In tarile arabe si in cele din nordul Africii i se mai spune si Shakshuka si este de obicei servita la micul dejun sau, in Israel, la cina. Este o mancare are are la baza rosii si oua. Practic ouale se gatesc “ochiuri” doar ca in varianta mai dietetica, adica nu sunt prajite ci “posate”, adica mai pe intelesul nostru fierte, fara coaja, intr-un lichid :)
Unii istorici sustin ca este un fel de mancare care isi are originile in timpurile si pe teritoriile imperiului Otoman de unde apoi s-a raspandit in Estul Mijlociu si Spania. Este o mancare traditionala care “concureaza” cu hummusul sau falafelul, feluri de mancare specifice acestor zone si care, cred ca nu mai au nevoie de prezentare.
Despre reteta de Shakshuka sau oua posate in sos de rosii, am aflat intamplator rasfoind blogul pe care Mihaela scrie despre pasiunile ei. Ocazia de a-i rasfoi blogul mi-a dat-o Paula (Enjoy-Dessert) cand mi-a repartizat blogul Mihaelei pentru a pregati de la ea ceva pentru Provocarea Secreta de luna asta. Multe retete si poze faine are Mihaela pe blog, multe m-au tentat. Insa, cum sunt mare amatoare de a testa retete din alte bucatarii ale lumii privirea mi s-a “lipit” de reteta asta atat de simpla si de gustoasa de de oua posate in sos de rosii. Si trebuie sa va spun ca am facut o alegere foarte buna.
Mi-a placut foarte mult reteta de Shakshouka si o sa o fac des de acum inainte. Sa o incercati si voi, neaparat, pentru ca este o reteta simpla si cu un rezultat peste masura de gustos. In plus nu este o reteta sofisticate si o puteti adapta la gusturile voastre, adica sa folositi condimentele preferate atunci cand faceti sosul de rosii :)
Reteta de oua posate in sos de rosii (Shakshuka)
- Ingrediente pentru reteta de oua posate in sos de rosii (Shakshuka)
o ceapa mica
un morcov mic
400 de grame de rosii in bulion
100 de ml apa
doua linguri de ulei de masline
un varf de cutit de oregano
un varf de cutit de maghiran
un varf de cutit de fulgi de chilli
o lingurita rasa cu zahar
sare si piper dupa gust
trei-patru oua
- Mod de preparare oua posate in sos de rosii (Shakshuka)
- Curatam morcovul si ceapa. Taiem ceapa cat mai mic si morcovul il dam pe razatoare.
- Punem intr-o tigaie, pe foc, uleiul si il incalzim usor. Adaugam ceapa si morcovul si le calim un minut dupa care adaugam apa si lasam sa fiarba la foc mic un sfert de ora sau pana se inmoaie legumele.
- Adaugam apoi rosiile taiate cubulete impreuna cu sucul in care au stat, punem condimentele si zaharul si lasam sa fiarba la foc mic inca aproximativ zece minute cat sa ma scada zeama si sa se intrepatrunda aromele.
- Cand zeama a scazut dar nu de tot, spargem trei sau patru oua si le adaugam peste sosul de rosii, fara a le sparge.
- Punem capacul si lasam sa fiarba in continuare pana cand ouale se gatesc.
- Cand acestea sunt gata adaugam si putin patrunjel si servim, cat inca sunt calde, ca fel principal.
Pofta buna sa aveti!
Bratu Gabriela says
daaaaa, e reteta mea favorita all time! cred ca depaseste pizza in preferinta! imi place foarte mult felul asta de mancare, il fac si eu cat de des pot. condimentez, adaug, improvizez, odata am pus si ciuperci… e o nebunie! iese extraordinar de bun!
Claudia Vasilache says
Ciuperci? Cu buna idee! Incerc si eu asa. Merci de pont :)
o femeie says
eu nu am facut asta. Dar am de 2 sapt. niste cutii de rosii in suc de rosii, ce nu stiam ce sa le fac…
Claudia V says
Sa incerci, ca e foarte gustoasa!
Oprea Anda says
Delicios! Este preparatul pe care il fac frecvent atuncj cand e foarte cald sau nu am timp :) multumesc pt reteta!
Claudia V says
Multumesc pentru ca ai incercat reteteta si ai facut si poza :) Din pacate a fost o eroare si dupa cum vezi nu o sa apara la comentariu tau ci acum, la al meu. Adica am adus-o eu aici, la lumina :)
cristinatoth says
iMI PLAE MULT, ASA CA AS VENI CU DRAG LA UN ASTFEL DE MIC DEJUN!
Claudia V says
Te astept oricand cu drag si eu, Cristina :)
Diana says
Grozava reteta … si eu am pregatit asa ceva in aceasta saptamana , doar ca un picut altfel
Claudia V says
Da, e o reteta care se poate adapta foarte usor la gusturile noastre :) Si e si rapida. Tocmai de aia mi-a si placut sa o fac ;)
Iuliana says
Si noi facem reteta asta si ne place. E din categoria simplu, bun si rapid :)
Claudia V says
Da, cea mai cautata categorie: simplu, gustos, rapid. Ce poti sa iti doresti mai mult? :))