Negresa de post cu nuca de cocos si ciocolata
Asa cum v-am promis marti, cand am publicat reteta de lapte de ovaz facut in casa, astazi o sa va scriu si unde am folosit eu acest lapte, adica o sa va scriu reteta de negresa de post cu nuca de cocos si ciocolata, care este o reteta simpla si foarte usor de facut, ca majoritatea deserturilor de post. Avantajul prepararii acestora este ca la sfarsit ai mai putine vase de spalat decat de obicei. In plus aceste deserturi de post pot fi facute fara nici un risc chiar de cei mai putin indemanatici in ceea ce priveste deserturile.
Prajitura aceasta este cumva o alta varianta a negresei cu ceai de portocale si nuci. Am pornit de la aceea reteta si am experimentat o alta in care sa valorific laptele de ovaz pe care tocmai il facusem in casa.
Reteta de negresa de post cu nuca de cocos
- Ingrediente pentru reteta de negresa de post cu nuca de cocos
– pentru blatul de negresa de post
230 grame de faina alba de grau
50 ml ulei de floarea soarelui
50 de grame de ciocolata
75 de grame de fulgi de cocos
100 de grame de zahar
100 grame de gem de capsuni
200 ml lapte de ovaz (vezi aici cum poti face acasa)
75 ml apa rece
1/2 lingurita de bicarbonat
1/2 lingurita de praf de copt
o lingurita de otet
– pentru glazura din lapte de cocos:
50 grame de lapte de cocos
doua linguri de cacao
o lingura de zahar
– pentru crocant din fulgi de cocos
o lingura de fulgi de cocos
o lingurita de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de negresa de post cu nuca de cocos
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de 25/35, in care punem hartie de copt.
- Punem laptele de ovaz intr-un ibric si il infierbantam pana cand da in clocot.
- Dam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati.
- Lasam cinci minute dupa care amestecam ca sa o dizolvam si lasam la racit in continuare.
- Intre timp cernem faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul. Adaugam si fulgii de cocos.
- In alt vas amestecam uleiul si zaharul, apa, gemul si otetul.
- Punem laptele cu ovaz si ciocolata peste compozitia de apa si ulei si amestecam.
- Adaugam amestecul de faina si cocos si incorporam bine totul. Va rezulta un aluat ca de chec pe care il vom pune in tava pregatita din timp.
- Dam la cuptor negresa de post cu nuca de cocos si o lasam sa se coaca aproximativ 30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Atentie, sa nu o lasati prea mult ca sa nu se usuce. Va avea in final o consistenta usor umeda.
- Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam la racit, timp in care pregatim ciocolata si crocantul din fulgi de cocos.
- Punem intr-o craticioara laptele de cocos, zaharul si cacaoa si le fierbem impreuna un minut-doua pana cand se ingroasa. Lasam sa se raceasca cateva minute si apoi turnam cat inca este cald, peste prajitura racita in prealabil.
- Pentru crocantul din fulgi de cocos practic vom amesteca fulgii de cocos si zaharul, ii vom pune intr-un vas pe foc si ii lasam pana cand isi vor schimba culoarea iar zaharul se va carameliza. Atentie sa nu ii ardeti!
- Presaram fulgii de cocos peste ciocolata si apoi lasam la racit. Cand este racit totul, complet, taiem prajitura in cuburi de dimensiunea dorita.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de prajituri de post:
Prajitura de post cu nuca si gem (click aici pentru reteta)
Prajitura cu morcov (click aici pentru reteta)
Negresa vegan cu nuci si ciocolata (click aici pentru reteta)
Roxi says
Buna ziua! Cate grame de fulgi de cocos de adauga la pasul 5? Scuze daca nu am vazut in reteta. Multumesc anticipat.
Claudia Vasilache says
Am rectificat acum. Este vorba de 75 de grame.
Roxana says
Multumim!
Claudia Vasilache says
Cu placere!
Alexandra Checiches says
Buna ziua,
Am o nelamurire in privinta gemului de capsuni. Apare in lista de ingrediente insa la instructiuni nu se pomeneste nimic de acesta.
Multumesc!
Claudia Vasilache says
Buna ziua!
Multumesc pentru ca mi-ati atras atentia. Am corectat acum. Se adauga impreuna cu ingredientele lichide, atunci cand se pune uleiul si apa.
Sper sa va placa varianta aceasta. Eventual puteti micsora cantitatea de zahar daca vi se pare prea dulce. Pentru mine, personal, a fost cam prea dulce. :)
Alexandra Checiches says
Multumesc si eu pt promptitudine! Sa stiti ca am pregatit astazi varianta fara gem, e buna chiar si asa.
Claudia Vasilache says
Cu drag :) Ma bucur ca v-a placut. Cred ca e mai buna fara gem :))) Mai putin dulce!
Iuliana says
Uite ca nu m-am gandit niciodata ca dupa deserturile de post am mai putine vase de spalat, dar ai dreptate! :) Foarte apetisanta negresa ta de azi!
Claudia V says
Multumesc :) Apetisanta si …. dulce :p