Pate de naut cu susan si ardei copti
Probabil ca ati auzit de hummus sau pate de naut. Este vorba despre o reteta specifica traditiei culinare din Estul Mijlociu si Nordul Africii in care ingredientele principale sunt nautul si pasta de susan care se foloseste, tot in aceste regiuni, si la prepararea salatei de vinete (babaganoush).
“Hummus” este de fapt un cuvant de origine araba care inseamna nimic altceva decat “naut” dar care da in acelasi timp si numele retetei de naut cu tahini. Reteta de pate de naut are ca ingrediente de baza are naut, susan, lamaie, usturoi si, bineinteles poate fi imbunatatita cu alte ingrediente in functie de regiunea in care se prepara sau gusturile noastre.
Se serveste ca si aperitiv sau ca si dip (sos) intins pe paine sau alaturi de falafel (un fel de chiftele din naut), pui la gratar, peste sau vinete. Hummusul este bogat in vitamina C, fier si vitamine din grupul B (acid folic, B6, etc). Nautul din compozitia lui este o foarte buna sursa de proteine iar pasta de susan (tahini) este o sursa de methionine, un amino acid care se completeaza foarte bine cu proteinele din naut, fiind astfel recomandat in dietele vegetariene si vegane.
Eu am incercat si reteta de baza, doar cu naut, dar am simtit nevoia sa o imbunatatesc putin asa ca i-am adaugat niste fasole si trei ardei copti si pot spune ca mi-a placut mai mult in varianta asta. Fara ardei copti era mai uscata si foarte condimentata. Eu o sa scriu reteta de pate de naut cu susan si ardei copti dar daca vreti sa faceti doar hummus renuntati pur si simplu sa adaugati in compozitie fasole si ardei copti.
Eu am folosit naut din conserva pentu ca mi s-a parut mai practic insa daca vreti puteti folosi si boabe de naut pe care le puneti de cu seara la inmuiat si apoi, a doua zi la fiert. Dureaza insa foarte mult pana fierb asa ca, facand mai rar am preferat sa folosesc naut din conserva.
- o cutie de conserva de naut
- 100 de grame de fasole
- doi catei de usturoi
- o lingura de pasta de susan (tahini)
- trei ardei kapia rosii copti in prealabil
- un varf de cutit de coriandru (optional)
- un varf de cutit de chimen (optional)
- lamaie
- sare
- ulei de masline
Mod de preparare pate de naut cu susan si ardei copti
- Scurgem nautul din conserva. Nota: daca vreti sa faceti doar hummus lasati si un pic din zeama in care a stat. Va va fi de ajutor cand il veti pasa, nautul avand boabele foarte tari.
- Curatam usturoiul.
- Punem in robot nautul, condimentele, fasolea, usturoiul si ardeii copti si pasam.
- Adaugam apoi pasta de susan, lamaia si sarea dupa gust precum si o lingura, doua de ulei de masline.
Tips&Trics
Daca vreti sa faceti doar hummus pasati nautul impreuna cu condimentele si usturoiul adaugand si putina zeama ca sa nu stricati robotul. Potriviti gustul adaugand sare, lamaie si ulei si serviti intins pe paine ca si aperitiv.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Suna de-a dreptul interesant. Se noteaza reteta de facut intr-o zi de post ;)
Claudia V says
Da, merge perfect pentru maine ;)