Placinta cu mere de post
Placinta asta cu mere este de fapt o alta varianta a retetei de cornulete de post cu nuca si gem. Zic o alta varianta pentru ca are acelasi gen de aluat, adica un aluat in care am folosit bors de putina in compozitie.
Aluatul cu bors nu l-am mai modelat in forma de cornulet ca sa il umplu cu nuca si gem ci l-am intins sub forma de foaie, am pus un strat de mere peste si apoi inca o foaie deasupra.
Este o reteta simpla si usor de facut, fara sa va dea mari batai de cap. Doar bors sa aveti dar nici asta nu ar fi o problema pentru ca acum se gaseste de cumparat si in supermarketuri- gasiti aici –
Insa, daca nu aveti deloc posibilitatea sa cumparati bors atunci il puteti inlocui fie cu vin fie cu apa carbogazoasa sau apa simpla in care puneti putin otet. De asemenea, in mere puteti pune si putina nuca si va iesi o placinta cu nuca si mere foarte gustoasa. Se mai pot folosi si atel fructe cum ar fi gutuile sau chiar dovleac.
- 150 ml ulei
- 150 ml bors de putina (gasiti aici)
- 25 grame de drojdie proaspata sau 10 grame uscata
- o lingurita rasa de sare
- 500 grame de faina alba de grau (plus faina pentru masa de lucru)
- 1,5 kilogram de mere
- 50 grame de zahar
- o jumatate de lingurita de scortisoara macinata
Mod de preparare pentru reteta de placinta cu mere de post
- Framantam un aluat asa cum am explicat in reteta de cornulete cu bors (vezi aici cum) si il lasam la loc caldut, acoperit cu un prosop de bucatarie pana cand isi dubleaza volumul.
- Cat aluatul creste, curatam merele de coaja si cotoare, le dam pe razatoare, presaram zahar si scortisoara si apoi le calim intr-un vas incapator, pe aragaz, la foc mediu pana cand scade zeama pe care o lasa. Dupa ce sunt calite le lasam la racit.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt intr-o tava cu dimensiune de 35/25 cm.
- Dupa ce acesta a crescut in impartim in doua parti egale, luam o parte si o intindem cu ajutorul unul sucitor dandu-i o forma de foaie pe care o intepam din loc in loc cu o furculita. La fel procedam si cu a doua bucata de aluat.
- Punem una din foaile astfel obtinute in tava, peste ea asezam merele si apoi deasupra urmatoarea foaie de aluat. Atentie! Nu uitati sa intepati cu furculita si a doua foaie!
- Dam foaia la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, pana cand observam ca se rumeneste deasupra si dupa ce este gata o scoatem, o lasam la racit si apoi o taiem cuburi de marimea dorita si o pudram cu zahar pudra vanilat.
Pofta buna sa aveti!
Marieta says
Bună ziua
Comparând această rețetă cu cea de cornulețe, diferă mult cantitatea de drojdie și aici lipsește zaharul.
Este corect așa ?
Mulțumesc
Tanty says
Buna,
Cantitatea de drojdie nu este cam mare raportata la cantitatea de faina? In reteta de cornulete pentru 1kg.faina se folosesc 25 g drojdie. Multumesc.
Claudia V says
Da, ai dreptate, Tanty! Am corectat acum Multumesc ca mi-ai atras atentia de greseala. Nu era asa mare dar era :(
Marieta says
Bună ziua
Îmi cer scuze, dar rămân 25 grame drojdie pentru 500 g făină?
Zahăr nu se pune deloc ?
Mulțumesc
Claudia Vasilache says
Noi incercam sa mancam mai putin dulce dar daca doriti puteti pune si putin zahar dupa gust. Depinde de gusturile dumneavoastra. Cantitatea de drojdie e aceeasi.
Claudia Vasilache says
Ca sa creasca drojdia mai bine puteti adauga o lingura cu zahar.
Iuliana says
De cand zic sa fac si eu cornuletele cu bors si nu mai apuc, iar acum mi-ai mai dat o tema: placinta cu mere :))
Claudia V says
Pai hai, la treci la treaba ;)
Astept impresii :p
Gabriela says
Buna!Te rog vrei sa-mi spui ce dimensiuni are tava?Nu apare in reteta.Multumesc
Claudia V says
E o tava mare de 35/25 cm :)
Am completat acum. Multumesc ca mi-ai atras atentia :)
Victor says
Ahhh, cât de îmbietor arată plăcinta asta la primele ceasuri ale zilei, numai bună de mâncat la cafeaua ori ceaiul dimineţii. Bine că-s îngăduitor, altfel o socoteam ca ispită. :)))
Claudia V says
Multumesc pentru vizita si aprecieri :)
E o mica ispita, ce-i drept dar mici inspite dulci se mai trec cu vederea si in post,nu?
Macar pana in Saptamana Mare sa avem din cand in cand dezlegare la o placintica nevinovata de post :)