (un fel de chiftele din naut), pui la gratar, peste sau vinete. Hummusul este bogat in vitamina C, fier si vitamine din grupul B (acid folic, B6, etc). Nautul din compozitia lui este o foarte buna sursa de proteine iar pasta de susan (tahini) este o sursa de methionine, un amino acid care se completeaza foarte bine cu proteinele din naut, fiind astfel recomandat in dietele vegetariene si vegane. 

Eu am incercat si reteta de baza, doar cu naut, dar am simtit nevoia sa o imbunatatesc putin asa ca i-am adaugat niste fasole si trei ardei copti si pot spune ca mi-a placut mai mult in varianta asta. Fara ardei copti era mai uscata si foarte condimentata. Eu o sa scriu reteta de pate de naut cu susan si ardei copti dar daca vreti sa faceti doar hummus renuntati pur si simplu sa adaugati in compozitie fasole si ardei copti. 

Eu am folosit naut din conserva pentu ca mi s-a parut mai practic insa daca vreti puteti folosi si boabe de naut pe care le puneti de cu seara la inmuiat si apoi, a doua zi la fiert. Dureaza insa foarte mult pana fierb asa ca, facand mai rar am preferat sa folosesc naut din conserva.

Pate de naut cu susan si ardei copti
 
Save Print
Prep time
10 mins
Total time
10 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Aperitiv
Cuisine: Araba
Serves: o portie
Ingrediente
  • o cutie de conserva de naut
  • 100 de grame de fasole
  • doi catei de usturoi
  • o lingura de pasta de susan (tahini)
  • trei ardei kapia rosii copti in prealabil
  • un varf de cutit de coriandru (optional)
  • un varf de cutit de chimen (optional)
  • lamaie
  • sare
  • ulei de masline
3.5.3229

Mod de preparare pate de naut cu susan si ardei copti

  1. Scurgem nautul din conserva. Nota: daca vreti sa faceti doar hummus lasati si un pic din zeama in care a stat. Va va fi de ajutor cand il veti pasa, nautul avand boabele foarte tari.
  2. Curatam usturoiul. 
  3. Punem in robot nautul, condimentele, fasolea, usturoiul si ardeii copti si  pasam.
  4. Adaugam apoi pasta de susan, lamaia si sarea dupa gust precum si o lingura, doua de ulei de masline.

hummus cu naut și ardei copți

Tips&Trics

Daca vreti sa faceti doar hummus pasati nautul impreuna cu condimentele si usturoiul adaugand si putina zeama ca sa nu stricati robotul. Potriviti gustul adaugand sare, lamaie si ulei si serviti intins pe paine ca si aperitiv.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 2.4K     
2.4K
Shares
 
2.4K
Shares
 2.4K    
« Mancare de ardei copti cu rosii
Castigatorii concursului Solaris »

Comments

  1. Iuliana says

    September 13, 2014 at 5:33 am

    Suna de-a dreptul interesant. Se noteaza reteta de facut intr-o zi de post ;)

    Reply
    • Claudia V says

      September 13, 2014 at 5:34 am

      Da, merge perfect pentru maine ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Pastă de năut cu ardei copţi - Bucate Aromate says:
    July 28, 2018 at 7:25 pm

    […] Claudia (Lecturi și Arome) gasiți o variantă de pate de năut cu susan care conține și boabe de […]

    Reply
  2. Hummus cu sfecla rosie (pate de sfecla cu naut) - Lecturi si Arome says:
    March 7, 2017 at 7:24 pm

    […] mai multe variante de a face hummus si mai gasesti retete de acest fel pe blog, cum ar fi hummus cu ardei copti sau hummus de fasole cu leurda. Cel clasic se face cu naut si tahini (pasta de susan) dar se pot […]

    Reply
  3. 7 retete de pate vegetal de casa, delicioase si sanatoase - Lecturi si Arome says:
    November 29, 2016 at 9:27 am

    […] Pate din naut si susan si ardei copti – click aici pentru reteta […]

    Reply
  4. Hummus de fasole si leurda - Lecturi si Arome says:
    April 6, 2016 at 6:14 am

    […] tahini, adica o pasta din susan si ulei. V-am mai amintit eu de el atunci cand am gatit reteta de pate de naut cu susan si ardei copti. Va spuneam atunci ca nu prea mi-a placut mie gustul de naut si tahinii in incercarea de a face […]

    Reply
  5. Mancare de naut cu carne de porc in stil asiatic says:
    February 12, 2015 at 7:07 am

    […] cu naut, cunoscut la noi mai mult pentru folosirea lui in retete specifice lumii arabe, cum este hummusul. Si, ca si cum nu ar fi fost suficient, la sfarsit am folosit si o mana de paste, inspirata fiind […]

    Reply
  6. Aperitiv din ardei copti si branza telemea - Lecturi si Arome says:
    October 23, 2014 at 5:34 am

    […] grame de ardei copti in prealabil 200 grame de branza telemea o ceapa mica rosie un sfert de lingurita de turmeric o […]

    Reply
  7. Pasta de ardei copti cu nuca (Muhammara) - Lecturi si Arome says:
    October 2, 2014 at 3:42 am

    […] ce v-am aratat cum am gatit eu o reteta de hummus imbunatatita, adica un pate de naut cu susan si ardei copti, dar si baba ganoush, adica salata de vinete libaneza, ambele retete specifice culturii culinare […]

    Reply
  8. Cartea de bucate a lunii septembrie - Lecturi si Arome says:
    September 30, 2014 at 1:40 pm

    […] Pate de naut cu susan si ardei copti […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023

Archives

September 2014
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316