Tot rasfoind cartile de bucate ale lui Jamie Oliver, am gasit in una dintre ele, “Cu Jamie in Italia“, cartea in care el ne descrie foarte frumos deliciile bucatariei italiene, o reteta de tarta cu crema frangipane si smochine si mi-a ramas gandul la ea.
Asa ca, atunci cand am gasit de cumparat smochine nu ammai stat pe ganduri si, inspirandu-ma din reteta lui am facut această tarta care a iesit pur si simplu delicioasă. S-o incercati si voi neaparat!
Reteta de tarta cu smochine verzi si crema frangipane
- Ingrediente tarta cu smochine verzi si crema frangipane
5 smochine proaspete
o lingură de zahar vanilat
fulgi de migdale pentru decor (optional)
– pentru aluat:
200 grame de faină
100 grame de unt rece
4-5 linguri de apa foarte rece
un galbenus de ou
o lingura de zahar vanilat
– pentru crema frangipane:
100 grame de făină de migdale
100 grame de unt
două linguri de zahăr vanilat
un ou
- Mod de preparare tarta cu smochine verzi si crema frangipane
- Pentru a face aluatul procedăm ca in reteta de tartă rustica cu zarzare si il lasam sa se odihneasca in frigider cateva ore sau chiar pana a doua zi. Cu cat sta mai mult la frigider cu atat devine mai fraged.
- Crema frangipane se prepara foarte simplu. Se freaca untul cu zaharul, se adauga faina de migdale si oul batut bine si se amesteca totul pana la omogenizare.
- Smochinele se pot folosi atat cu coaja cat si fara, depinde cum va plac. Eu le-am folosit fara coaja. Le-am curatat cu mare atentie si apoi le-am taiat bucati, o parte rondele, cele pe care le-am pus pe mijloc si alta sub forma de felii, cele de pe margine.
- Pregatim o tavă de tarta. O ungem bine cu ulei si o tapetam cu faină.
- Intindem aluatul pe spasiul de lucru incercand sa ii dăm o forma cat mai rotunda. Asezam aluatul in tava, punem crema frangipane, peste acesta asezam smochinele si peste ele presaram o lingura de zahar vanilat si fulgii de migdale.
- Dam tava la cuptor la temperatura medie timp de aproximativ 40-45 de minute sau pana cand vedem ca aluatul s-a rumenit si smochinele au inceput sa se caramelizeze.
- O lasam sa se racească si apoi o servim, fie asa simplu, fie, daca vi se pare ca nu e suficient de dulce, puteti adauga putină miere pe deasupra.
Pofta buna sa aveti!
[…] Tartă cu smochine și cremă frangipane – vezi aici rețeta […]