Aceasta reteta simpla de gutui la cuptor cu vin rosu si scortisoara este o alta varianta a retetei pe care am publicat-o saptamana trecuta, cea de desert cu gutui cu sos caramel.
E o varianta la fel de usoara dar parca ai ceva mai putin de munca tu. Munceste mai mult cuptorul. Tu nu trebuie decat sa cureti bine gutuile, sa le feliezi, sa le pui in tava, le condimentezi si apoi, pentru o bucata de timp uiti de ele. In cuptor, evident.
Eu am facut retetea asta asa, de test. Nu stiam cat de bune pot iesi gutuile la cuptor facute in combinatia asta. De fapt trebuie sa recunosc ca aceasta reteta este precursoarea retetei de desert cu gutui si sos caramel. Intai am incercat varianta asta de gutui la cuptor cu vin si apoi am facut-o pe cealalta.
S-a nimerit insa sa le public exact pe dos, dar nu conteaza la urma urmei ordinea cronologica in care le-am gatit si publicat. Ci rezultatul!
Iti spun, fara nici un interes de a lauda reteta de dragul laudelor.Te asigur ca daca incerca sa faci gutui la cuptor in felul acesta o sa iti para rau ca nu ai facut portie dubla. Totul e super delicios. Prea greu de descris in cuvinte cu gust si ce aroma…
- trei gutui mari
- 50 grame de unt (sau o lingura de ulei in varianta de post)
- 100 ml vin rosu
- 75 grame de zahar
- 50 grame de miez de nuca
- un varf de cutit de piper rosu
- un sfert de lingurita de cardamom macinat
- o jumatate de lingurita de scortisoara (sau dupa gust)
Mod de prepararea gutui la cuptor cu vin rosu si scortisoara
- Spalam bine gutuile si le curatam de eventualele parti stricate si de cotor. Nu si de coaja!
- Taiem gutuile felii de marime potrivita si cat mai egale intre ele.
- Incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava. Eu am folosit o tava rotunda de yena. Dimensiunile chiar nu conteaza in acest caz.
- Punem untul in tava, fie topit fie asa rece cum este dar dam cinci minute tava la cuptor ca sa se topeasca dupa care o scoatem. Daca folosim ulei, doar e suficient sa ungem tava cu ajutorul unei pensule.
- Asezam gutuile in tava si presaram peste ele zaharul amestecat in prealabil cu scortisoara, cardamomul si piperul (optional).
- Dam gutuile la cuptor pentru zece minute cat sa se topeasca zaharul si apoi turnam vinul rosu si lasam sa se gateasca inca 20-30 de minute pana cand observam ca gutuile s-au inmuiat.
Nota! Am dat un timp relativ pentru ca e posibil ca gutuile sa fie unele coapte mai bine, altele mai crude si deci se vor gati diferit. Oricum ar fi si oricat de crude sau oricat de prea gatita ar fi o felie de gutuie si s-ar zdrobi, te asigur ca rezultatul va fi o incantare pentru papilele tale gustative. - Cu cinci minute inainte de a scoate tava din cuptor adaugam si nucile rupte bucati.
- Cand sunt gata scoatem tava din cuptor si daca mai avem rabdare (pentru ca deja in casa miroase dumnezeieste) lasam sa se raceasca. Asteptam totusi cat sa impartim portia de gutui la cuptor intre toti membri familiei si apoi o putem savura cu mare pofta.
Nota: Daca in loc de unt folositi ulei veti avea un excelent si savuros desert de post (vegan)
Spor la pregatit gutui la cutpor cu vin rosu, cardamom si scortisoara!
Alte retete de deserturi gasesti aici.
Distribuie ca sa afle si prietenii tai cum se face reteta de gutui la cuptor cu vin si scortisoara!
Antoaneta says
Abia astept sa se coaca gutuile. Imi plac enorm.
Claudia Vasilache says
Pai.. s-au copt deja :) Am vazut in magazin :p
Iuliana says
Vreau-vreau-vreau!!!
Claudia V says
Pai ce mai astepti? Hai, ca ma apuc de curatat gutuile ;)