Astazi o sa va dau o reteta simpla si relativ rapida, de cornulete fragede cu nuca si gem. Niste cornulete care, desi de post, sunt si economice si gustoase. Reteta de baza e cea a aluatului cu bors din care am facut placinta cu dovleac si nuca a carei reteta o stiti deja. E insa usor diferita in sensul ca am marit cantitatea de ulei din compozitie pentru a le face si mai fragede. Cum umplutura nu este asa multa ca la placinta cu dovleac si nuca, pentru a fi fragede este necesar sa marim putin cantitatea de ulei.
Aceste cornulete fragede cu nuca si gem, chiar daca sunt de post, sunt potrivite si pentru masa de sarbatoare din ziua de Craciun in cazul in care doriti, din anumite motive un meniu de sarbatori vegan sau, poate din motive de sanatate nu puteti face cornulete cu osanza si smantana.
Reteta de cornulete fragede cu nuca si gem (de post)
- Ingrediente pentru reteta de cornulete fragede cu nuca si gem (de post)
1 kg de faina alba de grau
500 ml ulei
300 ml bors de putina (gasesti aici)
25 de grame de drojdie
1 lingura de zahar
1 lingurita rasa cu sare
1 plic de zahar vanilat
– pentru umplut:
un borcan de 400 de grame de gem
150 de grame de nuca macinata
pentru pudrat – zahar pudra vanilat
- Mod de preparare pentru reteta de cornulete fragede cu nuca si gem (de post)
- Punem borsul intr-un castron, adaugam drojdia maruntita si o dizolvam, dupa care punem uleiul, zaharul si sarea si amestecam bine cu telul omogenizand compozitia
- Adaugam treptat si faina pana cand obtinem un aluat consistent si usor de intins.
- Acoperim castronul cu un prosop si il asezam la loc caldut pentru aproximativ o ora ( in functie de cat de cald este in incapere) cat sa isi dubleze aluatul volumul.
- Intre timp, pregatim umplutura amestecand nuca macinata cu gemul.
- Cand aluatul a crescut aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim tava de la aragaz asezand in ea o hartie de copt.
- Impartim aluatul in parti egale. Luam cate o parte si o punem pe masa de lucru presarata in prealabil cu faina, o intindem pe cat posibil sub forma rotunda, punem o farfurie mare, intinsa, peste aluat si trasam conturul facand, din aluat, un cerc pe care apoi il sectionam in 8 triunghiuri egale. Vezi poza de mai sus!
- Punem pe fiecare triunghi o cantitate mica de umplutura cu nuca si gem si rulam, asa cum vedeti in poze, formand cornuletele. Procedam la fel pana cand terminam aluatul.
- Asezam cornuletele in tava si dam la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute pana cand vedeti ca se rumenesc pe deasupra.
- Cand sunt gata, scoatem tava din cuptor, punem cornuletele pe un platou si le pudram din belsug cu zahar vanilat.
Pofta buna sa aveti!
Roxana says
Buna ziua! Cu ce as putea sa inlocuiesc uleiul si ce tip de drojdie ati folosit, proaspata cred, nu?
Multumesc!
Claudia Vasilache says
Da! Drojdie proaspata! De ce sa inlocuiti uleiul? Daca e de post nu prea vad cu ce ati putea sa il inlocuiti. Poate cu margarina dar sincera sa fiu nu am incercat si nu stiu daca merge!
Ungurianu Oana says
Timp si ingrediente pierdute! Asa as descrie reteta asta…. compozitia mult prea moale si imposibil de manevrat…
Claudia Vasilache says
Reteta asta o facem in casa de cand ma stiu. O facea si bunica si mama … si nu s-a intamplat niciodata sa nu iasa si sa fie ingrediente pierdute….
Doina Racoti says
O sa fac si eu. Mi-ai facut pofta.
Claudia Vasilache says
Astept impresii ;)
Jorjette C says
Intr-adevar,usor de facut, putine ingrediente, iar rezultatul – yummyy. Cornuletele sunt foarte fragede si gustoase. Eu am adaugat si putin rahat peste gem. In cazul meu, a fost nevoie de putin mai multa faina pentru a obtine aluatul perfect.
Si, sa nu uit, ingredientul principal – borsul. Cred ca mai mult de asta am vrut sa incerc aceasta reteta. Chiar ma gandeam, Claudia, pentru cei care nu au bors, pot folosi oare apa minerala sau apa normala?
Claudia V says
Am sa incerc si eu cu rahat si gem. Cele doar cu rahat ies cam uscate si nu prea fac din cauza asta.
In ce priveste borsul.. cred ca are rolul lui, acelas de a fragezi.
Am sa incerc insa un aluat cu vin in loc de bors. Stii, cel de biscuiti de vin cu anason de pe blog. Poate ca merge si facut cornulete ;)
Iuliana says
De cand zic ca fac si eu cornulete cu bors si nu mai reusesc! Mai bine fur de la tine vreo doua :))
Claudia V says
Nee, eu zic sa le faci chiar tu pentru ca sunt asa de usor de facut!
Dar daca vii la colindat iti dau doua-trei :p
Mihaela says
Cred ca este cea mai atractiva reteta de prajituri din ce am gasit pana acum, fiind in cautarea uneia pe care s-o fac de sarbatori. Mai am si alte idei de prajituri ce contin nuca, deci probabil ca in acest Craciun cam ingredientul asta o sa domine, cel putin la mine.
Multumesc!
Claudia V says
Cu placere!
Ma bucur ca ai trecut-o pe lista ta pentru meniul de sarbatori :)