Rețete de toamnă (1). Top 10 rețete de deserturi cu fructe de toamnă.
Nu mă pot lăudă că iubesc prea mult toamna. Am mai spus-o și cu altă ocazie. Prefer vara pentru că e cald și poți sta mai mult pe afară, în natură. Însă fiecare anotimp are farmecul lui. Așa și toamna. Are zile mai rele, cele cu frig și ploi dar și zile mai bune cu mult soare și natura colorată în toate culorile curcubeului.
Și totuși, într-oarecare măsură și din anumite motive despre care am scris aici mai mult, iubesc toamna. Unul din aceste motive este bogăția recoltei de care ne putem bucura în această perioadă.
Toamna, la fel ca și vara sunt din belșug fructe și legume de sezon de care ne putem bucura cât nu vine frigul și se așterne liniștea peste vegetație.
Dacă vara ne aduce în bucătărie fructe și legume precum caise, piersici, mure, căpșuni, afine, vânata, castraveții, ardeii, fasolea verde etc, toamna vine și ea cu pere, mere, nuci, gutui, dovleac, smochine, gogoșari, varză, cartofi și câte și mai câte.
Imaginația noastră creatoare în ale bucătăritului este greu pusă la încercare sau mai bine zis intens folosită pentru a transforma aceste legume și fructe în mâncăruri gustoase pe mesele noastre de zi cu zi.
Așa că m-am gândit să vă vin puțin în ajutor și să alcătuiesc o colecție de rețete de toamnă, adică cu ingrediente specifice toamnei, fructe și legume care sunt din belșug acum.
Vinerea aceasta voi alcătui un top 10 rețete de deserturi cu fructe de toamnă urmând ca vinerea viitoare sa vedem și care sunt top 10 mâncăruri cu legume de toamnă.
Rețete de toamnă (1). Top 10 rețete de deserturi cu fructe de toamnă.
Și o să încep cu merele. Deși mărul se păstrează toată iarna și ne putem bucura de el pentru mai mult timp este totuși un fruct specific toamnei. Ce putem face cu el? Multe rețete fie ele simple, fie mai complicate. Aici găsești mai multe rețete în care am folosit mărul ca și ingredient. Iar eu voi alege pentru colecția de azi doar 2, un tort și o plăcintă.
Tort cu mere, mascarpone și ciocolată – vezi aici rețeta
Plăcintă cu mere – vezi aici rețeta
Dovleacul. Ce putem face din el? Ohooo, pai o mulțime de rețete atțt dulci cât și sărate. Găsești toate rețetele de pe blog aici iar eu o să aleg 2 dintre ele ca să le trec în acest top.
Prăjitură cu cremă de brânză, dovleac și ciocolată – vezi aici rețeta
Plăcintă cu dovleac și nuci – vezi aici rețeta
Ce facem din gutui? În afară de mâncăruri dulci putem face chiar și sărate. O mâncărică din pui și gutui este tradițională pe la noi. Din păcate nu am reușit să public rețeta. Încerc anul asta s-o vă arăt cum se face. Până atunci vă invit sa încercați celelalte rețete cu gutui. Dulci, nu sărate. Vezi aici toate rețetele cu gutui. Iar pentru aceasta colecție am ales:
Gutui în sos caramel, cu vin – vezi aici rețeta
Gutui la cuptor cu vin și scorțișoară – vezi aici rețeta
Am ajuns și la … smochine. La noi cel puțin, smochinele sunt specifice toamnei. Apar ele așa cam de pe la sfărșitul verii dar nu aș putea zice că sunt fructe de vară. Se găsesc prin supermarket-uri, la prețuri accesibile abia târziu, la sfârșit de octombrie. Ce facem cu ele? Mâncăruri sărate sau deserturi. Azi vedem deserturile.
Tartă cu smochine și cremă frangipane – vezi aici rețeta
Tort cu smochine – vezi aici rețeta
Să facem ceva și cu pere. Ce? Pai un chec cu pere și ciocolată ar merge, nu?
Prăjitură cu pere și ciocolată – vezi aici rețeta
Tort cu piscoturi si mousse de pere – vezi aici rețeta
Bonus!
Nu este fruct de toamnă ci leguma. Vorbim despre sfeclă. Chiar legumă fiind o putem folosi și la prepararea unui delicios desert cu ciocolată.
Chec cu sfeclă, banane și ciocolată – vezi aici rețeta
Voi ce alte rețete de toamnă mai faceți? Mai exact ce rețete de deserturi cu fructe de toamna ați încercat? Aștept sugestii ca să încerc și eu rețete noi toamna asta :)
Antoaneta says
Placinta cu mere, orice prajitura cu pere si ciocolata, dar si placinta cu dovleac – sunt delicioase!
Incerc sa pregatesc maxim de doua ori pe saptamana ca sa evitam caloriile in exces.
Claudia Vasilache says
Ah, si noi la fel, ma rarut ca-i mai sanatos :)
Adriana Ivan- Prefață de carte says
Nu am facut niciodata nimic cu dovleac și rețetele tale ma tentează mult. ?
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca sunt tentante pentru tine retetele mele ;)
Dragomir Cristina says
placinta cu mere este prefarata mea in orice anotimp, dar toamna ii pun si putina gutuie si imi place ca are aroma mai bogata. Imi mai place mult prajitura cu struguri.
Claudia Vasilache says
Buna idee sa combin merele cu gutuile! Merci de idee. Praji cu strugure am si eu azi in plan ;)