• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 23, 2015 · 12 Comments

Cozonac de post cu nuca

Aluaturi/Placinte· De post (vegan)

Spune si altora!
 537     
537
Shares

cozonac de post cu nuca

E ceva vreme de cand reteta asta sta in sertarul virtual al blogului. Am tot vrut sa v-o dau dar nu mi-au placut pozele pe care le aveam facute pentru ea. Cum noi in post facem mai des reteta am facut poze aproape de fiecare data cand am copt si cozonacul. Acum, in sfarsit, mi-a placut ce am reusit sa pozez asa ca, desi ne apropiem de sfarsitul postului si poate ca toata lumea incepe deja sa se gandeasca la pasca traditionala sau la friptura de miel, eu o sa va propun o reteta de post.

Fie ea de post, sau vegana, va spun sincer ca, la cat de bun a iesit cozonacul ma bate gandul sa folosesc reteta de aluat si pentru a face traditionala pasca. Cateva oua in minus nu pot decat sa usureze digestia, stiut fiind ca aluatul de cozonac nu este unul care ar trebui consumat prea des.

Reteta de cozonac de post cu nuca nu este greu de facut si seamana, mai ales la modul de preparare, cu cea pe care o stiti deja de la cozonacul cu nuca scrisa deja pe site. Dar sa nu mai lungim vorba si sa vedem cum se face acest delicios cozonac de post cu nuca.

Reteta de cozonac de post cu nuca

  • Ingediente pentru reteta de cozonac de post cu nuca

– pentru aluat:

1 kg de faina alba tip 654 (plus faina pentru masa de lucru)
400 ml de apa carbogazoasa
150 de grame de zahar
25 de grame de drojdie
1 plic de praf de copt
zeama de la o lamaie
zeama de la o portocala
2 plicuri de zahar vanilat
100 de grame de ulei
o lingurita rasa de turmeric
un praf de sare

– pentru umplutura:

300 de grame de nuca
100 de grame de zahar
doua-trei linguri de cacao
esenta de rom
1 lingura de praf de copt
50 de grame de faina
un pahar de apa

cozonac de post cu nuca_1

  • Mod de preparare pentru reteta de cozonac de post cu nuca
  1. Amestecam intr-un castron apa, sucul de la portocala si de la lamaie, zaharul, zaharul vanilat, turmericul, 100 grame de ulei si drojdia sfaramata si le omogenizam bine cu ajutorul unui tel sau mixer pana cand se topeste zaharul.
  2. Cernem faina intr-un vas mai mare in care mai apoi vom framanta aluatul. Adaugam sarea si praful de copt, amestecam totul bine si facem in mijloc o adancitura, ca un crater, indepartand faina catre marginile vasului.
  3. In aceasta adancitura turnam compozitia de apa, zahar si ulei obtinuta mai devreme si incepem sa incorporam cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule, faina de pe margini.
  4. Cand aceasta este incorporata si am obtinut un aluat compact incepem sa framantam aluatul cu ajutorul mainilor turnand din cand in cand si restul de ulei (50 de grame).
  5. Cand am terminat de framantat aluatul acoperim vasul cu un prosop curat si il asezam la dospit, la loc caldut pana cand acesta isi dubleaza volumul.
  6. Cat timp sta aluatul la dospit pregatim umplutura din nuca amestecand nuca cu zaharul, cacaoa, apa, praful de copt, faina si apa. Obtinem in final un fel de crema de nuca pe care o vom folosi la umplut.
  7. Odata timpul de dospire trecut, dupa ce aluatul a crescut in volum, ne apucam sa formam cozonacii 
  8. Incepem prin a incalzi cuptorul si pregati doua tavi mari de cozonac (de 36/13 cm) sau patru mai mici (de 30/11) folosind hartie de copt.
  9. Impartim aluatul in doua jumatati si nuca in patru parti egale. Luam o jumatate de aluat si il impartim la randul lui in doua. Presaram faina pe masa de lucru si intindem, cu ajutorul sucitorului, fiecare bucata de aluat in parte si le ungem cu crema de nuca. Rulam fiecare foaie si apoi le impletim una cu cealalta formand astfel cozonacul pe care il vom pune in tava pregatita in prealabil.
  10. Procedam la fel si cu cealalta parte de aluat ramasa dupa care lasam iarasi la crescut, in tava asezate la loc caldut si ferit de curent, cozonacii astfel formati pentru inca o jumatate de ora dupa care dam tavile la cuptor, la foc mediu, timp de 40 – 45 de minute. Nota: Puteti unge cu putin ulei suprafata cozonacului inainte de a-l pune la cuptor.
  11. Cand observam ca incep sa se rumeneasca facem testul cu scobitoarea si cand sunt gata ii scoatem din cuptor si ii lasam la racit.
  12. Din cantitatile de mai sus ies doi cozonaci de cate un kilogram fiecare. Daca aveti tavi mai mici vor iesi mai multi cozonaci.

