Placinta cu dovleac si nuca
Reteta de astazi este o reteta simpla, rapida si foarte usor de facut desi, la prima vedere poate ca nu pare datorita faptului ca aluatul trebuie framantat. Insa, fiind vorba de un aluat cu bors si ulei acesta se lucreaza fara prea mari batai de cap.
Simplu si rapid, amestecand ingredientele respective si avand rabdare sa ca acesta sa isi dublee volumul pentru a-l putea apoi transforma in niste delicioase placintele. Este un aluat pe care il fac deseori pentru ca este practic si pe poate umple cu orice.
In plus este si de post (vegan) deci merge de minune facut in zilele de post de pe timpul iernii cand il umplem cu merele rase si puse la pastrare la congelator.
Acum insa, cum roadele toamnei sunt la discretie iar unul dintre ele este si dovleacul m-am gandit sa va arat reteta de placinte cu dovleac si nuca, cu mentiunea ca le puteti umple doar cu dovleac simplu. Placintelele vor iesi un pic mai umede dar la fel de bune.
Reteta de placinta cu dovleac si nuca
Ingrediente placinta cu dovleac si nuca
– pentru aluat
10 linguri de bors
250 ml de ulei
un sfert de lingurita de sare
25 de grame de drojdie proaspata
700 de grame de faina
– pentru umplutura
200 grame de nuca macinata
1,5 kg de dovleac
scortisoara
3 linguri de zahar
Mod de preparare placinta cu dovleac si nuca
- Punem borsul intr-un castron, adaugam drojdia maruntita si o dizolvam in bors.
- Adaugam uleiul si sarea si amestecam bine cu telul omogenizand compozitia dupa care punem treptat si faina pana cand obtinem un aluat consistent si usor de intins.
- Acoperim castronul cu un prosop si il asezam la loc caldut pentru aproximativ o ora cat sa isi dubleze aluatul volumul.
- Intre timp, curatam dovleacul de coaja, scoatem samburii si apoi il dam pe razatoarea mare.
- Punem dovleacul si cele trei linguri de zahar intr-o cratita si lasam sa scada la foc mic pana cand se inmoaie si scade zeama. Cand este gata il lasam sa se raceasca, amestecam scortisoara si nuca si apoi impartim compozitia rezultata in trei parti
- Cand aluatul a crescut aprindem cuptorul la 190 de grade si pregatim o tava asezan in ea o hartie de copt.
- Impartim aluatul in trei parti egale. Luam o parte si o punem pe masa de lucru presarata in prealabil cu faina.
- Formam cu ajutorul sucitorului o foaie subtire peste care punem punem o parte din compozitia de dovleac si nuca, pe care o intindem bine pe toata suprafata acesteia.
- Invartim foaia de aluat in asa fel incat sa formam un sul si il strangem la capete. La fel procedam si cu celelalte doua parti de aluat.
- Punem sulurile formate in tava fie intregi, fie le taiem bucati in prealabil (asa cum apar in poza de mai jos)
- Dam tava cuptor pentru aproximativ 50 de minute pana cand vedeti ca se rumenesc pe deasupra.
- Cand sunt gata, scoatem tava din cuptor si stropim placintelele cu putin apa dupa care le acoperim cu un stergar curat si le lasam asa macar zece minute.
- Cand s-au racit, taiem bucati, pudram cu zahar pudra vanilat si servim cu pofta!
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de prajituri de post:
Prajitura de post cu nuca si gem (click aici pentru reteta)
Salam de biscuiti cu rahat si stafide (click aici pentru reteta)
Raluca says
Se poate folosi dovleac pentru placinta gata preparat la borcan (Gusturi Romanesti)? Si daca da, trebuie ceva schimbat la reteta? In afara de adaosuld e zahar, dovleacul fiind deja indulcit. Multumesc!
Claudia V says
Cu siguranta poti folosi si de la borcan. Nu stiu cum este dar imi imaginez ca e ca un piure.
Da, scoti zaharul pentru ca presupun ca e deja dulce si reglezi consistenta umpluturii adaugand sau reducand cantitatea de nuca in functie de cat de ”umed” este acel piure gata facut.
