Tort de post cu crema de ciocolata si visine
Pe perioada aceasta din postul Pastelui am facut de cateva ori un tort de post. Recunosc, in diferite combinatii. Am incercat mai intai cu o crema de ciocolata si ananas. A fost bun dar nu pe gustul meu. Prea dulce.
Am facut apoi simplu, doar blatul si o glazura mai bogata din ciocolata. Buna si varianta aceea dar parca totusi la un tort asa cum il am eu intiparit in minte ca si model ar merge si o crema. Asa ca am mai incercat o varianta care de data asta mi-a placut mai mult si a carei reteta o vei vedea astazi.
Este o reteta foarte simpla si usor de facut. Ai sa vezi imediat. Fac un blat care seamana putin cu cel de la prajitura de post cu nuca si gem (vezi aici reteta) si o crema topind pur si simplu ciocolata si combinand-o cu cateva visine. Insiropez putin, decorezi dupa imaginatie si ai un tort ciocolatos dar de post. Un tort de post sau un tort vegan, cum vrei sa ii zici, usor de facut si gustos!
- 220 grame de faina alba de grau tip 000
- 100 ml lapte de cocos
- 200 ml apa calda
- 75 grame de zahar tos
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 20 grame de cacao
- 50 de grame de gem de visine
- o lingurita de otet
- o lingurita rasa de praf de copt
- o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
- o lingura de esenta de vanilie
- 200 grame de visine
- 1 lingura de zahar
- 100 grame de ciocolata neagra cu minin 65% cacao
- 2 linguri de apa
Mod de preparare pentru tort de post cu crema de ciocolata si visine
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de tort, de 18 cm, cu peretii detasabili. Punem hartie de copt pe fundul acesteia si apoi ungem cu putin ulei si tapetam cu faina peretii (eu am pus si pe hartia de pe fundul tavii)
- Punem intr-un vas ingredientele lichide: apa, laptele, uleiul si gemul.
- Adaugam zaharul si esenta si amestecam bine.
- Amestecam faina, cacaoa si praful de copt si le adaugam treptat peste ingredientele lichide amestecand pana la incorporare.
- Adaugam si bicarbonatul stins in prealabil cu otetul (turnam otetul peste bicarbonat).
- Compozitia obtinuta o turnam in tava pregatita in prealabil.
- Dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute in functie de cum coace cuptoru. Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata scoatem tava din cuptor si lasam putin la racit dupa care scoatem cu grija blatul din tava si lasam la racit pe un gratar.
Vezi mai jos și cum se face negresa de post!
Apasă pe poză și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
- Intre timp pregatim crema incepand prin a pune o lingura de zahar peste visine si a le lasa sa se gateasca pe aragaz, la foc mediu pana cand se topeste zaharul si lasa zeama. Dam doua-trei clocote.
- Lasam la racit cat sa ajunga la temperatura camerei dupa care pasam cu ajutorul blenderului.
- Folosim o strecuratoare pentru a separa pulpa de zeama.
- Taiem tortul in doua si asezam partea de jos pe un platou. Insiropam cu jumatate din zeama de la visine.
- Topim ciocolata pe baie de aburi, adaugand si una-doua linguri de apa.
- Impartim cantitatea de ciocolata topita in doua si o jumatate o amestecam cu pulpa de la visine care este crema noastra pentru tort.
- Punem crema de ciocolata si visine peste prima jumatate de blat insiropata si peste ea asezam al doilea blat pe care il insiropam cu cealalta jumatate de sirop de visine.
- Peste blat turnam restul de ciocolata ramasa si o intindem in strat subtire peste tort.
- Decoram dupa preferinte cu bomboane multicolore de zahar, margarete din napolitana, bomboane sau orice alt decor dorim.
- Lasam macar 2-3 ore la rece ca sa se intareasca ciocolata dupa care taiem si servim cu pofta.
Pofta buna la tort de post cu visine si ciocolata!
Cristina Dragomir says
dulciuri de post am mai facut si eu, dar tort chiar niciodata pana acum. Daca nu mi-au iesit nici clatitele, n-are cum sa imi iasa tortul, nu? :D
Claudia V says
Ei na :))))) E atat de simplu de facut! De ce sa nu iasa un tort? E o prajitura rotunda si… atat :p