Periplul nostru prin bucatariile lumii continua astazi cu o vizita tocmai in indepartatul Mexic, dupa ce lunile trecute, la inviatia fetelor de la Savori Urbane (Oana si Diana) am fost in alte parti ale Europei (Germania, tarile din nordul Europei, Turcia).
Exotica si apetinsata, cu radacini adanci in istorie, bucataria mexicana din zilele noastre este practic o sinteza intre cele mai bune elemente ale gastronimiei locale, indigene cu cele ale bucatariei spaniole. Rezulta in final o bucatarie originala, bazata pe gusturi puternice si originale, plina de culoare si amesteca de mai multe componente. Aceasta reflecta gusturile, istoria si modul de intelegere a vietii a unui intreg popor si se numara printre cele mai renumite bucatarii ale lumii alaturi.
Multe ar fi de spus despre bucataria mexicana insa nu acesta este scopul articolului de astazi care, la urma urmei ar trebui sa fie doar o reteta simpla rapida si gustoasa de cookies care se servesc la nuntile cu specific mexican. Nu pot insa sa nu va mai spun pe scurt si punctual ca:
– in Mexic exista peste 60 de varietati de ardei iute, aest lucru punandu-si amprenta si asupra bucatariei mexicane,
– Mexicul este tinutul ciocolatei, al porumbului, al cartofului si al vanilei, ingrediente care au fost aduse in Europa de catre conchistadorii spanioli, la origine fiind mexicane,
– fasolea, rosiile, ardeii, ananasul, avocado, chiar si dovleacul, sunt originare tot din Mexic
– bucataria mexicana are si influente din bucataria italiana. Pastele preparate in stil mexican fiind insa prajite si nu fierte in apa cu sare,
– preparatele tipice mexicane sunt: burritos, tacos, tortillas precum si atat de faimosul sos exotic numit guacamole
– una dintre ea mai cunoscuta bautura alcoolica este tequilla despre care cred a fiecare dintre noi a auzit deja
– preparatul national, care a ajuns sa constituie o adevarata emblema a gastronomiei mexicane se numeste “mole plabano”, un sos picant sau cu ardei iuti care se amesteca cu … ciocolata si carne de curcan.
Revenind la reteta de astazi de cookies cu nuca si ciocolata este inspirata dintr-o celebra reteta de desert mexican, Mexican Weeding Cookies, de fapt niste fursecuri gustoase si fragede facute cu unt, zahar, faina si alune, tavalite apoi din belsug prin zahar pudra alba ca neaua. Eu am modificat putin reteta originala adaugand putina ciocolata si folosind nuci in loc de alune, adapatand-o astfel la gusturile si traditiile noastre. Rezultatul a fost surprinzator: niste cookies cu nuca si ciocolata absolut delicioase pe care cu greu te abtii sa nu le mananci asa calde cum sunt.
Dar sa nu va mai tin de vorba ci sa va dau si reteta, nu inainte de a va invita pe site la Laura (Retete ca la mama), gazda calatoriei culinare din aceasta luna, pentru a vedea intreaga colectie de retete din bucataria mexicana pe care le vor pregati pe rand fiecare dintre bloggeri participanti la aceasta frumoasa provocare.
Reteta de cookies cu nuca si ciocolata (Mexican Wedding Cooking)
- Ingrediente pentru reteta de cookies cu nuca si ciocolata
( Mexican Wedding Cookies)
100 grame de unt cu 85% grasime
100 grame de unt cu 60% grasime
100 grame de miez de nuca
3oo grame de faina
60 de grame de zahar pudra (de preferinta vanilat)
40 de grame de ciocolata neagra
3/4 lingurita de scortisoara macinat
zahar pudra pentru ornat
- Mod de preparare pentru reteta de cookies cu nuca si ciocolata
( Mexican Wedding Cookies)
- Scoatem untul din frigider si il lasam sa ajunga al temperatura camerei.
- Cand acesta s-a inmuiat, il punem intr-un castron, adaugam peste al zaharul pudra si amestecam foarte bine pana cand obtinem o crema.
- Tocam cu ajutorul unui cutit miezul de nuca sau il macinam grosier cu ajutorul unui minitocator electric de bucatarie.
- Radem pe razatoare cu gauri mari ciocolata.
- Peste crema de zahar si unt adaugam nuca si amestecam dupa care punem ciocolata rasa, scortisoara si la final faina pe care o incorporam foarte bine pana cand obtinem un aluat omogen, compact si nelipicios.
- Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider o ora jumate sau chiar doua ore ca sa se intareasa untul si sa se fragezeasca putin aluatul.
- Dupa acest timp incingem cuptorul la 200 de grade si punem hartie de copt pe o tava care va merge la cuptor.
- Scoatem aluatul din frigider si formam, cu ajutorul mainilor bilute mici de marimea unei nuci pe care le asezam in tava.
- Cand am terminat de format fursecurile dam tava la cuptorul incins in prealabil si lasam sa se coaca pana cand incep sa se rumeneasca, adica aproximativ 25 de minute.
- Cand sunt gata, scoteam tava din cuptor si lasam fursecurile sa se raceasca putin in tava dupa care , calde inca, le dam prin zahar pudra vanilat si le lasam la racit in continuare pe un gratar.
- Le putem pastra in cutii inchise ermetic, speciale pentru pastrat fursecurile si biscuitii, chiar si mai multe zile. Asta daca rezistam tentatiei sa nu le consumam in aceeasi zi ;)
Pofta buna sa aveti!
Foarte interesanta mica istorioara despre Mexic – multe dintre ele imi erau straine!
Eh.. multe ar fi de spus despre bucataria mexicana. Mai poti citi la Laura pe blog despre asta.
Ma bucur ca ti-a placut informatia citita :)
Am profitat ca n-ai fost acasa si am furat cateva cookies :)
Aha.. deci tu erai hotul. De asta nu ammai gasit eu nimic la intoarcere :))))