Nu e asa greu sa faci treaba asta si sunt sigura ca iti va iesi bine :)
Spor sa ai!
Astept impresii :)
Raluca says
Din pacate nu mi-a iesit aluatul. A iesit ceva foarte sfaramicios, care nu se forma deloc intr-o cocca. Nu statea legat…
Claudia V says
Si nu ai incercat sa mai adaugi putin bors ca sa se lege? Eu folosesc faina de casa si difera de cea de la magazin. Sunt discutii in comentarii dar probabil nu le-ai citit. Ar fi trebuit sa pui mai putina faina sau sau mai adaugi bors.
Am sa refac reteta cu faina cumparata, ca sa nu mai fie probleme.
Multumesc pentru ca mi-ai spus ca sa stiu cum sa rezolv problema asta cu diferenta de faina
Raluca says
Am pus 500g faina, nu toata cantitatea, am citit comentariile. Nu e problema, mai incerc :) O reteta cu foi subtiri, de placinta, poti sa ne arati?
Claudia V says
Uite, m-am apucat si am refacut aluatul cu faina tip 000 si intra 500 grame si se ”leaga” doar ca trebuie avut rabdare si framantat mai mult.
Retete cu foi de placinta am dar foile sunt cumparate. Doar daca vrei asa :)
Iti caut imediat si iti las aici link ca sa iti fie mai usor sa gasesti.
Claudia V says
Uite, aici gasesti toate retetele cu foi de placinta de pe site
https://lecturisiarome.ro/tag/foi-de-placinta/
Raluca says
Merci frumos! E chiar mai bine cu foi cumparate :)
Claudia V says
Cu placere! Uneori da, e mai bine :))
Doar sa fii atenta sa nu fie foi facute cu grasimi hidrogenate.
Ca atunci e de preferat sa faci orice altceva dar in care stii ce pui ;)
Alina says
Si eu la fel am patit..a iesit sfaramicios..si am pus doar 600 de faina..
truscan adriana says
…scuza-ma Claudia,n-am inteles eu…am folosit o faina tip ooo…Iti urez si eu o zi frumoasa…
Claudia V says
nici eu nu m-am exprimat cum trebuie :)
Mda, cred ca asta explica diferenta de cantitate. Poate ar fi bine sa precizez si in reteta ca eu foloses faina macinata direct de la moara. Avem grau “in dotare” si rar cumparam din cea speciala de la magazin.
Multumesc ca ai impartasit cu mine din experienta ta. Asta ii va ajuta si pe cei ce vor sa faca prajitura :)
truscan adriana says
am folosit o faina din supermarchet…no name…si mi-a intrat cam 550 g…a iesit f buna…deja am papat din ea…aaa si sa nu uit,imi place blogul tau…
Claudia V says
:) Ma bucur ca ti-a placut placinta si iti place si blogul :)
Cam mare diferenta. Intrebam ce tip de faina
https://lecturisiarome.ro/2014/01/faina-de-grau-si-continutul-in-gluten/
nu ce marca.
De obicei la aluatul asta eu pun faina cat cuprinde dar de data asta am cantarit ca sa dau cantitati cat mai exacte. Am sa incerc si eu cu altfel de faina, tip000 de exemplu ca sa vad daca sunt diferente :)
Ma bucur ca mi-ai spus. M-ai facut curiioasa si acum vreau sa experimentez :))
Te mai astept in bucataria mea virtuala!
O zi frumoasa si senina sa ai! :)
truscan adriana says
multumim de reteta postata…acu e la cuptor…dar nu mi-a intrat asa de multa faina la aluat…mi-a intrat mai putin de 700g…
Claudia V says
Cu placere! Poate depinde de faina. Noi avem faina macinata din grau direct de la moara, nu din cea de la magazin. Tu de care ai folosit si cat ti-a mai ramas, Adriana?
petalacalatoare says
Vai, ce pofta mi-ai facut! Si mie imi place dovleacul combinat cu nuca, dar uite ca nu am folosit niciodata reteta de aluat cu bors la placinta. Arata grozav, vreau si eu!
Claudia V says
Hai, ca aseara am mai facut o portie ;)