Desi îmi plac tartele, este prima data când încerc să fac eu acasă o tartă cu aluat franţuzesc şi dacă tot aveam la discreţie zarzăre din copac am început cu ele. Tarta rustica cu zarzare pot spune ca a fost pe placul intregii familii asa ca sigur vor urma cat de curand si retete de tarte cu fructe pe care sa le fac ;)
Reteta de tarta rustica cu zarzare:
- Ingrediente tarta rustica cu zarzare:
200 grame de faina alba
100 grame de unt rece
un gălbenuş de ou
4-5 linguri de apă rece
un pic de sare
200 grame de zarzăre fără sâmburi
- Mod de preparare tarta rustica cu zarzare:
- Pentru a face aluatul trebuie să lucrăm foarte repede pentru a nu se topi untul.
- Aşa că abia în momentul în care ne apucăm de treabă scoatem untul din frigider, îl tăiem bucăţi mici şi îl amestecăm cu făina cat mai repede posibil şi mai mult amestecând cu vârful degetelor pentru a nu topi untul prea tare.
- După ce s-a combinat untul cu făina adăugăm sarea, gălbenuşul de ou şi patru, cinci linguri de apă rece, chiar foarte rece. Eu am pus în prealabil un păhărel cu apă la congelator pentru a avea la dispoziţie apa cât mai rece.
- Amestecăm totul bine până se formează aluatul, îi dăm o formă de bilă, îl învelim în folie alimentară şi îl punem la frigider pentru minim două ore.
- Între timp spălăm zarzărele, le curăţăm de sâmburi şi le tăiem în două jumătăţi. Putem pune peste ele o lingură două de zahar (eu nu am folosit pentru a putea să îi dau şi celui mic să mănânce din tartă) şi le lăsăm la frigider până ne apucăm de preparat tarta.
- Înainte de a ne apuca de preparat tarta, dăm drumul la cuptor ca să se încălzească.
- Scoatem aluatul din frigider, punem un pic de făină pe masa de lucru şi întindem aluatul într-o foaie subţire pe care o aşezăm într-o tavă unsă în prealabil cu puţin ulei/unt/untură.
- Tăiem părţile de aluat care sunt în plus pe marginile tăvii şi din ele formăm mici fâşii din aluat pe care le vom pune peste zarzăre.
- Aşezăm zarzărele peste aluatul din tavă şi pe deasupra punem resturile de fâşii de aluat.
- Dăm tarta la cuptor la foc mediu timp de 40-45 de minute, până observăm că fructele şi aluatul sunt coapte.
- Scoatem tava din cuptor, lăsăm să se răcească după care o tăiem şi o consumăm cu mare poftă. ;)
Poftă bună să aveţi!
Sonia says
Scoatem tava din cuptor, lăsăm să se răcească după care o tăiem şi… o dăm prietenilor. Ăsta este finalul corect. :)
Eu pe blogul ăsta mai răruț. Că altfel o să dau iama în toate bunătățile. :)
Claudia says
Sonia, esti invitata mea deci te mai astept ;)