• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome




  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 18, 2014 · 14 Comments

Prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata

Prajituri· vegane (de post)

Spune si altora!
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    21
    Shares

prajitura fara gluten

Asa cum va spuneam si cand v-am dat reteta de tort fara gluten cu nuca si mac, persoanele care sufera de intoleranta sau alergie la gluten (celiachie) este posibil ca in acelasi timp sa aiba si probleme de intoleranta la lactoza. Astfel, pe langa evitarea consumului produselor care contin gluten, acestea vor trebui sa tina si un regim din care sa excluda si alimentele care contin lactoza. Acest lucru le pot determina sa aleaga o dieta vegan. Cel putin in ceea ce priveste deserturile vor fi nevoiti sa le faca fara a contine lapte si produse derivate, cum sunt branza sau iaurtul. Ei bine, la aceste persoane m-am gandit atunci cand am facut aceasta reteta de prajitura fara gluten care este in acelasi timp o prajitura vegan sau altfel spus, de post. O reteta care nu are nici oua si nici lactate in compozitie. 

Cu toate acestea, daca veti face reteta, veti fi surprinsi de cat de buna poate sa fie. Noi, tinand o dieta vegan in timpul posturilor mari de peste an mai incercam retete de prajituri de post insa, sincera sa fiu pana acum parca nici una nu a iesit atat de buna. Este o prajitura aromata, moale dar destul de compacta iar gustul ciocolatei de deasupra se combina perfect cu cel la morcovului si a nucii. Faptul ca are in compozitie faina fara gluten nu este un dezavantaj ci chiar un avantaj pentru ca asta ii da toata savoarea, textura ei fiind deosebita. Ce sa va mai spun… trebuie sa o incercati ca sa va dati seama despre ce va povestesc eu acum pentru ca e greu de descris in cuvinte :) 

Si, asa cum v-am spus si ieri, la reteta de fursecuri cu gem, o sa regretati ca ati facut o singura portie. Sau veti spune ca mai bine ca nu ati facut mai mult pentru ca ati fi mancat doua portii nu una. Mama mea, care are si ea niste probleme de sanatate dar este destul de critica in ce priveste dulciurile a declarat incantata ca este prima prajitura fara oua si lactate pe care a gustat-o si care te face sa nu simti ca tii un regim. :)

Cu aceasta reteta particip la campania organizata de Ruxandra (Gourmandelle) impreuna cu Dr. Schar si intitulata “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr.Schar”. De asemenea este si un concurs in desfasurare cu aceasta ocazie drept pentru care, daca va place reteta o sa va rog sa ma sustineti dand like, share pe retelele sociale sau lasand un comentariu aici pe site. Va multumesc!

Reteta de prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata

  • Ingrediente prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata

pentru blat:

trei linguri de morcov ras pe razatoarea mica
patru linguri de nuca macinata
90 de grame de faina fara gluten (faina de orez) 
50 de ml de ulei de floarea soarelui
60 de grame de zahar
100 ml de apa carbogazoasa
o lingurita rasa de scortisoara macinata
un varf de cutit de anason macinat
un varf de cutit de ghimbir macinat
o lingurita rasa de praf de copt (fara gluten)
un varf de cutit de sare

pentru glazura de ciocolata:

o lingurita de unt de cocos
trei lingurite de apa
trei lingurite de cacao
doua lingurite de zahar

  • Mod de preparare prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata
  1. Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim vasul in care vom coace prajitura. Eu am preferat sa il coc separat in patru forme rotunde din silicon, cu diametrul de 8 cm pentru a obtine in final exact patru portii, cati membri ai familei avem :)
  2. Amestecam intr-un castron morcovul cu nuca si zaharul.
  3. Adaugam treptat uleiul si omogenizam compozitia.
  4. Procedam la fel si cu apa carbogazoasa.
  5. Separat cernem faina si adaugam in ea sarea, praful de copt, scortisoara, ghimbirul si anasonul. Amestecam.
  6. Incorporam in compozitia de morcov si nuca faina si omogenizam compozitia.
  7. Impartim aluatul in patru si il punem cu ajutorul unei linguri in formele pregatite anterior
  8. Dam formele la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora. Facem testul cu scobitoarea si cand sunt gata oprim cuptorul si lasam inca cinci minute in cuptor prajitura, cu usa de la cuptor intredeschisa.
  9. Scoatem, prajitura din forme si o lasam sa se raceasca.
  10. Intre timp pregatim ciocolata astfel: punem, pe foc, intr-un vas mic untul de cocos si il lasam sa se topeasca dupa care adaugam zaharul, cacaua, si apa amestecand continuu ca sa se omogenizeze compozitia. Nu lasam vasul direct pe flacara cand facem aceasta ci il indepartam si apoi il punem iar pe foc. Daca nu sunteti siguri pe voi facand aceasta operatiune puteti sa lucreati punand vasul pe baie de aburi. Cand ciocolata este gata o turnam calda peste prajitura decorand-o dupa imaginatia fiecaruia :)

Pofta buna sa aveti!

