Sarmale de post cu miez de nucă
Ei bine am făcut-o și pe asta. Adică am făcut niște sarmale de post cu miez de nucă. Am tot auzit eu că s-ar putea, am studiat cum s-ar face și mi-am zis că nu au cum să nu iasă gustoase.
Și așa a fost. Adică au ieșit niște sarmale de post pe care le-am mâncat cu poftă și pe care o să le mai fac și altă dată. Așa de bune au ieșit!
Acest gen de sarmale de post o să îl mai găsiți și sub denumirea de ”sarmale mănăstirești”. Probabil pentru că de acolo, adică de la o mănăstire, a venit și această idee de a pune nucă în compoziția de sarmale.
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 păstarnac
- 1 cartof
- 150 grame de orez
- 75 ml ulei
- 150 nucă măcinată
- 150 bulion
- 100 grame pesmet
- sare, piper după gust
- varză murată sau dulce pentru învelit
Mod de preparare pentru sarmale de post cu miez de nucă
- Punem orezul în apă călduță cât să-l cuprindă și-l lăsăm la hidratat o oră.
- Spălăm și curățăm legumele apoi le tăiem sau dăm pe răzătoare, după caz.
- Între timp spălăm legumele și le curățăm. Tăiem ceapa mărunt iar morcovul și cartofii îi dăm pe răzătoarea mică.
- Punem uleiul într-o tigaie, îl încălzim și adăugăm ceapa și morcovul. Lăsăm la călit câteva minute după care adăugăm cartofii și mai gătim alte 2-3 minute.
- Adăugăm bulionul și lăsăm 5 minute să se gătească împreună după care dăm de pe foc.
- Adăugăm orezul scurs, pesmetul, nuca sarea și piperul după gust. Amestecăm și lăsăm să se răcească. Atentie! Puneți sare cu măsură. Foile de la varza murată sunt și ele sărate!!!!
Vezi in video de mai jos cum se face si iahnia de fasole
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Între timp pregătim varza murată: o desfacem și o punem la desărat, mai mult sau mai puțin în funcție de cât de sărată este și de gusturile tale.
- Dăm cotoarele deoparte și frunzele le stoarcem de apă și, în funcție de mărimea lor le umplem ca atare sau le rupem mai întâi și apoi le umplem.
- Așezăm o cantitate mică de compoziție pe frunză și rulăm sub formă de sărmăluță.
- Cotoarele și varza care rămân în plus le tocăm mai mărunt și le punem pe fundul unui vas încăpător și începem să așezăm sarmalele, fie culcate, fie în picioare, de jur împrejurul pereților vasului.
- Pe deasupra se poate pune iarăși varză tocată sau doar 2-3 frunze cât să acopere sarmalele.
- Turnăm apă cât să cuprindă sarmalele și punem vasul pe foc. Apa pe care o puneți la sarmale o puteți combina cu bulion dacă vă plac puțin mai acrișoare. De asemenea mai puteți folosi și borș de putină în loc, sau în combinație cu apa.
- Lăsăm cât să înceapă să fiarbă, dăm un clocot timp de 5 minute după care băgăm vasul la cuptor la temperatură mic (150 de grade) pentru aproximativ 1 oră și ceva, în funcție de cât de repede se gătește frunza de varză.
- Când sunt gata le servim cu pâine proaspătă de casă sau cu mămăliguță caldă alături.
Să aveți poftă la sarmale de post cu miez de nucă!
Cosmina says
Miezul de nucă când se pune???
Claudia Vasilache says
Cand puneti si orezul!