Turmericul, membrul al familiei Zingiberaceae, din care face parte si ghimbirul, este o planta a carei radacina este folosita ca si condiment în India, de mai bine de 3000 ani IC. Din radacina uscata a acestuia se obtine un condiment de culoare galben portocalie care este folosit pentru a condimenta mancarurile preparate in general in bucătăria indiana, in cea din Asia de Sud sau Orientul Mijlociu si este pricipalul ingredient al faimosului .
Proprietatile turmericului
Principalul component al turmericului este curcumina, un polifenol cu proprietati curative deosebite:
- este un puternic anti inflamator;
- neutralizeaza radicali liberi din organism care sunt responsbili de aparitia ridurilor, celulitei, oboselii, bolilor cronice;
- imbunatateste activitatea ficatului ajutand-ul in procesul de detoxifiere si eliminare a metalelor grele din organism;
- activeaza o gena din organism care este responsabila de producerea de antioxidanti care actioneaza ca agenti anti imbatranire;
- este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva dezvoltării şi extinderii celulelor canceroase;
- consumul de turmeric duce la o crestere a nivelului unei proteine numită Peptida Antimicrobiană Catelicidina (CAMP) care este o componenta importanta a sistemului nostru imunitar, cunoscuta pentru rolul său în prevenirea infecţiilor;
Pentru o absorbtie optima a curcuminei, componentul principal al turmericului trebuie sa tinem cont de:
- temperatura de gatit. Ideal ar fi ca aceasta sa fie cat mai joasa.
- prezenta piperului (datorita componentei sale principale piperina) in mancare si in prezenta careia se stimuleaza absorbita de curcurmina
- prezenta unei grasimi sanatoase (ulei de masline, ghee, unt de cocos, lapte de vaca sau de cocos) pentru a proteja turmericul, inainte de a ajunge in intestinul subtire, de acidul existent in stomac.
Aroma sa usor picanta si un pic dulce ca si culoarea lui galben portocalie il fac potrivit pentru a fi adaugat in diferite preparate, fie ele dulci sau sarate.
Cum sa folosim turmericul
Iata pe scurt cateva sugestii practice despre modul in care acesta poate fi cu usurinta introdus in meniul nostru zilnic:
- in mancarurile din linte si/sau naut
- adaugat in mancarurile cu carne cum ar fi, de exemplu, o friptura de pui aromata in stil indian
- poate fi utilizat pentru condimentarea diferitelor mancaruri din orez cum este acest orez in stil italian cu pepene galben
- poate fi folosit la condimentarea oualor gatite fie sub forma de ochiuri, omleta sau fierte moi;
- alaturi de conopida
- la condimentarea diferitelor supe crema cum este si supa cu dovlecel si turmeric
- in milkshake-uri sau smoothie-uri de diverse combinatii, asa cum este, de exemplu Mango Lassi, o cunoscuta bautura de origine indiana
Mai multe informatii despre efectele benefice ale consumului de turmeric gasiti in articolul “Turmericul, condimentul medicament” de pe celalalt blog, lecturidemamica, iar retetele le puteti afla dand un singur clik pe cuvintele evidentiate.
Turmericul se gaseste de obicei la magazinele naturiste sau poate fi comandat online de .
foto credit: healthyfoodhouse.com
Daca ti-a placut articolul ”Cum gatim cu turmeric – sugestii si retete”, il poti distribui pe retelele sociale ca sa afli si prietenii tai!
Diana Stanciu says
Aceste retete sunt foarte bune moduri in care putem integra acest condiment nemaipomenit de util pentru sanatatea noastra.
georgiana state says
si eu il pun in orez prajit cu ou…insa acum mi-ai dat idei :-)
Claudia V says
Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor :)
Rodica Granpier says
Multumesc pentru sfaturi…chiar e un condiment pe care nu l-am folosit in mancaruri :)
Claudia V says
Cu placere!
Trebuie neaparat sa il incerci. E foarte sanatos in primul rand :)
Si desi suna exotic sa stii ca nu costa mult in sensul ca dintr-un pliculet faci de multe ori
Maria-Iuliana Doamna says
Buna Claudia!
Eu folosesc de ceva vreme curcuma si mukte alte condimente, sanatoase.Am o rugaminte la tine.Cum pot folosi curcuma in stare naturala.Am gasit la magazin, am cumparat dar nu stiu exact cum pot folosi la gatit.Pot sa o curat si apoi sa o rad?Pot cumva sa o si usuc?Multunesc anticipat!
Maria
PS.Poti te rog sa-mi raspunzi in email?
Claudia Vasilache says
Maria, din pacate nu am folosit turmeric sub forma de radacina. Doar pudra. Asa ca nu iti pot da un sfat :( Imi pare rau ca nu te pot ajuta.
diana says
“oualor”, nu “oualelor” ;)
Claudia V says
Multumesc, Diana.Acum am vazut si eu greseala :)
Miuta says
Buna, sti cumva cum se foloseste si cel proaspat (radacina) ?!…..nu am gasit nici o infomatie in sensul asta, se vorbeste numai de cel la pliculete (pudra)…..
Multumesc !
Claudia V says
Miuta, sincera sa fiu nu stiu pentru ca nu am folosit. Cred ca nu se prea gsesc informatii despre asta pentru ca la noi nu prea se gaseste in comert radacina de turmeric.
Insa banuiesc ca sa poate folosi exact ca si radacina de ghimbir. Sunt din aceeasi familie si chiar seamana doar ca au culori diferite.