Sper sa va placa smochinele la fel de mult cat si mie si sa va bucurati de aceasta reteta. Un pic altfel, zic eu. Pentru ca, tot uitandu-ma pe ici pe colo, pe net, in cautare de inspiratie pentru a pregati cele patru smochine pe care le aveam in frigider, nu am vazut nimic care sa ma inspire sa le transform. Asa ca zana inspiratiei (exista asa ceva, oare? :) ) mi-a soptit la ureche: tort, tort, tort!.
Ok, tort dar cum, cu ce? Smochinele merg bine cu branza. Si cu ciocolata. Si atunci branza sa fie. Una speciala: mascarpone. Si ciocolata sa fie. Si a fost. Nu mai e decat poza si reteta, pentru ca ne-a placut foarte mult, si cum l-am facut intr-o tava de doar 17 cm, s-a terminat rapid.
Sper sa va placa si voua aceasta idee si aceasta reteta de tort cu crema de mascarpone si smochine, care, ca de obicei este o reteta simplu de facut, ca majoritatea retetelor pe care le-ati citit pana acum. Sa nu mai lungim vorba si sa trecem la treaba, adica sa facem tort cu crema de mascarpone si smochine.
Reteta de tort cu crema de mascarpone si smochine
- Ingrediente pentru reteta de tort cu crema de mascarpone si smochine
– pentru blatul genoise:
3 oua
70 grame de faina alba
15 grame de cacao
60 grame de zahar
un praf de sare
– pentru crema de mascarpone cu smochine
trei smochine
o lingura de zahar
zeama de la o jumatate de portocala
100 grame de mascarpone
– pentru crema de ciocolata
100 de ciocolata cu 45% cacao
100 de smantana cu 20% grasime
– pentru sirop
125 ml de suc de portocale
o lingura incarcata de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de tort cu crema de mascarpone si smochine
- Pentru a face blatul de tort procedam asa cum am explicat pe larg in reteta de tort musuroi de cartita cu banane si unt de arahide (click aici pentru reteta). Dupa ce l-am copt il lasam la racit. Putem monta tortul fie in aceeasi zi, daca coacem blatul dimineata, fie a doua zi, daca il coacem seara. Eu l-am facut seara si l-am montat a doua zi dimineata cand am facut cremele.
- Pentru crema de mascarpone si smochine incepem prin a face un gem de smochine si portocale. Curatam smochinele de coaja, le taiem bucati mai mici, le punem intr-un vas metalic, adaugam zaharul si zeama de portocala si apoi il vom pune pe aragaz, la foc mic si il vom transforma in gem. Il lasam sa fiarba aproximativ 10 minute, cat sa scada lichidul si sa se lege putin gemul nostru dupa care il dam deoparte si il lasam la racit.
- Cand s-a racit il amestecam cu 100 de grame de mascarpone si obtinem o delicioasa crema de mascarpone si smochine.
- Pregatim si siropul prin fierberea celor 125 de ml de suc de portocala (daca doriti sa fie mai insiropat folositi 150 de grame se suc de portocale sau diferenta o inlocuiti cu apa) cu zaharul pana cand acesta se topeste. Tre-patru minute ar fi suficient sa se formeze un sirop mai lichid. Lasam siropul sa se raceasca si pregatim tortul pentru montarea finala.
- Taiem tortul in doua felii mari, pe lungime, punem prima felie, cea de la baza pe un platou, stropim peste tot cu jumatate din siropul pregatit in prealabil si intindem crema de mascarpone cu smochine peste felia de tort insiropata.
- Separat, insiropam si cealalta felie de tort si apoi o punem peste crema. Dam la rece pana cand facem ganache-ul de ciocolata.
- Incalzim frisca pana la punctul de fierbere (Atentie: nu e fierbem!) si cand aceasta incepe sa formeze mici bule pe margine luam vasul de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati. Lasam sa se topeasca putin, doua-trei minute dupa care amestecam energic pana cand toata ciocolata este topita si compozitia noastra devine ca o crema. O punem peste tort, intinzand si pe margini iar deasupra, cu ajutorul unui cutit modelam cateva forme ”in relief”. Ornam simplu, asezand in mijloc cateva feliute de smochina sub forma de floare.
Pofta buna sa aveti!
Laura says
Ce bine arata!!!
Claudia V says
Si ce bun a mai fost :p
Antoaneta says
Ma mut la tine!
Claudia V says
hai! :)
Iuliana says
Vreau, vreau, vreau! Dar cred ca am ratat si anul asta sezonul smochinelor proaspete :(