Lintea este un ingredient des intalnit in bucataria din Sud Estul Asiei unde mancarurile din linte, naut sau fasole mai sunt cunoscute si sub numele generic de dal. Majoritatea retetelor de dal sunt simple, usor de facut si foarte aromate datorita prezentei condimentelor specifice zonei asiatice.
Aceasta este des folosita si in mancarurile din bucataria italiana, unde conform traditiei lintea reprezinta belsugul si banii deoarece seamana cu niste mici monede. In Italia, in noaptea de trecere dintre ani unul dintre preparatele traditionale care se afla pe masa de sarbatoare este lintea alaturi de preparatele traditionale “cotechino” sau “zampone” (un fel de picior de porc umplut cu carne tocata), ca simbol al norocului din anul ce va veni.
Reteta de linte de astazi este o adaptare personala a acestor doua stiluri culinare. In afara de informatiile gasite pe net, o alta sursa de inspiratie a fost si cartea lui Jamie Oliver, “Cu Jamie in Italia” si mai precis reteta de “Carnati si linte verde cu sos picant de rosii”.
Reteta de linte cu sos picant de rosii si carnati de casa
- Ingrediente linte cu sos picant de rosii si carnati de casa
– pentru linte
250 grame de linte
doi catei de usturoi
doua frunze de dafin
o lingurita cu varf de garam masala
o lingurita de turmeric
o bucatica de ghimbir
doua linguri de ulei de masline
sare
– pentru sos:
doua cesti cu bulion
doua cesti cu apa
o ceapa mica rosie
doi catei de usturoi
o lingura de ulei de masline
sare
un ardei rosu iute mai mic
– trei carnati de casa
- Mod de preparare linte cu sos picant de rosii si carnati de casa
- Cu o seara inainte punem lintea la inmuiat in apa.
- A doua zi o inlocuim apa in care a stat peste noapte, adaugam alta si punem lintea la fiert impreuna cu doi catei de usturoi si doua foi de dafin.
- Cat timp fierbe lintea preparam sosul.
- Curatam si taiem cat mai marunt ceapa si usturoiul.
- Intr-o tigaie adaugam o lingura de ulei de masline si il incingem. Adaugam ceapa si usturoiul si le lasam sa se caleasca cateva secunde, punem si ardeiul iute curatat de samburi, dupa care adaugam doua canite de apa si doua de bulion si lasam sa fiarba la foc mic pana scade si ajunge la consistenta unui sos mai gros. Adaugam sare dupa gust daca mai e nevoie.
- Dupa ce lintea a fiert o scurge de apa si pastram o canita din apa de fiert.
- Intr-o tigaie incingem doua linguri de ulei de masline.
- Adaugam ghimbirul taiat cat mai mic sau dat prin razatoare si condimentele pe care le lasam sa rumeneasca putin (aproximativ jumatate de minut), cat sa se intrepatrunda cu uleiul si sa se elibereze aromele.
- Adaugam lintea si apa pastrata. Amestecam totul bine si lasam sa fiarba pana scade toata apa. Asezonam cu sare dupa gust.
- Cat se face mancarea de linte prajim intr-o tigaie antiaderenta carnatii taiati in prealabil.
- Asezam pe o farfurie cateva linguri de linte peste care punem doua, trei linguri de sos si doua, trei bucati de carnati.
- Tips&Trics
Timpul de fierbere al lintei este relativ si depinde mult de nivelul duritatii apei. Cu cat apa e mai dura cu atat va fierbe mai greu. In mod normal lintea rosie trebuie sa fiarba in 15, maxim 20 de minute.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie, gazduita luna aceasta de Corina de la “Pofta vine gatind” care ne-a propus sa gatim cu linte si/sau naut.
Pofta buna sa aveti!
Dana Lalici says
Vreau sa spun ca e minunata optiunea asta cu print, am mai printat-o si pentru o alta colega. O sa revin cu impresii dupa ce o gatesc, iti multumesc mult de tot pentru link.
Claudia V says
Cu placere,Dana :)
Te mai astept si alta data pe la mine si neaparat sa imi spui daca ti-a placut cum a iesit lintea :)