Reteta de astazi de gutui cu sos caramel, vin rosu si cardamom, plus o adiere de piper rosu, este o reteta de desert inspirata din traditia noastra culinara.
Sursa de inspiratie este traditionala mancare de gutui care se face la noi toamna cand gutuile se coc. Mancarea de gutui, desi are caramel in compozitie este o mancare sarata.
Poate fi simpla, doar cu gutui sau cu gutui si cu carne. Cand este gatita doar din gutui poate fi o excelenta mancare de post dar poate reprezenta si o garnitura perfecta pentru o friptura.
O sa te intrebi, cu siguranta cum de m-am gandit sa fac un desert inspirat din traditia noastra populara in varianta reinterpretata si nu in cea originala.
Ei bine, sa iti dezvalui secretul. Am fost invitata de catre prietenii de la Electrolux (prin agentia Golin) sa particip la povocarea lansata de acestia, cu ocazia desfasurarii festivalului ”Taste of London”.
Provocarea se numeste ”Gateste cu Electrolux la Taste of London” si se desfasoare sub umbrele hastagului #electroluxtaste. Aici veti gati adunate la un loc, pe Facebook, toate retetele din concurs.
Concursul presupune sa gatim o reteta in stilul culinar celebru al unuia dintre urmatorii 10 chefi internationali propusi: Monica Galetti, Michael Reid, Jeremy Pang, Mauritio Morelli, Ping Coombes, Sergio Sanz Blanco, Pierre Koffman, Guy Betteridge, Vivek Singh, Pascal Aussignac.
Castigatorii, 4 bloggeri dintre cei care vor participa la concurs si care, evident vor iesi castigatori, vor merge impreuna cu Electrolux la Taste of London, unde vor avea ocazia de a trai experiente culinare memorabile.
Asa ca, aceasta reteta de gutui cu sos caramel, vin rosu si cardamom este reteta cu care ma inscriu si eu in concurs. De ce am ales aceasta reteta simpla, de sezon si inspirata din traditia noastra culinara? Pentru ca din toata lista propusa cel mai mult mi-a placut de Monica Galetti.
Monica Galetti s-a nascut in Samoa si a fost crestuta in Noua Zeelanda. Este cunoscuta ca cel mai bun senior sous-chef la Restaurantul Michel Roux Jr’s Le Gavroche, unde a lucrat timp de zece ani. Este unul dintre juratii de la MasterChef: The Profesional emisiune prezentata la BBC.
sursa foto: theguardian.com
Locuieste la Londra impreuna cu sotul ei David (somelier chef la ”Le Gavroce”) si fiica ei, Anais. S-a pregatit pentru domeniu in Noua Zeelanda, are diverse roluri in Televiziune si doua carti culinare publicate.
Monica Galetti, prin retetele sale promoveaza gatitul cu ingrediente naturale, organice si de sezon, incercand sa traga atentia asupra importantei acestuia.
Intr-o declaratie din ”The Independent”, Monica Galetti spune
“Some people think that organic is more expensive, but if you plan wisely, you can make ingredients go further. For example, use the whole chicken – bones for stock, things like that.”
Mi-a placut foarte mult stilul ei simplu de a gati si mai ales faptul ca promoveaza ideea gatitului sanatos, cu ingrediente pe care le ai la indemana, de sezon si nu in ultimul rand faptul ca se declara si impotriva risipei alimentare.
S-a ”pliat perfect” pe ceea ce si eu incerc sa promovez pe blog prin retetele pe care le public: retete simple, de sezon, rapide si usor de facut chiar daca au influente uneori exotice si sunt ispirate de chefi celebri.
Ingrediente pentru reteta de gutui cu sos caramel, vin rosu si cardamom
- 450 grame de gutui curatate
- 25 grame de unt
- zeama de la jumatate de lamaie
- 100 grame de zahar
- 200 ml de vin rosu
- un sfert de lingurita de scortisoara macinata
- patru-cinci pastai de cardamom
- un sfert de lingurita de piper rosu boabe
- 100 grame de smantana pentru frisca
- o mana de nuci coapte (pentru ornat)
Mod de preparare pentru reteta de mancare de gutui cu sos caramel, vin si cardamom
- Gutuile, curate de cotoare si partile mai rele se taie cuburi de marime potrivita. Nu se decojesc deoarece, daca le curatam de coaja bucatile nu vor mai ramane intregi si se vor zdrobi
- Pe masura ce le taiem cuburi le si stropim cu zeama de lamaie.
