Nu putea sa treaca toamna fara sa fac un gem de pere si gutui. De data asta insa l-am combinat cu gutui si i-am dat o aroma usoara de ghimbir. Si sa nu uit ce e mai important: e fara zahar ;) Atat perele cat si gutuile sunt suficient de dulci si aromate ca sa mai fi adaugat si zahar.
Reteta de gem de pere si gutui
- Ingrediente gem de pere si gutui
1, 200 kg pere curatate si taiate bucati
o gutuie curatata si taiata bucati
o bucatica de ghimbir
o cana cu apa
- Mod de preparare gem de pere si gutui:
- Metoda de preparare a acestui gem este foarte simpla. Trebuie doar un pic de rabdare pana se face. ;)
- Perele si gutuile curatate de coaja, mijloc si seminte si taiate bucati cat mai mici se pun la fiert pe foc mic impreuna cu o cana de apa si o bucatica de ghimbir de circa 4 cm.
- Se lasa sa fiarba bine totul si se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda pe fundul cratitei.
- Cand fructele s-au inmuiat si sunt fierte bine se scoate ghiimbirul, se paseaza gemul cu paleta de strivit cartofi si se face totul un piure fin.
- In continuare se da cratita la cuptor pana scade apa si ajunge la consistenta dorita.
- Din catitatile de mai sus mi-au iesit doar doua borcanele pe care eu nu le-a mai sterilizat ci le-am pastrat la frigider. Pustiul meu e fan gem de pere si s-a terminat repede.
- Daca doriti sa il pastrati pentru iarna puteti sa sterilizati borcanele in cuptor.
- O felie de paine cu unt si gem de pere si gutui servit dimineata la cafea este micul dejun ideal ;)
Pofta buna sa aveti!
[…] In anii din urma am mai facut gem de gutui insa nu asa, simplu ci in combinatie cu pere. Am avut atunci putine gutui si mai multe pere. De aici si combinatia dintre […]