Prajitura cu crema de branza, dovleac si ciocolata
Stiti deja, cred, cateva dintre secretele care stau in spatele site-ului “Cartea de bucate aromate” pentru ca saptamana asta am fost in vizita in bucataria virtuala a Iulianei si am stat de vorba cu ea.
Ei bine, coincidenta sau nu, luna aceasta, la Provocarea Secreta, mi-a fost alocat de catre Adela (Ceva bun, ceva dulce) , gazda acestei luni, tocmai blogul Iulianei. Asa ca acum aveti ocazia sa mai faceti cunostinta cu o alta reteta aromata din bucataria ei, reteta pe care eu am modificat-o foarte putin de data asta pentru ca mi s-a parut abosolut delicioasa asa.
Din cauza ca am si un mic pofticios in familie a trebuit sa micsorez, ca de obicei cantitatea de zahar si sa scot din reteta cacaua. Am facut un compromis si am lasat ciocolata pentru ca fara ea nu mai avea, cred, nici un farmec.
Asa ca va invit si la ea sa vedeti reteta originala de negresa pufoasa cu crema de dovleac asta, bineinteles dupa ce vedeti cum am facut eu prajitura cu crema de branza, dovleac si ciocolata :)
- - pentru crema de branza
- 1 kg de dovleac curatat de coaja si samburi
- 200 grame de crema de branza
- o jumatate de lingurita de scortisoara
- 50 de grame de zahar pudra
- - pentru "blat"
- 50 de grame de zahar pudra
- 200 de grame de unt
- 50 de ml de lapte dulce
- 200 de grame de faina
- 100 de grame de ciocolata neagra
- o lingurita de esenta de rom
- 4 oua
- o lingurita cu varf de praf de copt
- un praf de sare
Mod de preparare prajitura cu crema de branza, dovleac si ciocolata
- Taiem dovleacul in bucati mai mici si il punem la fiert pentru cel mult 20 de minute.
- Scoatem dovleacul din apa in care a fiert si il punem la scurs si racit dupa care il pasam cu ajutorul blenderului sau al robotului de bucatarie
- In piureul format adaugam crema de branza (eu am folosit crema de branza Pilos de la LIDL), zaharul pudra si scortisoara si omogenizam totul foarte bine
- Lasam crema de branza si dovleac sa se odihneasca si sa se intrepatrunda aromele si ne apucam sa facem pandispanul cu ciocolata
- In primul rand incalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda. Fie o ungem cu ulei si presaram faina fie punem hartie de copt. Eu am folosit un vas de yena rotund, de 25 cm diametru si deci am folosit prima varianta
- Taiem untul bucati si il punem intr-un vas
- Adaugam si ciocolata rupta in bucati mai mici
- Punem vasul intr-un alt vas cu apa fierbinte (pe baie de aburi) si lasam sa se topeasca untul si ciocolata amestecand din cand in cand. Cand sunt topite si amestecate bine dam vasul deoparte si lasam la racit
- Separam albusurile de galbenusuri
- Galbenusurile le frecam cu zaharul pudra pana incep sa se albeasca.
- Adaugam laptele, esenta de rom si amestecul de unt si ciocolata
- Adaugam in albusuri un virf de cutit de sare si apoi le batem spuma cu ajutorul unui tel pana cand acestea devin ferme
- Adaugam albusurile batute spuma peste compozitia de galbenus, unt si ciocolata amestecandu-le incet cu miscari de jos in sus
- Adaugam faina cernuta si amestecata cu praful de copt si incorporam totul bine, la fel, cu miscari de jos in sus pentru a pastra compozitia aerata
Mai multe retete de prajituri gasesti
si pe canalul de Youtube la care te invit sa te abonezi!
- Dam deoparte patru linguri de aluat iar restul il punem in tava pregatita in prealabil si nivelam
- Intindem peste aluat crema de branza incercand sa o uniformizam cat mai bine cu ajutorul unei linguri sau spatule de silicon
- Punem din loc in loc cele patru linguri de aluat pastrate in prealabil si cu ajutorul unei furculite amestecam crema de dovleac si aluatul pentru a obtine un efect marmorat
- Dam prajitura la coptor pentru aproximativ 0 ora. De data aceasta testul cu scobitoarea nu va fi relevant deoarece crema de branza va ramane moale si dupa ce prajitura va fi scoasa din coptor si se va raci. Insa ne putem da seama cand prajitura este coapta observad marginile acesteia si mijlocul. Aceasta este gata cand in mijloc aluatul a inceput sa se intareasca iar pe margini incepe sa se desprinda de vasul in care a fost pus la copt.
- Scoatem prajitura din cuptor, lasam la racit, taiem felii si pudram cu zahar pudra
Tip&Trics
* Nu lasati prea mult la fiert dovleacul deoarece acesta poate deveni foarte apos si crema va fi foarte lichida. Daca totusi aceasta vi se pare pream moale puteti adauga in compozitia ei si 30 de grame de amidon.
* Nu incercati sa taiati prajitura calda pentru ca nu veti reusi. Lasati sa se raceasca si sa se intareasca si crema de branza si dovleac
Pofta buna sa aveti!
petalacalatoare says
A iesit minunat, Claudia! Ma bucur mult ca v-a placut. Mi-ai facut pofta sa o refac si eu. Negresa asta cu dovleac a fost vedeta toamnei la noi in familie, e deja la a 3-a editie :))
Claudia V says
Pai normal ca mi-a placut daca e foarte buna ;)
Si la noi cred ca va urma reeditarea :))