Plachie de pește. Crap la cuptor cu sos de roșii. Plachie de crap la cuptor cu legume.
Plachie de pește cu legume. Cum se face plachia de pește la cuptor
Anul acesta, ziua băiețelului meu a căzut exact în ultima zi înainte de Postul Paștelui când încă mai este dezlegare la lapte, brânză, ouă și pește. Așa că, pentru invitații pe care i-am avut am fost nevoită să alcătuiesc un meniu FĂRĂ carne.
În alți ani s-a întâmplat să cadă chiar în post așa că am fost nevoită să alcătuiesc pentru musafiri un meniu festiv de post (îl puteți răsfoi aici). Am făcut chiar și un tort de post foare apreciat de musafiri. Cu alte cuvinte, nu e greu de alcătuit un meniu festiv atunci când nu ai carnea printre ingrediente.
Unul dintre felurile de mâncare pregătite anul acesta a fost și această plachie de crap la cuptor. O plachie de pește la care eu am folosit un file de crap dar la care se poate folosi ca și ingredient principal și altfel de pește (șalău, macrou, somn, merluciu etc).
Mă gândisem să includ în meniu un fel principal cu somon. Mai exact un somon la cuptor cu portocale și lămâie dar m-am răzgândit în ultimul moment. Am ținut cont, în alegerea mea, de faptul că invitații au gusturi mai tradiționale așa că am ales crapul ca și ingredient vedetă. Și am făcut o alegere bună, zic eu.
Crapul este un pește gras și gustos și merge perfect într-un astfel de preparat, adică gătit cu un sos din ceapă, roșii și ardei. Din păcate, fiind iarnă, nu am avut posibilitatea de a face plachia cu roșii sau ardei proaspete așa că am folosit din conservă.
Da, știu, se găsesc legume acum iarna în magazine dar după părerea mea nu au un gust bun plus că sunt și cu multe chimicale în ele. Așa că am preferart să folosesc pastă de ardei capia din cea pe care am pregătit-o în casă astă toamnă și roșii culese din grădina proprie de zarzavat și conservate apoi în suc de roșii.
La o plachia de pește ar trebui gătite puțin înainte legumele ca să nu rămână crude, mai ales ceapa a cărei durată de gătire este mai mare. Peștele, chiar pus la cuptor se gătește mai repede decât legumele, acesta fiind motivul pentru care, în majoritatea rețetelor ceapa și ardeiul se călesc înainte de a se pune împreună cu peștele la cuptor doar că eu am ales să gătesc ceapa la cuptor pentru a fi mai dietetică mâncarea în final.
Dacă considerați util să vă spun cum am alcătuit meniul acesta pe bază de pește și lactate vă rog să-mi lăsați un comentariu și o să fac un articol special conceput ca să vă fie de ajutor la nevoie. Până atunci să vă spun cum se face această plachie de pește, crap la cuptor cu legume.
- 500 grame de file de crap
- 3 cepe medii
- 3-4 căței de usturoi
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de pastă de ardei
- o conservă de roșii de 400 grame
- o lingură de pastă de tomate (eu am folosit de la Mutti)
- 50 ml de vin alb
- sare, piper după gust
Mod de preparare pentru plachie de pește la cuptor
- Curățăm și tăiem solzișori ceapa și usturoiul.
- Aprindem cuptorul la 200 de grade.
- Punem ceapa și usturoiul într-un vas care va merge la cuptor. Eu am folosit un vas de ceramică.
NOTĂ! Dacă este vară și folosiți ardei gras, acum este momentul să-l tăiați și să-l puneți împreună cu ceapa la copt. - Peste ele adăugăm cele 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper după gust, amestecăm bine totul și dăm tava la cuptor pentru 15 minute după care o scoatem pentu a pune restul ingredientelor.
- Între timp ne ocupăm de pește. Verificăm să fie bine curățat de solzoșori și oase. Pe cât posibil, ideal ar fi să le scoatem cu o pensetă.
- Spălăm peștele și îl ștergem cu prosoape de bucătărie. Tăiem bucăți de mărime potrivită sau doar în 2.
- Presărăm sare și piper peste bucăți și masăm bine peste tot.
- Adăugăm în tavă, peste ceapă, roșiile cu sucul lor, vinul alb, pasta de tomate și de ardei.
- Amestecăm totul foarte bine și ditribuim uniform în toată tava.
- Punem bucățile de pește în tavă și le acoperim cu puțin din sosul de ceapă format.
- Dăm la cuptor pentru 30-35 minute (în funcție de cât de mari sunt bucățile) și după ce este gata scoatem din cuptor și servim cu poftă alături de o mămăliguță caldă sau pâine.
Să aveți poftă la plachie de crap. Plachie de pește cu legume!
Leave a Reply