10 sfaturi de pus în practică pentru o bucătărie ordonată
Orice gospodină sau gospodar știu că frumusețea și utilitatea unei case nu stau (numai) în valoarea lucrurilor din interior, în modul în care s-a amenajat interiorul după ideile unui arhitect sau după fotografiile care mai de care mai ochioase din revistele de specialitate.
Frumusețea și utilitatea se regăsesc și în modul de organizare a ceea ce există, în felul în care se păstrează ordinea și curățenia, în arta de a așeza fiecare lucru la locul lui și asta nu doar pentru a-l găsi repede atunci când este nevoie de el.
Afirmațiile de mai sus sunt valabile și când este vorba sau mai ales atunci când este vorba despre bucătărie. Bucătăria este locul în care „se muncește” (aproape) zilnic și este locul în care cu siguranță, de mai multe ori pe zi, membrii familiei ajung toți deodată sau pe rând, să stea la masă. Este cea mai „caldă” încăpere a casei. Este locul în care se dezbat problemele familiei și unde, să recunoaștem, se discută și micile „știri din cartier” (adică micile bârfe).
Când intri într-o bucătărie nu vezi doar prosoape și fețe de masă, ci vezi deodată totul. De aceea felul în care arată bucătăria poate spune multe despre gospodina și/sau gospodarul casei. Dar să vedem ce putem să întreprindem, ca să ne facem singuri „viața ușoară”, în propria noastră bucătărie. Cum să organizăm totul ca să fie și frumos, și util și ușor de păstrat curățenia.
10 sfaturi de pus în practică pentru o bucătărie ordonată
- Un prim principiu, bun mereu, ar fi fiecare lucru la locul lui. Acesta ar putea fi și singurul sfat pe care să ți-l dau și să închei aici articolul. Dar voi continua, cu sfaturi și idei, ca să detaliez și să exemplific.
- În fiecare bucătărie există multe vase de gătit. În funcție de spațiul de depozitare avut la dispoziție, acestea se pot pune în dulapuri închise cu uși, dar și pe rafturi deschise, la vedere adică. În acest din urmă caz, cromatica este de efect, adică pune vasele de aceeași culoare pe același raft. Culorile vaselor vor completa cromatica întregii camere.
- În fiecare bucătărie există și multe ustensile de bucătărie, de care suntem foarte mândri când ni le cumpărăm. Acestea trebuie să stea cât mai aproape de locul unde se lucrează, ca sfat general. Adică lângă aragaz cele pentru lucrul direct în oalele și tigăile în care se prepară hrana și lângă blatul de lucru cele pentru tăiat, feliat, amestecat etc.
- Tot la îndemână trebuie să stea și micile aparate electrocasnice, unele „la vedere”, adică cele folosite mereu, altele „ascunse”, folosite mai rar. Aici aș încadra mașina de făcut înghețată sau cea de tocat carne de exemplu, care pot să stea și într-un dulap.
- Șorțurile și mănușile de bucătărie se pot păstra agățate frumos, dar atenție, numai la distanță suficient de mare de flacăra deschisă de la aragaz! Chiar dacă mănușile ne trebuie tocmai ca să scoatem ceva fierbinte din aragaz, în acest caz regula cât mai aproape de locul de utilizare nu se aplică.
- Condimentele sunt nelipsite din locul unde se prepară hrana. Și aici se pot alege variantele „la vedere”, dacă avem cutii ornamentale felurite, sau „ascunse” în dulapurile suspendate.
- Pentru uleiurile de tot felul trebuie să alegem un loc ferit de lumina solară, deoarece grăsimile sunt fotosensibile. Aici avem uleiul de gătit, dar și uleiurile aromate, pentru salate sau sosuri. Chiar dacă sunt în sticle de culori închise, mai bine păstrează-le în dulap, dar la nevoie se pot așeza chiar și pe masă, alături de mâncarea servită.
- Farfuriile, ceștile și paharele trebuie păstrate în dulapuri sau sertare, ordonate frumos. De regulă nu se păstrează afară, pentru că se poate așeza praful pe ele. Dar există și policioare ornamentale deosebit de aspectuoase, special pentru farfurii sau cești care se văd, mai ales când acestea sunt deosebite ca model și coloristică.
- Vesela se ține în sertare, pe categorii. Linguri cu linguri, furculițe cu furculițe ș.a.m.d. Există tot felul de cutii sau suporturi din plastic, lemn, inox, cu spații despărțite, numai bune ca să despărțim și noi elementele veselei.
- La final, dar nu în ultimul rând, cărțile de bucate trebuie și ele așezate la îndemână, dar departe de aburi sau grăsimi. Hârtia are și ea nevoile ei. Eu personal nici nu le țin în bucătărie, ci într-un raft situat pe holul de lângă. Iau ce am nevoie când am nevoie, folosesc și apoi pun la loc. Mai studiez cărțile de bucate și în pat sau la biroul meu de lucru.
Voi ce idei mai aveți? Cum reușiți să aveți o bucătărie ordonată?
sursă foto: pixabay.com
Antoaneta says
Habar nu aveam ca uleiul este fotosensibil.Este prima data cand citesc asa ceva.
Multumim pentru sfaturi, Claudia!
Claudia Vasilache says
Cu mare placere!
Dragomir Cristina says
nu sunt chiar un exemplu de urmat in ceea ce priveste ordinea in bucatarie. Bine, nici nu-ti imagina ca e tragedie la mine in bucatarie, dar nu sunt chiar toate la locul lor :D
Claudia Vasilache says
Ei, stai asa ca eu dau sfaturi dar… ca sa fie perfect cred ca ar trebui sa fiu putin maniaca :))) Si cu asta mic prin preajma pana si bucataria e camp de razboi :))) Dar macar sa dau sfaturi :))