- Punem intr-o tigaie cele 25 grame de unt si il topim.
- Adaugam cuburile de gutuie si le sotam la foc rapid doua-trei minute dupa care adaugam 50 ml de vin, condimentele macinate si continuam sa le mai gatim inca zece minute, cat sa se inmoaie putin si sa se mai evapore din vin. ATENTIE! Nu la foc mic deoarece ele se vor inmuia si nu ne dorim asta.
- Dam deoparte si ne apucam de caramel. Punem intr-o cratita de inox cu fundul dublu cele 100 de grame de zahar si le caramelizam. ATENTIE! Zaharul il vom lasa sa se topeasca doar pana cand devin un lichid de o frumoasa culoare aurie. Daca zaharul se arde nu va mai avea un gust bun, de caramel.
- In momentul in care zaharul s-a caramelizat turnam restul de vinul ros, cu mare atentie pentru ca din cauza diferentei de temperatura vor iesi ”scantei” intre ele :) Caramelul se va intari dar nu te speria. Este normal. Continuam fierberea pana in momentul in care caramelul intarit se topeste iar si apoi adaugam gutuile.
- Lasam gutuile sa fiarba in caramelul cu vin pana cand se gatesc si devin moi adica inca 15 minute.
- Dam deoparte si scoatem gutuile, cu grija pe o farfurie.
- Luam doua-trei linguri din sosul de caramel cu vin si le punem in smantana pentru a o tempera. Amestecam bine si apoi turnam smantana peste sosul de caramel cu vin. NOTA: in reteta originala, de mancare de gutui se folosea faina pentru a ingrosa sosul. Eu am inlocuit-o insa cu smantana pentru ca mi se pare o alegere mai sanatoasa decat faina.
- Punem cratita inapoi pe aragaz la foc mediu si mai gatim inca cinci – sase minute, pana cand sosul ajunge la consistenta dorita.
- Asezam gutuile in doua pahare, turnam peste ele sosul de caramel cu vin, presaram cateva bucatele de nuca crocanta, coapta in cuptor cu putina sare si servim cu mare pofta.
Aceasta este varianta mea de gutui cu sos de caramel, vin rosu si cardamom plus o adiere de piper rosu, inspirata din traditionala mancare de gutui specifica toamnei in unele regiuni ale tarii.
Si cum mi-a placut foarte mult ce a iesit am folosit restul de gutui pe care le mai aveam in alte retete delicioase pe care le veti descoperi in zilele urmatoare pe blog. Gatiti gutui acum ca e sezonul lor. Au un gust si o aroma absolut divina :)
Sa va fie de bine!
Ce minunatie, sa ai succes!
Multumesc, Lidia! Sa fie! :)
Ma bucur ca iti place reteta :)
arata foarte bine dar suna destul de complicat de preparat pentru o amatoare ca mine. Mai bine halesc gutuile asa in stare pura sau coapte :D
Multumesc! Cristina e chiar foarte simplu de gatit si mai ales rapid ;) Crede-ma!
O idee super: fructe de sezon acum la noi in tara, o reteta autohtona, dar reinventata, stilul tau propriu si acel sos de caramel peste gutui deja fac sa imi ploua in gura. Felicitari pentru reteta, mai ales ca pare si simpla! Iti tin pumnii pentru calificarea mai departe.
Multumesc mult pentru aprecieri, Alexandra :)
Da, e foarte simplu de facut. Cumva am vrut sa va arat ca nu si cei ”mari” gatesc simplu. Si ca daca ne folosim imaginatia putem transforma orice reteta simpla in una gourmet si invers ;)
Sa o incerci ca o sa iti placa. Si stai sa vezi reteta de gutui la cuptor care urmeaza zilele urmatoare. O nebunie si aia!
Se poate oare fara piper?
Ma tenteaza reteta aceasta.
Stii ca nu imi place sa incerc chestii complicate asa ca reteta de mai sus este pe gustul meu!
Succes!
Da, se poate si fara piper :) Dar nu ti-as recomanda sa nu pui cardamom si scortisoara :)
Imi place si ideea si reteta si prezentarea. Suuces! :)
Multumesc mult, Iuliana! Sa o incerci ca e foarte buna si usor de facut ;)