cozonac de post_2

 Pofta buna sa aveti!

Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!


Spune si altora!
 537     
537
Shares
 
537
Shares
 537    
« Kartoffelpuffer, sau un altfel de tocinei moldovenesti
Piure de mere cu spanac »

Comments

  1. Alexandra Vasilică says

    November 29, 2023 at 10:04 pm

    Rețeta este absolut delicioasă,nu mă așteptam la așa rezultat fain.
    Felicitări pentru rețetă!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 1, 2023 at 5:02 pm

      Multumesc! Ma bucur ca v-a placut rezultatul final :)

      Reply
  2. marinela says

    April 2, 2016 at 3:40 pm

    A ieșit super bun

    Reply
    • Claudia V says

      April 2, 2016 at 3:49 pm

      Super! Ma bucur ca a iesit bun si ca iti place :)
      Nu ai facut si o poza? Daca da, poti sa mi-o trimiti pe mail sau prin mesaj pe Facebook si eu o voi incarca aici, sub reteta :)

      Reply
  3. Irina says

    November 28, 2015 at 8:16 pm

    Arata senzational! Felicitari!

    Reply
    • Claudia V says

      November 28, 2015 at 8:54 pm

      Multumesc, Irina! :)

      Reply

Trackbacks

  1. Cele mai bune 40 de rețete de post. Aperitive, deserturi și mâncăruri ușor de făcut! - Lecturi si Arome says:
    November 17, 2023 at 12:22 pm

    […] Cozonac de post cu nucă  […]

    Reply
  2. Negresa vegana cu ciocolata, nuci si ceai de portocale says:
    March 19, 2021 at 2:07 pm

    […] Cozonac de post cu nuca – click aici pentru reteta […]

    Reply
  3. Pasca cu ciocolata si nuca - Lecturi si Arome says:
    April 3, 2018 at 5:57 pm

    […] am trecut eu in meniul de sarbatoare la categoria desert, in afara de nelipsitul si traditionalul cozonac cu nuca care ma gadesc ca anul acesta sa il fac si in varianta cu rahat pentru ca celui mic nu prea ii […]

    Reply
  4. Cozonac de post cu nucă și rahat - Lecturi si Arome says:
    February 9, 2018 at 8:29 pm

    […] Frământăm un aluat așa cum am explicat în rețeta de cozonac de post cu nucă (vezi aici explicatiile), […]

    Reply
  5. Mucenici umpluti cu nuca (de post) - Lecturi si Arome says:
    March 6, 2017 at 12:39 pm

    […] da seama doar din titlul retetei ca ies mai buni asa, umpluti decat simpli. Practic seama cu un cozonac de post in miniatura, ca sa fac o comparatie. Doar ca acestia mai sunt si putin insiropati dupa ce sunt […]

    Reply
  6. Meniu vegan de Paste - Arome de poveste says:
    May 1, 2016 at 4:41 am

    […] Pentru doritori, las o reteta de cozonac vegan de la Lecturi si Arome. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

March 2015
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316