Alte retete de dulciuri fara gluten:

Tort fara gluten cu nuca si mac

tort cu nuca si mac
Fursecuri fara gluten cu fulgi de cocos si merisoare

fursecuri aromate

Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute si sa o distribuiti pe retelele sociale! Multumesc!


Spune si altora!
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    21
    Shares
  •  
    21
    Shares
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
« Fursecuri simple si fragede umplute cu gem
Turta dulce glazurata »

Comments

  1. Alice says

    December 2, 2016 at 5:28 pm

    Exclus!
    Reteta este extrem de nereusita. Am urmat-o pas cu pas si imi pare rau ca am pierdut atat de mult timp degeaba. Sincer, nu ma asteptam…
    Dragi consumatori de produse fara gluten, incercati alta reteta daca vreti sa nu fiti dezamagiti de rezultat!

    Reply
    • Claudia V says

      December 2, 2016 at 5:33 pm

      Nu stiu de ce nu ti-a iesit. Mie mi-a iesit, mi-a placut si am facut-o chiar de mai multe ori. POate ca inainte de a fi atat de categorica in afirmatiile tale ar trebui sa te gandesti unde ar putea fi diferenta. Poate la ingrediente…. faina… morcovii prea uzi… orice poate fi… Nu neaparat sa fie pasii din reteta pentru ca nimic nu e suta la suta identic. Ma refer aici la ingrediente.
      In alta ordine de idei… e o reteta atat de usor de facut incat nu imi pot imagina cum de ai putut pierde ”atata timp”!!!!! Cand ea se face foarte usor si rapid.

      Reply
  2. Food Design says

    December 22, 2014 at 2:42 am

    combinatie traznet, pe care o retin!

    Reply
    • Claudia V says

      December 22, 2014 at 5:38 am

      Sa o faci, Didi! Sa vezi ce buna e ;)

      Reply
  3. Jorjette says

    December 19, 2014 at 8:26 pm

    Prea mult dulce…nu de alta, dar mi-ar place să fiu vecina ta.

    Arată foarte bine, cel mai mult mă atrage glazura de ciocolata…

    Reply
    • Claudia V says

      December 20, 2014 at 6:21 am

      Da, e sunt cam multe retete de deserturi dar…asta e perioada lor. Supele le tin in draft pana dupa Anul Nou. Atunci vor fi la mare cautare :))))
      Sa stii ca glazura era asa de gustoasa incat era cat pe ce sa nu mai ajunga pe prajitura :)))

      Reply
  4. Mariana says

    December 19, 2014 at 9:55 am

    cred ca este foarte buna, o sa fac si eu

    Reply
    • Claudia V says

      December 19, 2014 at 2:19 pm

      :) Da, din punctul meu de vedere e chiar foarte buna :)
      Sunt curioasa daca o sa iti placa si tie :)

      Reply
  5. Iuliana says

    December 18, 2014 at 7:30 am

    Foarte interesanta reteta! Nu mai zic cat de frumos si de apetisant arata! Felicitari! :)

    Reply
    • Claudia V says

      December 18, 2014 at 7:50 am

      Sa stii ca e tare buna! :)
      Ma bucur ca ti-a placut poza. Multumesc pentru aprecieri :)

      Reply

Trackbacks

  1. Mini tort cu gutui, visine si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    July 11, 2016 at 4:59 pm

    […] intre in rol. Puteam sa folosesc si ciocolata din unt de cocos pe care am pregatit-o pentru a orna prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata dar ar fi fost prea simplu. Trebuia sa experimentez altceva […]

    Reply
  2. Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schar! | Gourmandelle says:
    April 12, 2016 at 8:50 pm

    […] Pingback: Prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata […]

    Reply
  3. Prajitura de post cu nuca si gem - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2016 at 5:45 pm

    […] si voi tineti post in aceasta perioada a anului, daca aveti un stil de viata vegan sau sunteti intoleranti la lactoza si/sau oua si simtiti nevoia sa mancati o prajitura gustoasa care sa nu aiba printre […]

    Reply
  4. Pasca fara aluat (cheesecake) - Lecturi si Arome says:
    March 25, 2016 at 8:36 am

    […] am vrut sa incerc si ceva nou, in reteta am folosit faina de orez pe care am mai folosit-o si la prajitura cu morcov, nuca si ciocolata. Deci as putea spune si ca este o reteta fara gluten (gluten-free) deci o poti pregati si cei care […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Paste cu brânză de vaci la cuptor March 2, 2021
  • Ostropel de pui. Cea mai simplă mâncare de pui cu sos de roșii February 24, 2021
  • Ciuperci la tigaie cu ceapă și usturoi. Rețetă DE POST! February 17, 2021

Archives

December 2014
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« Nov   Jan »

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316