• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 13, 2015 · 12 Comments

Oua posate in sos de rosii (Shakshuka)

Feluri de baza· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
       

oua posate in sos de rosii

In tarile arabe si in cele din nordul Africii i se mai spune si Shakshuka si este de obicei servita la micul dejun sau, in Israel, la cina. Este o mancare are are la baza rosii si oua. Practic ouale se gatesc “ochiuri” doar ca in varianta mai dietetica, adica nu sunt prajite ci “posate”, adica mai pe intelesul nostru fierte, fara coaja, intr-un lichid  :)

Unii istorici sustin ca este un fel de mancare care isi are originile in timpurile si pe teritoriile imperiului Otoman de unde apoi s-a raspandit in Estul Mijlociu si Spania. Este o mancare traditionala care “concureaza” cu hummusul sau falafelul, feluri de mancare specifice acestor zone si care, cred ca nu mai au nevoie de prezentare.

Despre reteta de Shakshuka sau oua posate in sos de rosii, am aflat intamplator rasfoind blogul pe care Mihaela scrie despre pasiunile ei. Ocazia de a-i rasfoi blogul mi-a dat-o Paula (Enjoy-Dessert) cand mi-a repartizat blogul Mihaelei pentru a pregati de la ea ceva pentru Provocarea Secreta de luna asta. Multe retete si poze faine are Mihaela pe blog, multe m-au tentat. Insa, cum sunt mare amatoare de a testa retete din alte bucatarii ale lumii privirea mi s-a “lipit” de reteta asta atat de simpla si de gustoasa de de oua posate in sos de rosii. Si trebuie sa va spun ca am facut o alegere foarte buna.

Mi-a placut foarte mult reteta de Shakshouka si o sa o fac des de acum inainte. Sa o incercati si voi, neaparat, pentru ca este o reteta simpla si cu un rezultat peste masura de gustos. In plus nu este o reteta sofisticate si o puteti adapta la gusturile voastre, adica sa folositi condimentele preferate atunci cand faceti sosul de rosii :)

Reteta de oua posate in sos de rosii (Shakshuka)

  • Ingrediente pentru reteta de oua posate in sos de rosii (Shakshuka)

o ceapa mica
un morcov mic
400 de grame de rosii in bulion
100 de ml apa
doua linguri de ulei de masline
un varf de cutit de oregano
un varf de cutit de maghiran
un varf de cutit de fulgi de chilli 
o lingurita rasa cu zahar
sare si piper dupa gust

trei-patru oua

oua posate in sos de rosii_2

  • Mod de preparare oua posate in sos de rosii (Shakshuka)
  1. Curatam morcovul si ceapa. Taiem ceapa cat mai mic si morcovul il dam pe razatoare.
  2. Punem intr-o tigaie, pe foc, uleiul si il incalzim usor. Adaugam ceapa si morcovul si le calim un minut dupa care adaugam apa si lasam sa fiarba la foc mic un sfert de ora sau pana se inmoaie legumele.
  3. Adaugam apoi rosiile taiate cubulete impreuna cu sucul in care au stat, punem condimentele si zaharul si lasam sa fiarba la foc mic inca aproximativ zece minute cat sa ma scada zeama si sa se intrepatrunda aromele.
  4. Cand zeama a scazut dar nu de tot, spargem trei sau patru oua si le adaugam peste sosul de rosii, fara a le sparge. 
  5. Punem capacul si lasam sa fiarba in continuare pana cand ouale se gatesc.
  6. Cand acestea sunt gata adaugam si putin patrunjel si servim, cat inca sunt calde, ca fel principal.

 Pofta buna sa aveti!

oua posate in sos de rosii_1


Spune si altora!
       
 
      
« Prajitura de post cu nuca si gem
Cat de importanta e socializarea atunci cand ai un blog »

Comments

  1. Bratu Gabriela says

    January 29, 2019 at 8:17 am

    daaaaa, e reteta mea favorita all time! cred ca depaseste pizza in preferinta! imi place foarte mult felul asta de mancare, il fac si eu cat de des pot. condimentez, adaug, improvizez, odata am pus si ciuperci… e o nebunie! iese extraordinar de bun!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 29, 2019 at 9:28 am

      Ciuperci? Cu buna idee! Incerc si eu asa. Merci de pont :)

      Reply
  2. o femeie says

    May 24, 2016 at 4:42 pm

    eu nu am facut asta. Dar am de 2 sapt. niste cutii de rosii in suc de rosii, ce nu stiam ce sa le fac…

    Reply
    • Claudia V says

      May 24, 2016 at 5:08 pm

      Sa incerci, ca e foarte gustoasa!

      Reply
  3. Oprea Anda says

    July 11, 2015 at 8:21 am

    Delicios! Este preparatul pe care il fac frecvent atuncj cand e foarte cald sau nu am timp :) multumesc pt reteta!

    Reply
    • Claudia V says

      July 15, 2015 at 3:59 pm

      Multumesc pentru ca ai incercat reteteta si ai facut si poza :) Din pacate a fost o eroare si dupa cum vezi nu o sa apara la comentariu tau ci acum, la al meu. Adica am adus-o eu aici, la lumina :)

      Reply
  4. cristinatoth says

    March 16, 2015 at 1:43 pm

    iMI PLAE MULT, ASA CA AS VENI CU DRAG LA UN ASTFEL DE MIC DEJUN!

    Reply
    • Claudia V says

      March 16, 2015 at 2:55 pm

      Te astept oricand cu drag si eu, Cristina :)

      Reply
  5. Diana says

    March 13, 2015 at 7:04 am

    Grozava reteta … si eu am pregatit asa ceva in aceasta saptamana , doar ca un picut altfel

    Reply
    • Claudia V says

      March 13, 2015 at 7:13 am

      Da, e o reteta care se poate adapta foarte usor la gusturile noastre :) Si e si rapida. Tocmai de aia mi-a si placut sa o fac ;)

      Reply
  6. Iuliana says

    March 13, 2015 at 7:03 am

    Si noi facem reteta asta si ne place. E din categoria simplu, bun si rapid :)

    Reply
    • Claudia V says

      March 13, 2015 at 7:14 am

      Da, cea mai cautata categorie: simplu, gustos, rapid. Ce poti sa iti doresti mai mult? :))

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

March 2015
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316